Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Προκλητικός ο Erdogan: Η Ελλάδα αποδέχεται σιγά σιγά το νέο καθεστώς στη Μεσόγειο - Απάντηση ΥΠΕΞ: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Προκλητικός ο Erdogan: Η Ελλάδα αποδέχεται σιγά σιγά το νέο καθεστώς στη Μεσόγειο - Απάντηση ΥΠΕΞ: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο
Ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι το νέο γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα
(upd) Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Τουρκίας, με τον πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan να δηλώνει σήμερα ότι «το καθεστώς που έχει κηρύξει η Τουρκία στη Μεσόγειο άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα την Ελλάδα», όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης άρχισαν να αλλάζουν οι ισορροπίες.
Ο Erdogan, σύμφωνα με το Sigmalive, ενημερώνοντας τους βουλευτές τους για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».
O Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και υποστήριξε πως δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.
O Erdogan δεσμεύθηκε για γεωτρήσεις εντός του 2020 από το τρίτο γεωτρύπανο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την περιοχή που θα γίνουν οι επιχειρήσεις.
Όπως διευκρίνισε, το νέο γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Erdogan: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματάς απάντησε στις σημερινές αναφορές της τουρκικής ηγεσίας για νέο καθεστώς στην Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα ανέφερε: «Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.
Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.
Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός»

Αποκαλύψεις για τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι το βράδυ της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, του προτάθηκε να καταφύγει σε ένα ελληνικό νησί, ωστόσο ο ίδιος αρνήθηκε.
«Το βράδυ της 15ης Ιουλίου με συμβούλεψαν να πάω σε ένα (ελληνικό) νησί.
Αλλά εγώ τους είπα “εγώ σε τούτα τα εδάφη γεννήθηκα, σε τούτα και θα πεθάνω”», ισχυρίστηκε ο Erdogan σε δραματικούς τόνους.
«Αν αργούσαμε 10-15 λεπτά ακόμη, τότε θα μας χτυπούσαν εκεί που ήμασταν.
Το ελικόπτερό μας απογειώθηκε με διαφορά 10-15 λεπτών και φτάσαμε στο Ντάλαμαν και στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη», πρόσθεσε.

Οι φήμες για νέο πραξικόπημα

Ο Erdogan αναφέρθηκε και στις φήμες για το πραξικόπημα και τις απέδωσε στις «επιτυχίες» της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και ειδικά στη Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία.
Όπως υποστήριξε ο «αποτελεσματικός του αγώνας» ενόχλησε την οργάνωση του ιμάμη Fethullah Gulen, ο οποίος θεωρείται από την Τουρκία ο «εγκέφαλος» της προηγούμενης απόπειρας το 2016.

«Θέμα χρόνου η εισβολή στην Ιντλίμπ»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον των βουλευτών του κόμματος του, ο Erdogan αναφέρθηκε και στη Συρία επισημαίνοντας πως είναι «θέμα χρόνου» μια στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ, καθώς οι συζητήσεις με τη Ρωσία δεν έχουν φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.
Τέλος, τόνισε ότι η Αγκυρα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την Ιντλίμπ σε ασφαλή ζώνη ανεξαρτήτως κόστους.
«Αν οι χώρες με τις οποίες συνομιλούμε δεν κάνουν αυτό που πρέπει στην Ιντλίμπ, τότε θα το κάνουμε εμείς.
Δεν έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα που θα μας ικανοποιούσαν.
Είμαστε απολύτως έτοιμοι για τη δική μας επιχείρηση στην Ιντλίμπ, την οποία μπορούμε να ξεκινήσουμε ανά πάσα στιγμή.
Αυτή η επιχείρηση είναι κρίσιμης σημασίας για εμάς», εξήγησε ο Τούρκος πρόεδρος.

Yeni Safak: Έτοιμη η άδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης

Την ίδια ώρα, δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι είναι έτοιμη η άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης και βάσει των όσων ορίζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak με τίτλο «η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» υποστηρίζει πως μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.
Αν και ο ΟΗΕ έχει διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο πως η ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την αποδοχή της ως νόμιμη, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η ανάρτηση τους από τον ΟΗΕ σημαίνει ταυτόχρονα ότι η περιοχή ανακηρύσσεται ως τουρκική ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.

Image

Το Oruc Reis στο οικόπεδο 15

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη αποστολή του Oruc Reis θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή».
Όπως αναφέρεται, οι έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις των Τουρκικών Πετρελαίων στην περιοχή θα ξεκινήσουν εντός του έτους.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ελλάδα από το 2011 εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη ανακοίνωσε «μονομερείς» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Το 2014 η Ελλάδα διακήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο τεμαχίων, του τεμαχίου 15 και 20 που βρίσκονται κάτω από την Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μισό του τεμαχίου 15 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
«Επομένως, με την ανάρτηση στα ΗΕ των συντεταγμένων των δυτικών συνόρων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, το σχέδιο να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Κρήτης πέφτει στο κενό και ο EastMed θα καταλήξει στα σκουπίδια» επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, τονίζοντας ότι πλέον για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή γύρω από την Κρήτη θα απαιτείται πρώτα η άδεια της Τουρκίας και της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα ανήμερα της επετείου της τραγωδίας στα Ίμια, το Oruc Reis είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημαίνοντας συναγερμό στην Αθήνα, η οποία έστειλε από την πρώτη στιγμή τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία και τις ενέργειες του τουρκικού σκάφους.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης