Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις έως -3,5% παρέσυραν το ΧΑ -0,86% στις 911 μον. ορατές οι 880 μον. - Στο επίκεντρο η MIG +3%

Τραπεζικές πιέσεις έως -3,5% παρέσυραν το ΧΑ -0,86% στις 911 μον. ορατές οι 880 μον. - Στο επίκεντρο η MIG +3%
Ο Γενικός και ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισαν στις 911 και 802 μονάδες αντίστοιχα, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 911 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις τραπεζικές πιέσεις και με την Εθνική στο -3,51% ..αλλά και τις πωλήσεις που καταγράφηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ακολουθώντας την διεθνή πτώση.
Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν με έντονη μεταβλητότητα ενώ χαρακτηριστική η κίνηση της Alpha Bank καθώς έκλεισε με πτώση -2,35% ενώ οι αρχικές απώλειες έφτασαν το -4,87%...
Η χρηματιστηριακή αγορά είναι καθηλωμένη στις 910-920 μονάδες, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος διάσπασης των 900 μονάδων, με πιθανή την κίνηση προς τις 880 μονάδες, γενικότερα το ενδιαφέρον έχει ατονήσει γεγονός που αποδεικνύεται από την χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Εν τω μεταξύ, στην αγορά ομολόγων, ήπιες πωλήσεις καταγράφονται στο 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,95%, με το ιστορικό χαμηλό στο 0,90% στις 13/2 ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται στο 0,91% με το μεταξύ τους  spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5221 μονάδες βάσης από 5176 μονάδες βάσης.
Πιέσεις δέχονται και οι διεθνείς αγορές, μετά την προειδοποίηση της Apple ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα επιφέρει πλήγμα στην κερδοφορία της, με τον δείκτη Nikkei στην Ιαπωνία στο -1,4%, με τον Dax στην Γερμανία -0,75% ενώ πτωτικά κινείται και ο Dow Jones στο -0,60%..
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -3,51% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες  και ακολούθησαν Εurobank -2,85%, Alpha Bank -2,35% και Πειραιώς -0,78%.
Με κέρδη +3,14% έκλεισε η MIG με υψηλό ημέρας +6,93%, καθώς σημαντικές εξελίξεις επίκεινται στην εταιρεία αλλά και στην Attica Group η οποία έκλεισε +1,06%.
Από την μια, οι δύο βασικοί ενδιαφερόμενοι για την MIG είναι το Ιρλανδικό fund Comer Group και ο όμιλος Τσεχικών συμφερόντων – που συνδέεται με τον ΟΠΑΠ – η Emma ενώ από την άλλη σχήμα ελλήνων εφοπλιστών και Fortress προσφέρουν 365 εκατ για Attica Group
Eπίσης, κέρδη +3,9% κατέγραψε η Τρ. Ελλάδος καθώς θα μοιράσει μέρισμα 0,6720 ευρώ ή ποσό 13,3 εκατ. ευρώ για την χρήση του 2019 ενώ αλλάζει ο τρόπος φορολόγησης των μερισμάτων αναδρομικά από το 2014 και θα επιστραφούν στους δικαιούχους άλλα 18,9 εκατ. ευρώ
Στον τραπεζικό κλάδο, συνεχίζεται η απογοητευτική εικόνα η οποία συνοδεύεται από τον απαξιωμένο τζίρο και όγκο συναλλαγών.
Εξαίρεση αποτελεί η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη μετοχή της Eurobank, ειδικότερα στις προσυμφωνημένες συναλλαγές
Επιβεβαιώνεται η πληροφορία του bankingnews ότι το πακέτο του 1,8% των μετοχών στην Eurobank στις 14/2 διακινήθηκε από το Capital Group μέσω της Goldman Sachs και αγοραστής ήταν η Fidelity.
Το Capital Group είχε βρεθεί με ποσοστό κάποια στιγμή 7% στην Eurobank και θα μείνει με περίπου 2% ενώ κατά τις ίδιες πληροφορίες θα πουλήσει και η Pimco που κατέχει ποσοστό 5,23% της Eurobank και θα απομείνει με 2,5%.
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του bankingnews...  το αμερικανικό fund Fidelity με 7 τρισεκ. δολάρια υπό διαχείριση έχει αποφασίσει να επενδύσει στην τράπεζα με στόχο να αποκτήσει το 5% με 7%.
 Ήδη κατέχει το 1,8% ή 67 εκατ μετοχές που πούλησε πρόσφατα το Capital Group.
Σημειώνεται ότι το Capital group  είχε αγοράσει μετοχές της τράπεζας από τα 0,45 ευρώ όποτε ήδη καταγράφει σημαντικά κέρδη όποτε εύλογο είναι να παίρνει τα κέρδη του ενώ από την άλλη το Fidelity στοχεύει ότι η Eurobank θα επιτύχει οργανικά κέρδη 450 εκατ ευρώ το 2020 που ισοδυναμεί με 13% απόδοση επί των κεφαλαίων.
Ενώ όλοι εστιάζουν – και δικαιολογημένα – στις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου οι οποίες αφορούν μεταγενέστερο χρόνο….ένα εξίσου σημαντικό θέμα για τους διεθνείς επενδυτές που παρακολουθούν τις ελληνικές τράπεζες είναι η κερδοφορία.
Ένας από τους λόγους που δεν αγοράζουν μετοχές τραπεζών είναι γιατί δεν έχουν ορατότητα για την κερδοφορία
Εάν οι τράπεζες δεν παρουσιάσουν ένα ξεκάθαρο και πειστικό σχέδιο αύξησης κερδοφορίας ποιος επενδυτής θα έρθει να καλύψει μια αύξηση κεφαλαίου.
Οι τράπεζες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση και το επόμενο διάστημα το ενδιαφέρον θα μετακινείται από τα NPEs και θα εστιάζεται στην κερδοφορία.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με πτωτικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,84% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,27%.
Στις δημοπρασίες κορυφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στη Ειθνική -3,51% .... και o Tραπεζικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό της ημέρας -2,55% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη με απώλειες -0,86%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,86% στις 911 μονάδες έχοντας υψηλό στις 917,57 μονάδες και χαμηλό στις 911,82 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 53 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,8 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,77 εκατ. ευρώ και όγκου 755 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΟΤΕ διακίνησε 74,3 τεμάχια αξίας 1,02 εκατ. ευρώ , ο ΟΠΑΠ 80,8 χιλ. τεμάχια αξίας 963 χιλ. ευρώ και τα ΕΧΑΕ 600 χιλ. τεμάχια αξίας 2,78 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 911 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 880 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 802 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 800 μονάδες και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.

Σημαντικές εξελίξεις για την MIG και την Attica Group

Σημαντικές εξελίξεις σε δύο μέτωπα αναμένεται να λάβουν χώρα πολύ άμεσα με επίκεντρο την Marfin Investment Group.
Από την μια η Πειραιώς οριοθετεί το deal για την πώληση των δανείων της MIG των 530 εκατ στα 460 εκατ ή haircut περίπου 14%.
Από την άλλη ενώ το ενδιαφέρον που διέγνωσε η UBS ως σύμβουλος για την Attica Group που διαχειρίζεται τα πλοία Blue star κ.α. είναι προορισμένο διεξάγονται παράλληλες διαπραγματεύσεις – και με εμπλοκή της κυβέρνησης – και έχει βρεθεί μεικτό σχήμα που αποτελείται από ισχυρούς έλληνες εφοπλιστές αλλά και το Fortress που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την Attica group με προσφορά κοντά στα 365 εκατ ευρώ.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές το Fortress μαζί με το σχήμα των ελλήνων εφοπλιστών και επιχειρηματιών έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Attica Group.
To Fortress έως πρότινος ήταν ο βασικός στρατηγικός επενδυτής της Attica Group μέσω του ομολογιακού, αποχώρησε και τώρα θέλει να τοποθετηθεί εκ νέου στην Attica Group.
H συμμετοχή ελλήνων εφοπλιστών ετέθη ως προαπαιτούμενο από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να διασφαλίσει ότι μια ελληνική ακτοπλοϊκή εταιρία δεν θα καταλήξει σε λάθος χέρια… π.χ. τούρκους επιχειρηματίες.
Σημειώνεται ότι ενώ υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για την Attica Group που διαχειρίζεται τα πλοία το ενδιαφέρον εστιάζεται και  στην MIG καθώς οι δύο βασικοί ενδιαφερόμενοι για την MIG είναι το βρετανικό fund Comer Group και ο όμιλος Τσεχικών συμφερόντων – που συνδέεται με τον ΟΠΑΠ – η Emma.

Η επικαιρότητα

Αν και για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό έπεσε κάτω από τα 2.000 μέσα σε ένα 24ωρο, κάτι που μπορεί να σημαίνει μείωση της έντασης, αν και η πρώτη μεγάλη επιστημονική μελέτη που έγινε στην Κίνα αναφέρει ότι το 80% των κρουσμάτων είναι ήπιο, κάθε άλλο παρά υπό έλεγχο θα πρέπει να θεωρείται ότι είναι η επιδημία, της οποίας οι οικονομικές συνέπειες «χτυπούν» όλο τον πλανήτη, με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας να υποστηρίζει πως η οικονομία της βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κα πρέπει να τονωθεί.
Και μπορεί η Κίνα στην προσπάθεια της να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας, να έχει θέσει σε καραντίνα ολόκληρες επαρχίες και πόλεις και να έχει επιβάλλει περιορισμούς σε ταξίδια και μετακινήσεις, ωστόσο αυτή η πολιτική έχει τον αντίκτυπο της τόσο στην οικονομία της (πολλά εργοστάσια και βιομηχανίες εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές) όσο και παγκοσμίως στις επιχειρήσεις, με τελευταία «θύματα» την Apple και την Singapore Airlines.
Την ίδια στιγμή που οι επιχειρήσεις παγκοσμίως αναζητούν τρόπους για να περιορίσουν το κόστος από το «χτύπημα» της επιδημίας, η ιατρική επιστημονική κοινότητα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να κατασκευάσει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού το συντομότερο δυνατό, αν και αυτό δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από τους επόμενους 9 – 12 μήνες.
Δεδομένου ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει θεραπεία που να είναι 100% αποτελεσματική, μια σειρά από χώρες αρχίζουν να δοκιμάζουν συνδυασμό φαρμάκων στους ασθενείς με τον κορωνοϊό σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά.
Θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων για την 6η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα ξεκινήσουν τον Μάρτιο προεξοφλεί η κυβέρνηση παρά τη «νάρκη» που κρύβει ο νέος πτωχευτικός κώδικας, ο οποίος από 1ης Μαΐου του 2020 θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Σε ότι αφορά δε την 5η αξιολόγηση η  κυβέρνηση αισιοδοξεί ότι η ολοκλήρωση της θα επιτευχθεί χωρίς προβλήματα ενώ με «θετική σκέψη» αντιμετωπίζει και το αίτημα της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η χθεσινή σύνοδος της ευρωζώνης δεν περιελάμβανε συζήτηση για την ελληνική οικονομία, αλλά έδωσε την ευκαιρία σε κυβερνητική πηγή να δώσει μια αισιόδοξη εικόνα για τις μεταμνημονιακές σχέσεις των Αθηνών με τις Βρυξέλλες.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα (18/2) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι αναλυτές επιχειρούν να αξιολογήσουν τον βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του κορωνοϊού στις οικονομίες της περιοχής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,4%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με οριακά κέρδη +0,05%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,59% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -1,48%.

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις επικρατούν  σήμερα Τρίτη (18/2 )στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με διάχυτη την ανησυχία για την εξάπλωση της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, για συνέπειες στα έσοδα, τα οποία εκτιμάται ότι  θα είναι κατώτερα του αναμενομένου το επόμενο διάστημα, προειδοποιεί η Apple, η μετοχή της οποίας σημειώνει πτώση 6% στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, με την κεφαλαιοποίησή της να μειώνεται κατά 70 δισ. δολ. περίπου.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχωρεί 0,4%, μετά το ιστορικό υψηλό της χθεσινής συνεδρίασης, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντισταθμιστεί ο οικονομικός αντίκτυπος από τον ιό.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,75%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,35%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,20%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες -0,75%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P στο -0,45%, ο Nasdaq στο -0,30% ενώ απώλειες -1,34% καταγράφει το ETF GREC (9,22 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η Εθνική 

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7750 ευρώ, με πτώση -3,51%, με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,7450 ευρώ με πτώση -2,35% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0660 ευρώ με πτώση -0,78% με όγκο 496 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7850 ευρώ, με πτώση -2,85% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,91 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,32 ευρώ, αμετάβλητη και με κεφαλαιοποίηση 589 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3545 ευρώ, με πτώση -0,70% και όγκο 374 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 164 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,52 ευρώ, με άνοδο +3,90% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρας, Viohalko, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ..
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν μόνον οι ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Φουρλής.
H Coca Cola έκλεισε στα 34,15 ευρώ, με πτώση -0,15% και κεφαλαιοποίηση στα 12,63 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,80 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,62 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 4,1780 ευρώ, με πτώση -0,52% και αποτίμηση 969 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,72 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 631 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στα 11,91 ευρώ με πτώση -0,75% και αποτίμηση 3,99 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,88 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,80 ευρώ με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 18,74 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,00 ευρώ με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισει στα 18,58 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +1,07% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,74 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση στα 299 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1250 ευρώ, με άνοδο +3,14% και κεφαλαιοποίηση 117 εκατ. ευρώ.

Ήπιες πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,95% και το νέο 15ετές στο 1,49%

Ήπιες πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που κρατούν επαφή με τα ιστορικά χαμηλά.
Η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια μετά τις 12 Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,49% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,91%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,93% με το αμερικανικό 10ετές 1,56% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 68 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,44 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,10% με απόδοση αγοράς 0,11% και απόδοση πώλησης 0,09%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,16%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,80 μονάδες βάσης και απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,94 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,53  μονάδες βάσης και απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,82% και απόδοση πώλησης 0,80%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95% με απόδοση αγοράς 0,98% και απόδοση πώλησης 0,92%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,15 μονάδες βάσης και απόδοση 1,35%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 105,10 μονάδες βάσης και 1,49% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,58%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,50 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης από 133 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.221 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,91%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/2/2020 στο -0,41% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,13% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,27% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,91% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,52%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης