Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη: Αντικαθίσταται ο πρέσβης των ΗΠΑ Pyatt - Πιθανότερη διάδοχος για πρώτη φορά γυναίκα, η Hotzhall Richard

Αποκάλυψη: Αντικαθίσταται ο πρέσβης των ΗΠΑ Pyatt - Πιθανότερη διάδοχος για πρώτη φορά γυναίκα, η Hotzhall Richard
Σύμφωνα με πληροφορίες του Banking News από την Ουάσιγκτον επικρατέστερη διάδοχος του Pyatt θα είναι η πρέσβης των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στον Λίβανο Elizabeth Hotzhall Richard
Στις αρχές Αυγούστου 2020 αποχωρεί τελικά από την Αμερικανική Πρεσβεία ο Jeffrey Pyatt.
Η απόφαση ήταν προειλημμένη, οριστικοποιήθηκε όμως προ ημερών, από το επιτελείο του Προέδρου D. Trump, πιθανότατα λόγω των επερχόμενων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2020.
Οι φήμες για την αντικατάσταση του κ. Pyatt, πυροδοτήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι, ωστόσο ο Αμερικανός διπλωμάτης εξασφάλισε παράταση της θητείας του στην Αθήνα για ένα έτος, ελλείψει άλλης «έτοιμης λύσης», αλλά επιπροσθέτως επειδή η δραστηριότητα του κρίθηκε ικανοποιητική ως προς την προώθηση των αμερικανικών γεωστρατηγικών επιδιώξεων και την ταυτόχρονη ανάσχεση της ρωσικής επιρροής.
Ο κ. Pyatt, όμως, είναι γνωστό ότι πρόσκειται στο Δημοκρατικό κόμμα με το οποίο δεν αποκλείεται να αναζητήσει και πολιτική καριέρα, ενώ είχε ταυτιστεί με το περιβάλλον της κ. H. Clinton, πριν ακόμη και από την επεισοδιακή του θητεία  στην Ουκρανία.
Με την προοπτική των επόμενων Προεδρικών εκλογών όπου ο D. Trump θα επιδιώξει να ανανεώσει το χρίσμα, η παρουσία του στην Αθήνα εκτιμήθηκε ως αντιπαραγωγική, δεδομένου ότι υπάρχουν και δεκάδες χιλιάδες Ελληνο-αμερικανοί που θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους στην Ελλάδα και είναι γνωστή η αντιπάθεια των Ρεπουμπλικανικών οργανώσεων του εξωτερικού στο πρόσωπο του σημερινού πρέσβη.
Ο κ. Pyatt υπήρξε ιδιαίτερα πληθωρικός στην διάρκεια της θητείας του με πολλαπλές παρεμβάσεις, δημόσιες και ιδιωτικές, ενώ οι απόψεις για την στήριξη που προσέφερε στις ελληνικές θέσεις έναντι της τουρκικής απειλής διίστανται, ειδικά μετά το δύσκολο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση απέκτησε άριστες σχέσεις με την νέα ελληνική κυβέρνηση, τον πρωθυπουργό και συγκεκριμένους υπουργούς όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης και η Νίκη Κεραμέως, παρότι αρχικά αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη, λόγω των αντιστοίχως στενών σχέσεων που διατηρούσε με τον Αλέξη Τσίπρα.
Απολύτως ενδεικτική της αρχικής ψυχρότητας που μετουσιώθηκε σε ενθουσιώδη φιλία ήταν άρθρο στην φίλα προσκείμενη προς την Οικογένεια Μητσοτάκη ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», στις 12 Απριλίου 2019, που ζητούσε την άμεση ανάκληση του κ. Pyatt ως… «χειροκροτητή του Τσίπρα».
Το άρθρο με τίτλο «Ώρα για μετάθεση του Αμερικανού πρέσβη» υπέγραφε ο εκδότης της εφημερίδας Αντώνης Διαματάρης, μετέπειτα υφυπουργός εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη που τελικά απεπέμφθη ο ίδιος με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο.
Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και οι σχέσεις Pyatt-Μητσοτάκη εξομαλύνθηκαν, οπότε η επικείμενη αντικατάσταση δεν είναι βέβαιον ότι αντικατοπτρίζει και τις επιθυμίες της ελληνικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Banking News από την Ουάσιγκτον επικρατέστερη διάδοχος του κ. Pyatt θα είναι η πρέσβης των ΗΠΑ και του ΟΗΕ στον Λίβανο κ. Elizabeth Hotzhall Richard.
Εάν επιβεβαιωθεί ο διορισμός της και περάσει από το Κογκρέσο θα πρόκειται για την πρώτη γυναίκα επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα από την ίδρυση της.
Διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η επιλογή μιας γυναίκας γίνεται, μεταξύ άλλων, ως κίνηση ανταποδοτικής αβροφροσύνης για την τοποθέτηση στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον της κυρίας Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης