Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιούνται από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Αμφισβητούν οργανικά κέρδη και κεφάλαια

Γιατί οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιούνται από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές; - Αμφισβητούν οργανικά κέρδη και κεφάλαια
Οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιούνται από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές για δύο βασικούς λόγους
Το 2020 θυμίζει εποχές ΣΥΡΙΖΑ στην χρηματιστηριακή αγορά και ειδικά στις τραπεζικές μετοχές.
Ενώ στο β΄ 6μηνο του 2019 οι τράπεζες πραγματοποίησαν ένα ράλι στο χρηματιστήριο που τις οδήγησε στις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015 – κάποιες τουλάχιστον εξ αυτών – στο α΄ δίμηνο του 2020… επικρατεί στασιμότητα, αποστασιοποίηση των ξένων κεφαλαίων, νέα κεφάλαια ξένων δεν τοποθετούνται και οι μετοχές των τραπεζών προσομοιάζουν με zombie.
Γιατί;
Οι ξένοι επενδυτές αποστασιοποιούνται από τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές για δύο βασικούς λόγους
1)Αμφισβητούν τους στόχους οργανικής κερδοφορίας των ελληνικών τραπεζών.
Δεν αξιολογούν τα έκτακτα που δυνητικά μπορεί να πετύχουν οι τράπεζες από τα ακίνητα ή από τα ομόλογα.
Οι ξένοι επενδυτές στις επαφές που έχουν με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες δεν θα πιάσουν τους στόχους οργανικής κερδοφορίας γιατί απλά δεν θα πετύχουν τους στόχους χορήγησης νέων δανείων.
Για την επόμενη διετία ο πήχης θα παραμείνει χαμηλά, οι ξένοι δεν πιστεύουν ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν βιώσιμο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.
Υπό αυτή την παραδοχή όταν οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν στόχους κερδοφορίας οι ξένοι αντιμετωπίζουν τις στοχοθεσίες με μεγάλη καχυποψία.
Τραπεζίτης ανέφερε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Οι τράπεζες διαθέτουν 26 δισεκ. κεφάλαια που σημαίνει ότι πρέπει να επιτυγχάνουν 2,6 δισεκ. οργανικά κέρδη ή 10% απόδοση κεφαλαίου.
Για να πετύχουν οι τράπεζες 2,6 δισεκ. χωρίς την υποστήριξη εκτάκτων εσόδων θα πρέπει πολλά να συμβούν στις τράπεζες και όλα να είναι θετικότατα....
Οι ξένοι λοιπόν είναι καχύποπτοι όταν μάλιστα βλέπουν την κερδοφορία των τραπεζών στην Ευρώπη να συρρικνώνεται.

2)Οι ξένοι – όχι για όλες τις τράπεζες – αμφισβητούν και την κεφαλαιακές δυνατότητες των τραπεζών.
Λόγω εξυγίανσης βλέπουν να μηδενίζονται τα κεφαλαιακά μαξιλάρια, βλέπουν το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση να μην μειώνεται ελλείψει ισχυρής κερδοφορίας, βλέπουν τις τράπεζες και τους βασικούς μετόχους να μην τολμούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Ορισμένοι ξένοι θεωρούν ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα είναι το σημείο της έκρηξης των τραπεζών, έκρηξης με την καλή έννοια, θα είναι το καίριο χτύπημα των τραπεζών σε όσους αμφισβητούν την αξιοπιστία του ελληνικού banking.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των αγορών προς τις ελληνικές τράπεζες θα περάσει μέσα από τα κεφάλαια.
Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα επανόδου των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα και στην ομαλότητα.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα πρέπει να δώσουν πειστικές απαντήσεις και σε αυτά τα δύο ερωτήματα.
Για την ώρα οι μετοχές έχουν εγκλωβιστεί στην στασιμότητα.
Προς τα τέλη Μαρτίου και Απρίλιο αναμένεται οι τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν αλλά αυτά τα δύο βασικά ερωτήματα θα ταλανίζουν τους ξένους επενδυτές.
Μπορεί να επιτύχουν σοβαρά κέρδη οι τράπεζες;
Μπορούν να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης