Τελευταία Νέα
Πολιτική

Novartis - Δεν εκτελέστηκε το ένταλμα προσαγωγής του μάρτυρα «Σαράφη» - Eκτροπή καταγγέλλει ο Τσίπρας - Σκληρή απάντηση από Μαξίμου

tags :
Novartis - Δεν εκτελέστηκε το ένταλμα προσαγωγής του μάρτυρα «Σαράφη» - Eκτροπή καταγγέλλει ο Τσίπρας - Σκληρή απάντηση από Μαξίμου
Ο εισαγγελέας διέταξε τη βίαιη προσαγωγή του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη»
(Upd) Περισσότερες από τρεις ώρες, η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ανέμενε στη ΓΑΔΑ τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».
Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, που δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.
Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης δήλωσε: «Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ' τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ. Σοφουλάκη.
Άρα ο τρόπος εξέτασής του, θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας.
Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει.
Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το ‘άρθρο 231 του ΚΠΔ, έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής».
Ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, δήλωσε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του.
Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια.
Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, δήλωσε: «Η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία.
Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα.
Γι΄ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».
Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος δήλωσε: «Εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας.
Συμμετέχουμε ως παρατηρητές.
Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».
Υπενθυμίζεται ότι τη βίαιη προσαγωγή προστατευόμενου μάρτυρα για να καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είχε διατάξει εισαγγελέας.

Ο λόγος για τον «Μάξιμο Σαράφη» o οποίος δεν προσήλθε στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει.
Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος η στάση που θα τηρήσει η έτερη προστατευόμενη μάρτυρας που έχει κληθεί προς εξέταση σήμερα, η «Αικατερίνη Κελέση».
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προειδοποίησε ότι εντός των επόμενων ωρών θα αποκαλυφθεί η πραγματική ταυτότητα του «Μάξιμου Σαράφη».
Παρέμβαση στις εξελίξεις περί την υπόθεση Novartis κάνει με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή σε ό,τι αφορά τους προστατευόμενους μάρτυρες.
Για "ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής" εγκαλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση.


Θεσμική εκτροπή καταγγέλλει ο Αλ. Τσίπρας, στην υπόθεση Novartis

«Τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες, φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει ο κ. Τσίπρας και συμπληρώνει ότι «εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου, όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων».
Το πιο σημαντικό, προσθέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «πρόκειται για ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία.
Στόχος τους είναι, όχι μόνο να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, αλλά και να μην τολμήσει ποτέ ξανά κανένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας, να καταγγείλει και να αναδείξει υποθέσεις διαφθοράς, στις οποίες ενδεχομένως να εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «απόλυτος υπεύθυνος για αυτή την εκτροπή είναι ο πρωθυπουργός, κ. Μητσοτάκης, που συνειδητά δίνει εντολή για αυτήν την ωμή και πρωτοφανή για μια ευρωπαϊκή χώρα, παραβίαση του διεθνούς νομικού πλαισίου, μόνο και μόνο για να κατευνάσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Σαμάρα, που εδώ και καιρό τον απειλεί με εσωκομματική ρήξη.
Ευθύνες τεράστιες όμως έχει και ο πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας, καθώς αυτή η πρωτοφανής παρέμβαση μιας επιτροπής της Βουλής στη θεσμική λειτουργία της δικαστικής εξουσίας, γίνεται με τη δική του κάλυψη και ανοχή».
Κλείνοντας, προειδοποιεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει την θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω από όλα στον ελληνικό λαό. «Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη, για χάρη του κ. Σαμαρά, να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους, κ. Όρμπαν.
Η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, μια χώρα δικαιοσύνης», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τασούλας προς Τσίπρα: Όταν η Προανακριτική εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης

Απάντηση στον Αλέξη Τσίπρα έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας υπενθυμίζοντας ότι η επιτροπή με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα Πρωτοδικών.
«Είναι πρόδηλο ότι όταν η επιτροπή εξετάζει μάρτυρες δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της Δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας», υπογραμμίζει ο κ. Τασούλας.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τασούλα:
«Η Βουλή με απόφασή της, της 9ης Οκτωβρίου 2019, συγκρότησε, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 του Συντάγματος, Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή προς διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεστεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο κατά την άσκηση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156 παρ.4) η Επιτροπή αυτή έχει όλες τις αρμοδιότητες του Εισαγγελέα Πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση και μπορεί να αναθέτει σε Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ή Εφετών την ενέργεια ειδικότερων πράξεων σχετικών με το αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρόδηλο ότι όταν η Επιτροπή αυτή εξετάζει μάρτυρες, δεν παρεμβαίνει στη θεσμική λειτουργία της δικαιοσύνης, γιατί απλούστατα ασκεί η ίδια δικαστική λειτουργία που της έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα, τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Ολομέλειας»

Πέτσας: Ο Τσίπρας καταφεύγει σε ύβρεις και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της προανακριτικής

Για "ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής" εγκαλεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση.
"Βυθισμένος στα εσωκομματικά του προβλήματα, ο κ. Τσίπρας καταφεύγει όχι μόνο σε ύβρεις αλλά και σε ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί εδώ και μέρες να μην επιτρέψει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, όπως ακριβώς εξετάστηκαν και από τον εισαγγελέα, καθώς και ο πανικός του κ. Τσίπρα, επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός παρακρατικού-παραδικαστικού κυκλώματος που εξύφανε μια πρωτοφανή πολιτική σκευωρία", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε δήλωσή του.
"Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει επίσης ότι όσα είπε περί ελέγχου των "αρμών της εξουσίας", είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο", σημειώνει.

Η αντίδραση Γεωργιάδη

Την έντονη αντίδραση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη προκάλεσε η άρνηση του «Μάξιμου Σαράφη», ο οποίος είναι προστατευόμενος μάρτυρας της υπόθεσης Νovartis να προσέλθει στη ΓΑΔΑ και να καταθέσει ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.
Μάλιστα, ο υπουργός τόνισε ότι εντός των επόμενων ωρών θα αποκαλυφθεί η ταυτότητα του μάρτυρα.
«Ένα πρόσωπο πολύ γνωστό στην αγορά της υγείας θα βρεθεί ενώπιον των αρχών.
Βρεθήκαμε να τρέχουμε για έναν κύριο που σήμερα έγινε καπνός.
Θα συγκρατήσω για λίγο την οργή μου, στον φυσικό του δικαστή θα καταλάβουμε τι ακριβώς συνέβη.
Μιλάμε για μια σκευωρία» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης από το βήμα συνεδρίου για την υγεία.
Παράλληλα, ο ίδιος έκανε λόγο για προσπάθεια κατάλυσης του πολιτεύματος.
«Η σκευωρία Novartis αφορά ανθρώπους που με άρρωστο τρόπο προσπάθησαν να καταλύσουν το πολίτευμα της χώρας.
Οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματά τους είναι βαριές.
Μιλάμε για προδοσία κατά του πολιτεύματος.
Προσωπικά, περιμένω το δικαστήριο όπου θα λάμψει όλη η αλήθεια. Εκεί θα λάβω την ικανοποίηση που προβλέπεται σε ένα κράτος δικαίου.
Και κατηγορούμενοι θα είναι κι άλλοι, πέραν του κου Παπαγγελόπουλου» είπε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η αποκάλυψη της ταυτότητας του Μάξιμου Σαράφη είναι θέμα ωρών.
«Ο κύριος Μάξιμος Σαράφης δεν κατέστησε τον εαυτό του διαθέσιμο στις αρχές, άρα παραβίασε τον Ποινικό Κώδικα και τα προνόμια που του παρέχονταν μέσω του προγράμματος προστασίας μαρτύρων.
Η αποκάλυψη της ταυτότητάς του είναι ζήτημα ωρών, από την εισαγγελία για τα περαιτέρω.
Και τότε, ένας άνθρωπος προφανώς πολύ γνωστός στην αγορά του φαρμάκου, θα εμφανιστεί και ποιος τον έβαλε να πει όλες αυτές τις τρίχες» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.
 
Η θέση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Λίγες ώρες νωρίτερα, στο ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος, κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνεδρίασης των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών επί αποφάσεων του ΕΔΑΔ.
Ερώτημα σχετικό έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας που κάλεσε τον κ. Σισιλιάνο να εξηγήσει τι θα σημαίνει για την Ελλάδα παραβίαση του καθεστώτος προστασίας των μαρτύρων της Novartis.
«Μας απασχολεί το θέμα των προστατευομένων μαρτύρων σε γνωστή υπόθεση, να καταθέσουν υποχρεωτικά με εμφανή τα προσωπικά και ταυτοτικά τους στοιχεία.
Με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο υπάρχουν περιπτώσεις που δεν πρέπει να γίνεται η αποκάλυψη των μαρτύρων, τουλάχιστον στο στάδιο της ανάκρισης, παρά μόνο στο δικαστήριο που θα εξετάσει την υπόθεση ή αν ο ίδιος ο μάρτυρας θεωρεί ότι μπορεί να απαντήσει με την ταυτότητά του.
Τι θα συνεπάγεται για τη χώρα μας ενδεχόμενη καταστρατήγηση αυτής της διάταξης έναντι των ευρωπαϊκών δικαστηρίων;», είναι το ερώτημα που απηύθυνε στον πρόεδρο του ΕΔΑΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει πολύ σαφή νομολογία, με δύο αποφάσεις.
Οι προϋποθέσεις και οι όροι υπό τις οποίες μπορούν να προστατευθούν οι μάρτυρες να μην καταθέσουν ενώπιον δικαστηρίου ή να καταθέσουν ανώνυμα κλπ, έχουν τεθεί σε αυτές τις δύο μεγάλες αποφάσεις.
Μπορεί να γίνει αυτό υπό όρους και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν συγχρόνως τα δικαιώματα του κατηγορουμένου. Να υπάρχουν δηλαδή αντισταθμιστικοί παράγοντες.
Από τη μια να προστατεύεται ο μάρτυρας να καταθέσει ανώνυμα ή να καταθέσει εκτός δικαστηρίου, ή να καταθέσει με βίντεο και να έχει γυρισμένη την πλάτη κοκ αλλά θα πρέπει να υπάρξουν αντισταθμιστικοί παράγοντες οι οποίοι συγχρόνως να προστατεύουν και τα δικαιώματα του κατηγορουμένου», απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ.

Αποχή ΣΥΡΙΖΑ από την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων
 
Δεν θα παρίσταται βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην προγραμματισμένη για σήμερα εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει σε λίγη ώρα σωρεία παραβιάσεων του Κανονισμού της Βουλής, με αιχμή τον τρόπο που διαχειρίστηκε η πλειοψηφία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την αίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να εξαιρεθεί ο Θανάσης Πλεύρης.
Επίσης θα καταγγείλει μεθοδεύσεις και γύρω από τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων.
 
Πρώτη ενημέρωση 2020-02-18 16:35:46
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης