Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποκαλύπτει το BN: Θεσπίζονται bonus επιβράβευσης για τις αποδείξεις, επανέρχεται η έκπτωση φόρου

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποκαλύπτει το BN: Θεσπίζονται bonus επιβράβευσης για τις αποδείξεις, επανέρχεται η έκπτωση φόρου
Διαφημιστική εκστρατεία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές - Το Bankingnews αποκαλύπτει τις διατάξεις του
Αυξημένα μπόνους θα απολαμβάνουν οι φορολογούμενοι που θα συλλέγουν αποδείξεις από επαγγελματικές ομάδες που ρέπουν προς την φοροδιαφυγή (συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι γιατροί).
Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1% έως 10% επί της αξίας αυτών των συναλλαγών σύμφωνα με διάταξη που ενσωματώνει το υπουργείο Οικονομικών σε πολυνομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Με άλλη διάταξη επανέρχεται η έκπτωση φόρου 10% από τις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων.
Για την τόνωση των ηλεκτρονικών συναλλαγών το οικονομικό επιτελείο ξεκινάει το επόμενο διάστημα εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών για τα νέα όρια των αποδείξεων που ισχύουν από φέτος (ανέρχονται στο 30% του ετήσιου εισοδήματος) για  τη χρήση των ηλεκτρονικών μέσω πληρωμής.
Σκοπός της διαφημιστικής καμπάνιας είναι η ενημέρωση των πολιτών ώστε να αποφύγουν από την επιβολή έξτρα φόρου 22% στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα λείπουν.
«Τρέχει» ήδη η προκήρυξη του διαγωνισμού για τους επαγγελματίες που θα αναλάβουν τη διαφημιστική καμπάνια  με το κόστος για το δημόσιο να φθάνει τα  74.400 ευρώ.
Όπως προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού η καμπάνια των μηνυμάτων θα διαρκέσει ως τις 31 Οκτωβρίου του 2020,ενώ αναφορές θα υπάρξουν και για την φορολοταρία.
Υπάρχει εισήγηση να αυξηθεί το ποσό των χρηματικών επάθλων πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ που διατίθεται ετησίως. 
Τα ποσό που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα αυξηθεί από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 3.000 ή 5.000 ευρώ. Ωστόσο θα μειωθεί ο αριθμός των τυχερών.                  

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο νόμου θα προβλέπει:

1.       Εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών
Αφορά  φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα πρωτοδικεία και στα εφετεία της χώρας (7.500 περίπου στα πρωτοδικεία και 2.500 στα εφετεία δίνει το υπουργείο Οικονομικών με διάταξη στο υπό κατάθεση φορολογικό νομοσχέδιο Σύμφωνα με πληροφορίες η διάταξη θα προβλέπει τη σύσταση επιτροπών επίλυσης φορολογικών διαφορών με διοικητικό τρόπο. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για νέα ρύθμιση αλλά για κίνητρα διοικητικής επίλυσης έτσι ώστε να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη οι φορολογούμενοι. 
Από την επίλυση των διαφορών αυτών το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι σε εισπράξεις 50 εκατ. ευρώ.  


2.       Φοροδιαφυγή:
Το σχέδιο νόμου θα προβλέπει αυστηρές ποινές για όσους παραποιούν ταμειακές μηχανές. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εντόπισε εκτεταμένο κύκλωμα ανάπτυξης και χρήσης παράνομων λογισμικών εφαρμογών, που παρεμβαίνουν και αλλοιώνουν τα πραγματικά δεδομένα των συναλλαγών στους φορολογικούς μηχανισμούς και τις ταμειακές μηχανές. Με στόχο να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα τα πρόστιμα θα είναι εξοντωτικά.


3.       Λαθρεμπόριο:
Μέτρα για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών και αλκοολούχων ποτών έχει έτοιμο το οικονομικό επιτελείο και το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή αμέσως μετά τη ψήφιση του νόμου.
Οι απώλειες από το λαθρεμπόριο τσιγάρων υπολογίζονται ετησίως σε 700 εκατ. ευρώ ετησίως, από το λαθρεμπόριο καυσίμων χάνονται τουλάχιστον 300-500 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ  από τον ΦΠΑ το ελληνικό Δημόσιο χάνει ετησίως περί τα 6 δισ. ευρώ.
Στον τομέα των καυσίμων το ζητούμενο είναι να δουλέψει το σύστημα εισροών-εκροών.
Τσουχτερά πρόστιμα για τους λαθρέμπορους καπνικών θα προβλέπει το σχέδιο νόμου. Σύμφωνα με έκθεση της ΚPMG, το 2018, η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. υπολογίστηκε στο 8,6% της συνολικής κατανάλωσης, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 43,6 δισεκατομμύρια τσιγάρα, το οποίο ισοδυναμεί με τέσσερις φορές τη νόμιμη κατανάλωση στην Ελλάδα.
Από την έκθεση προκύπτει ότι η παράνομη αγορά τσιγάρων στην Ελλάδα το 2018 εκτινάχθηκε στο 23,6% και η χώρα κατακτά την αρνητική πρωτιά έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε., που κόστισε στα κρατικά ταμεία 690 εκατ. ευρώ το 2018.
Ταυτόχρονα, στην Ελλάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη ποσότητα παραποιημένων τσιγάρων στην Ε.Ε. (1,5 δισ. τσιγάρα)


4.       Κίνητρα ηλεκτρονικών συναλλαγών:
Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:


* Επιστροφή κεφαλαίου.
Συγκεκριμένα θα επιστρέφεται ποσοστό από 1 έως 10% της συναλλαγής στους φορολογούμενους.
Η επιστροφή θα αφορά συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές όπως συνεργεία αυτοκινήτων καθώς και συναλλαγές που αφορούν τα επαγγέλματα της οικοδομής.


* Έκπτωση Φόρου.
Εξετάζεται να επανέλθει η έκπτωση φόρου 10% στις ιατρικές δαπάνες που ίσχυε στο παρελθόν και καταργήθηκε τα χρόνια των μνημονίων.
Σημειώνεται ότι την 1η Ιανουαρίου 2017 καταργήθηκε η διάταξη που προέβλεπε την έκπτωση φόρου 10%, εφόσον οι δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματός του.


* Φορολοταρία.
Μεγαλύτερα έπαθλα και λιγότεροι τυχεροί και εβδομαδιαίες κληρώσεις αντί μηνιαίων προβλέπει το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για την φορολοταρία.
Τα ποσά που θα κερδίζει κάθε φορολογούμενος θα ανέβει και από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα να φθάσει τα 3.000 ή 5.000 ευρώ μειώνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των τυχερών.


5. Ειδική διάταξη για τα αναδρομικά των συνταξιούχων: 
Ετοιμάζεται ρύθμιση που θα επιλύει τη μεγάλη αδικία με τα αδήλωτα αναδρομικά  190.000 συνταξιούχων.
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει αυτόματη διαγραφή προστίμων και κατάτμηση των αναδρομικών στα έτη που αναλογούν ώστε να μην φορολογηθούν αθροιστικά (με υψηλότερους συντελεστές) στο έτος καταβολής τους.
Για όσους τα έχουν πληρώσει θα υπάρξει αυτόματη διαγραφή των φόρων από την ίδια την υπηρεσία.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS