Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΟΟΣΑ: Συσσώρευση εταιρικού χρέους χαμηλής ποιότητας - Κίνδυνος για αύξηση των πτωχεύσεων

tags :
ΟΟΣΑ: Συσσώρευση εταιρικού χρέους χαμηλής ποιότητας - Κίνδυνος για αύξηση των πτωχεύσεων
Η ποιότητα των εταιρικών ομολόγων είναι κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση
Για συσσώρευση εταιρικού χρέους χαμηλής ποιότητας προειδοποιεί ο ΟΟΣΑ.
Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ σε σχετική έκθεση, ο όγκος του εταιρικού χρέους έχει φτάσει σε υψηλό όλων των εποχών της τάξης των 13,5 τρισ. δολ. στο τέλος του 2019, αλλά η συνολική ποιότητα των ομολόγων είναι κάτω από τα επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η έκδοση των εταιρικών ομολόγων έχει οδηγήσει ευρέως σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε μια πιο επεκτατική νομισματική πολιτική παγκοσμίως, που αναδύθηκε ως βιώσιμη πηγή μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις μετά την κρίση.
Ως αποτέλεσμα, οι μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις δανείστηκαν συνολικά περίπου 2,1 τρισ. δολ. με τη μορφή εταιρικών ομολόγων το 2019.
Ωστόσο, η έκθεση τονίζει ότι σε σύγκριση με προηγούμενους πιστωτικούς κύκλους, τα σημερινά εταιρικά ομόλογα είναι χαμηλότερης πιστωτικής ποιότητας, με υψηλότερες απαιτήσεις αποπληρωμές, μεγαλύτερης ωριμάνσεις και πιο αδύναμης επενδυτικής προστασίας.
Αυτό ενδεχομένως να καταστήσει τον τομέα των μη-χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και την ευρύτερη οικονομία περισσότερο ευάλωτη στις αρνητικές επιπτώσεις μιας οικονομικής ύφεσης.
Επισημαίνεται ότι το 51% των νέων ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας αξιολογήθηκαν με ΒΒΒ, τη χαμηλότερη αξιολόγηση.
Κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 2000 και 2007, πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, μόνο το 39% των εταιρικών ομολόγων ήταν με αξιολόγηση ΒΒΒ.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, έχει αυξηθεί και η έκδοση ομολόγων χωρίς επενδυτική βαθμίδα, που αντιπροσωπεύει το 25% όλα των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων που εκδόθηκαν το 2019.
Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, τα ποσοστά χρεοκοπίας σε ενδεχόμενο ύφεσης θα είναι υψηλότερα σε σχέση με προηγούμενους πιστωτικούς κύκλους.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης