Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tα σχέδια της παγκόσμιας τραπεζικής ελίτ για ένα ασφαλές νομισματικό σύστημα χωρίς μετρητά

tags :
Tα σχέδια της παγκόσμιας τραπεζικής ελίτ για ένα ασφαλές νομισματικό σύστημα χωρίς μετρητά
τα σχέδια της τραπεζικής ελίτ για ένα νομισματικό σύστημα χωρίς μετρητά
Το 2014, η Τράπεζα της Αγγλίας (BOE) έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που δημοσίευσε έρευνα για τα ψηφιακά νομίσματα μέσω του τριμηνιαίου δελτίου της (Καινοτομία στις τεχνολογίες πληρωμών και εμφάνιση ψηφιακών νομισμάτων), με την έρευνα να δηλώνει ότι «η βασική καινοτομία των ψηφιακών νομισμάτων είναι ο« κατανεμημένος λογαριασμός »που επιτρέπει σε ένα σύστημα πληρωμών να λειτουργεί σε μια αποκεντρωμένη οικονομία χωρίς διαμεσολαβητές, όπως οι τράπεζες».
Μία από τις κύριες εξελίξεις αυτής της τεχνολογίας είναι η πεποίθηση ότι τα κρυπτονομίσματα και οι σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες προσφέρουν μια πραγματική διαδρομή έξω από το παραδοσιακό κεντρικό μοντέλο τραπεζικών συναλλαγών που συνθέτει το νόμισμα fiat.
Αλλά παρακάμπτει τις κεντρικές τράπεζες και είναι σε θέση να κάνει και να λάβει πληρωμές ανεξάρτητα από αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έξι χρόνια μετά από την έρευνα της BOE, η ατζέντα του ψηφιακού νομίσματος προχώρησε σημαντικά ενόψει της αυξημένης γεωπολιτικής αστάθειας.
Ένας τομέας ενδιαφέροντος που έχει συγκεντρώσει ελάχιστη προσοχή είναι το έργο «utility settlement coin» (USC) το οποίο έχουν επενδύσει σε πολλές παγκόσμιες τράπεζες.
Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εξελίχθηκε τώρα με την ίδρυση της Fnality International, μιας κοινοπραξίας μετόχων που περιλαμβάνει UBS, Barclays και Lloyds Banking Group.
Ακολουθεί μια ανάλυση των μερικών από τα βασικά γεγονότα που έλαβαν χώρα σε σχέση με το USC από τότε που δημοσιεύτηκε η έρευνα του BOE

2015

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ανακοινώθηκε μια σύμπραξη που αποτελείται από την ελβετική τράπεζα UBS και τη βρετανική εταιρεία Block Clearing της Clearmatics, η οποία ξεκίνησε επίσημα την ιδέα ενός νομίσματος διακανονισμού χρησιμότητας (Utility Settlement Coin).
Όπως αναλύεται από το περιοδικό Bitcoin, το USC θα χρησιμοποιηθεί για «διακανονισμούς μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε ιδιωτικές χρηματοπιστωτικές πλατφόρμες που βασίζονται στην τεχνολογία blockchain».
Με το blockchain που στηρίζει τα θεμέλια της USC, οι πληρωμές θα διακανονίζονται σε δευτερόλεπτα και όχι σε ημέρες.
Θα λειτουργούσε με τη χρήση ενός εξουσιοδοτημένου δικτύου blockchain, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσβαση στο δίκτυο πρέπει να παρέχεται από τους συμμετέχοντες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με όσους προτιμούν το Bitcoin το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο χωρίς άδεια που μπορεί να έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε.
Όπως αναφέρθηκε σε προηγούμενα άρθρα, οι κεντρικές τράπεζες υποστηρίζουν ανοιχτά την άδεια blockchain για τη μελλοντική ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων.

2016

Ένα χρόνο μετά την αρχική ανακοίνωση σχετικά με την USC, η Santander, η BNY Mellon και η Deutsche Bank εξέδωσαν δελτία τύπου για να επιβεβαιώσουν ότι είχαν συνεργαστεί με την UBS και την Clearmatics για την ανάπτυξη του νομίσματος διακανονισμού χρησιμότητας.

2017

Ακριβώς δώδεκα μήνες μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής της SantYn, η BNY Mellon και η Deutsche Bank ανακοίνωσαν την εμπλοκή τους στην USC, με περισσότερες τράπεζες με όπως η Barclays, η Credit Suisse, η HSBC, η Canadian Imperial Bank of Commerce, η UFJ Mitsubishi Financial Group (MUFG).
Τότε συνδέθηκε το  USC και η μελλοντική ανάπτυξη των ψηφιακών νομισμάτων από τις Κεντρικές Τράπεζες
Τον Σεπτέμβριο του 2017 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) δημοσίευσε την τριμηνιαία επισκόπηση που περιείχε ένα κεφάλαιο με τίτλο «Κρυπτονομίσματα  Κεντρικής Τράπεζας».
Ήταν τότε που η BIS παρουσίασε μια εικόνα που ονομάζεται «το λουλούδι χρήματος: μια ταξινόμηση των χρημάτων», που αποτελείται από ένα μίγμα παγκοσμίως προσβάσιμων χρημάτων, ηλεκτρονικού χρήματος, κεντρικής τράπεζας που εκδίδει χρήματα και ομότιμες συναλλαγές.

2019

Με την εξέλιξη του έργου USC, τον Φεβρουάριο του 2019 η JP Morgan ανακοίνωσε ότι έγινε η πρώτη τράπεζα των ΗΠΑ που θα  δημιουργούσε ένα ψηφιακό νόμισμα (γνωστό ως JPM Coin).
Χαρακτηρισμένη ως stablecoin, το JPM Coin υποστηρίζεται από την τεχνολογία blockchain και τρέχει σε ένα εξουσιοδοτημένο δίκτυο blockchain.
Προς το παρόν περιορίζεται μόνο στους «θεσμικούς πελάτες».
Όπως συμβαίνει με άλλες σταθερές νάρκες, η αξία ενός JPM Coin είναι ισοδύναμη με ένα δολάριο ΗΠΑ, αλλά το σχέδιο είναι να επεκτείνει τη χρήση του νομίσματος πέρα από το δολάριο και να συμπεριλαμβάνει άλλα κορυφαία νομίσματα σε όλο τον κόσμο.
Το Μάιο, το Reuters ανέφερε ότι ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου ήταν στη διαδικασία να επενδύσουν έως και 50 εκατομμύρια δολάρια για να «δημιουργήσουν ένα ψηφιακό σύστημα χρησιμοποιώντας τεχνολογία blockchain για να διευθετήσουν τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».
Μια εκπρόσωπος της Barclays επιβεβαίωσε εκείνη τη στιγμή ότι η έρευνα και φάση ανάπτυξης της USC «έφτασε στο τέλος».
Τα κονδύλια ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων θα αποτελούσαν μια νέα οντότητα με την ονομασία «Fnality», η οποία θα ήταν επιφορτισμένη με την εκτέλεση του σχεδίου.
Τον Ιούνιο ήρθε η επιβεβαίωση της εξέλιξης του USC σε «Fnality International».
Σε ένα μεταγενέστερο δελτίο τύπου, οι ιδρυτικοί μέτοχοι της Fnality απαριθμούνται ως:
Banco Santander
BNY Mellon
Barclays
Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC)
Commerzbank
Credit Suisse
ING
KBC Group
Lloyds Banking Group
MUFG Bank
Nasdaq
Sumitomo Mitsui Banking Corporation
State Street Corporation
UBS
Η εταιρία Blockchain, Clematics επιβεβαιώθηκε ότι διατηρεί το ρόλο της ως εταίρου τεχνολογίας στο έργο.
Από τότε, το BIS διεξήγαγε και άλλες δύο διασκέψεις για το ψηφιακό χρήμα, η πρώτη το Σεπτέμβριο του 2019 - «Fintech και ψηφιακά νομίσματα» - σε συνεργασία με το Ασιατικό Γραφείο Οικονομικών και Οικονομικών Ερευνών (ABFER) και το Κέντρο Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής με έδρα τη Βρετανία .
Η δεύτερη ήταν τον Οκτώβριο - «Ψηφιακά νομίσματα, κεντρικές τράπεζες και αποκλεισμός: επιπτώσεις στην πολιτική» - και συγχρηματοδοτήθηκε από την Oesterreichische Nationalbank (κεντρική τράπεζα της Αυστρίας) και την Ένωση Ερευνών της Κεντρικής Τράπεζας (CEBRA).
Για την BIS, αποτελεί κεντρικό θέμα της ημερήσιας διάταξής της η ψηφιοποίηση των χρημάτων εις βάρος των περιουσιακών στοιχείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης