Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βρετανία: Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2020 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η άνοδος

Βρετανία: Στο 1,8% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2020 - Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων η άνοδος
Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 1,6% τον Ιανουάριο του 2020
Επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο του 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, με την άνοδο του δείκτη να αποδεικνύεται μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 1,3% τον Δεκέμβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ΔΤΚ θα διαμορφωθεί στο 1,6%.
Ο τομέας που σημείωσε τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο ήταν αυτός των τιμών ενέργειας, καυσίμων και φυσικού αερίου, ενώ εφόσον εξαιρεθούν οι τομείς ενέργειας και τροφίμων, ο βασικός ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 1,6% έναντι ανόδου 1,4% προηγουμένως.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2019, οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,3%, έχοντας παραμείνει προηγουμένως αμετάβλητες, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα διαμορφωθεί στο 0,4%.
Παράλληλα, σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η ONS, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 0,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2019, όταν και είχαν παραμείνει αμετάβλητες, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο 0,1%.
Η ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε στο 1,1% έναντι αύξησης 0,9% προηγουμένως, ενώ ο βασικός δείκτης τιμών παραγωγού κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξεως του 0,1% ετησίως και αύξηση 0,7% σε μηνιαία βάση.
«Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλότερες τιμές στις αντλίτες και τις αεροπορικές πτήσεις, οι οποίες μειώθηκαν πριν από έναν χρόνο», δήλωσε ο αναλυτής της ONS, Mike Hardie, προσθέτοντας ότι «οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίους παρέμειναν αμετάβλητες σε μηνιαία βάση, αλλά είχαν υποχωρήσει το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους λόγω της εισαγωγής του ανώτατου ορίου στις τιμές ενέργειας».
«Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν σε όλες τις περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου», υπογράμμισε ο κ. Hardie, διευκρινίζοντας ότι «η πρώτη φορά που συνέβη αυτό ήταν πριν από περίπου δύο χρόνια, με το Λονδίνο να βλέπει την ισχυρότερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2017».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης