Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία - Celik (AKP): Σε ετοιμότητα, ο κρατικός μηχανισμός - Η έκθεση κόλαφος του αμερικανικού think tank Rand Corporation

Φήμες για πραξικόπημα στην Τουρκία - Celik (AKP): Σε ετοιμότητα, ο κρατικός μηχανισμός - Η έκθεση κόλαφος του αμερικανικού think tank Rand Corporation
Έκθεση αμερικανικού think tank δεν αποκλείει το ενδεχόμενο  πραξικοπήματος στην Τουρκία
Έντονη φημολογία για πιθανή απόπειρα... πραξικοπήματος κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία.
Μάλιστα, στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε με σχετικές δηλώσεις τους τόσο ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του Erdogan, Devlet Bahceli, αλλά και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ, Omer Celik.
«Η φήμη για το πραξικόπημα είναι αχαριστία προς τον λαό.
Αν υπάρχουν κάποιοι που σχεδιάζουν πραξικόπημα και θέλουν να στρέψουν τα όπλα εναντίον του λαού να ξέρουν πως δεν θα πετύχουν αν δεν χύσουν το αίμα των 82 εκατομμυρίων Τούρκων!» δήλωσε ο Bahceli.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Recep Tayyip Erdogan, διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού.
«Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα κι έχει αποδείξει πως είναι πιστός στη δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων έγιναν στη σκιά έκθεσης του αμερικανικού think tank, Rand Corporation, που περιγράφει σενάρια για τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Δύση, τα οποία ένας πολιτικός αναλυτής, ο Abdülkadir Selvi είδε σαν «προσπάθεια των ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα πραξικόπημα εναντίον του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μέσα στο 2020».

Η επίμαχη έκθεση Rand Corporation

«Μεσαίας κλίμακας στελέχη του στρατού είναι πολύ ενοχλημένα με την ηγεσία τους και ανησυχούν ότι θα εκδιωχθούν κι εκείνοι με συνοπτικές διαδικασίες από το στράτευμα.
Αυτή η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και αυτή την απειλή την έχει λάβει υπόψιν του σοβαρά ο ίδιος ο Erdogan».
Αυτή είναι η αναφορά στην έκθεση του Rand Corporation, που προκάλεσε έντονη ανησυχία στην Τουρκία.
Αν και επί του παρόντος στην Άγκυρα επικρατεί η αντίληψη ότι πρόκειται για απλή φημολογία, ωστόσο είναι μια έκθεση που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, καθώς οι μνήμες από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 είναι ακόμα... νωπές.
Μάλιστα, κάποιοι Τούρκοι αρθρογράφοι δεν αποκλείουν οι φήμες αυτές να έχουν... βάση.
«Δεν πρόκειται για θεωρίες συνωμοσίας.
Μην εκπλαγείτε αν γίνει απόπειρα πραξικοπήματος» γράφει ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος στην εφημερίδα Sabah.
Ο Yusuf Kaplan, αρθρογράφος στη Yeni Safak, προέβλεψε ότι αντί οι τουρκικές αρχές να ασχολούνται με τον Fethullah Gulen, το επόμενο πραξικόπημα θα γίνει από Κεμαλιστές μέσα στον στρατό.
Οι τουρκικές αρχές πάντως μάλλον έχουν πάρει στα σοβαρά όλα όσα αναφέρονται στην έκθεση...

Εντάλματα σύλληψης για 700 οπαδούς Gullen

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, φαίνεται πως εντάσσονται και τα εντάλματα σύλληψης 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του ιεροκήρυκα Gulen, o οποίος κατηγορείται από την Άγκυρα ότι ήταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι τουρκικές αρχές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.
Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.
Στην Άγκυρα, η εισαγγελία ζήτησε τη σύλληψη 467 προσώπων ως ύποπτων ότι οργάνωσαν απάτες στη διάρκεια διαγωνισμού της αστυνομίας το 2009 για να ευνοήσουν την ανάδειξη συμπαθούντων του Gulen σε θέσεις ευθύνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης