Τελευταία Νέα
Πολιτική

Bloomberg: Στη συμφωνία για το Brexit τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι απαντά η Ελλάδα

tags :
Bloomberg: Στη συμφωνία για το Brexit τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Τι απαντά η Ελλάδα
Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια, και αυτό αποτελεί θέμα των δύο χωρών, σχολίασε η ελληνική διπλωματική πηγή
Σε διάψευση προέβησαν οι ελληνικές αρχές του δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, πως η επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Λονδίνο στην Ελλάδα, θα αποτελέσει προϋπόθεση που θα θέσει η Ελλάδα για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένου Βασιλείου, μετά το Brexit.
Το έγγραφο που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη 19/2, και θέτει τις παραμέτρους των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο που θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα.
Στο κείμενο των παραμέτρων και προϋποθέσεων που θα τεθούν για την εμπορική συμφωνία, συμπεριλαμβάνεται μια παράγραφος που αφορά στην επιστροφή πολιτιστικών αντικειμένων που έχουν κλαπεί από τα κράτη της ΕΕ, και πιο συγκεκριμένα, η παράγραφος αναφέρει πως, θα τεθεί η ανάγκη να αντιμετωπιστούν «ζητήματα που αφορούν στην επιστροφή πολιτιστικών προϊόντων που έχουν αφαιρεθεί παράνομα από τις χώρες καταγωγής τους».
Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται μαρτυρία ενός αξιωματούχου που ισχυρίζεται, ότι αυτό είναι άμεση αναφορά στα Μάρμαρα του Παρθενώνα που άρπαξε ο Λόρδος Elgin στις αρχές του 19ου αιώνα.
Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, ωστόσο, η παράγραφος εισήχθη στο κείμενο επειδή το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί βασικό τόπο προορισμού προϊόντων αρχαιοκαπηλίας, μετά από πρόταση που υποστηρίχθηκε από Ελλάδα, Ιταλία και Κύπρο.
Δεν αφορά δηλαδή συγκεκριμένα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο αλλά γενικότερα προϊόντα αρχαιοκαπηλείας.
«Η θέση της Ελλάδας για επιστροφή των Μαρμάρων είναι πάγια, και αυτό αποτελεί θέμα των δύο χωρών», σχολίασε η διπλωματική πηγή.


Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης