ΗΠΑ: Επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft

ΗΠΑ: Επιβάλλουν κυρώσεις στη ρωσική πετρελαϊκή εταιρία Rosneft
Η ρώσικη πετρελαϊκή εταιρεία ενεργούσε ως μεσολαβητής πουλώντας σε όλο τον κόσμο το πετρέλαιο της Βενεζουέλας εξ ονόματος της μη νόμιμης κυβέρνησης Maduro, ισχυρίσθηκε αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, νέες πιο αυστηρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Βενεζουέλας αλλά και κατά της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft η οποία σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Donald Trump προσφέρει μια «γραμμή ζωής» στην κυβέρνηση του Nicolas Maduro.
Η απόφαση αυτή αποσκοπεί στο να ασκήσει πιέσεις στην Ρωσία η οποία κατά τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο βασικός στυλοβάτης της κυβέρνησης Maduro.
Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στον αντιπρόεδρο της Rosneft Didier Casimiro και στην θυγατρική της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft Trading, S.A, με τα επιχείρημα ότι διέθεταν στις διεθνείς αγορές το πετρέλαιο της Βενεζουέλας.
Αυτό ισχυρίσθηκε σε τηλεφωνική της ενημέρωση στους δημοσιογράφους, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Σήμερα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλλε κυρώσεις στην ρωσική εταιρεία Rosneft Trading, S.A και τον πρόεδρο της Didier Casimiro επειδή ενεργούσε ως μεσολαβητής πουλώντας σε όλο τον κόσμο το πετρέλαιο της Βενεζουέλας εξ ονόματος της μη νόμιμης κυβέρνησης Maduro», δήλωσε η ίδια.
Η Ουάσιγκτον παρέχει με την απόφαση της αυτή την γενική άδεια σε χώρες και εταιρείες διάρκειας 90 ημερών για να ολοκληρώσουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με την Rosneft Trading.
Βάσει τις απόφασης της Ουάσιγκτον για την επιβολή κυρώσεων, παγώνουν επίσης στις ΗΠΑ τα οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία που διαθέτει ο ρωσικός πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft Trading, S.A που έχει την έδρα του στην Γενεύη όπως και του προέδρου της Didier Casimiro.
Η υψηλόβαθμος αξιωματούχος, δήλωσε ότι «είμαστε πεπεισμένοι ότι οι ενεργειακές αγορές θα παραμείνουν σταθερές καθώς στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου η προσφορά είναι επαρκής».
Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Stephen Mnuchin δήλωσε ότι η Rosneft Trading, S.A και ο πρόεδρος της αναλάμβαναν την πώληση και την μεταφορά του αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας» και οι «Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προστατέψουν την κλοπή των πετρελαϊκών περιουσιακών στοιχείων της Βενεζουέλας από το διεφθαρμένο καθεστώς του Maduro».
Η απόφαση για την επιβολή κυρώσεων κατά της Rosneft Trading, S.A ελήφθη από τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo συζήτησε το Σάββατο το θέμα με τον Ρώσο ομόλογο του Sergey Lavrov στο Μόναχο, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS