Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Στο β΄ 6μηνο 2020 η πρώτη κρατική έκδοση πράσινου ομολόγου της Γερμανίας 8-10 δισ

Scope: Στο β΄ 6μηνο 2020 η πρώτη κρατική έκδοση πράσινου ομολόγου της Γερμανίας 8-10 δισ
Ως εκδότης κρατικών ομολόγων, η Γερμανία εισέρχεται στην πράσινη αγορά ομολόγων καθυστερημένα σε σχέση με άλλες χώρες.
Η Γερμανία με βαθμολογία AAA / Stable αναμένεται να εισέλθει στην αγορά των πράσινων κρατικών ομολόγων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής για τη μετατόπιση του χρέους προς πράσινες εναλλακτικές λύσεις.
Η μελλοντική έκδοση εξαρτάται από την προθυμία της κυβέρνησης να κινηθεί προς μια πράσινη οικονομία.

Η γερμανική υπηρεσία χρέους (Finanzagentur) σχεδιάζει να εκδώσει πράσινα ομόλογα.
Η Γερμανία μέρος των πράσινων ομολόγων θα τα πουλήσει με βάση τις συμβατικές δημοπρασίες χρέους με την ίδια διάρκεια και τοκομερίδιο με τα συμβατικά ομόλογα και με δικά τους ISIN.
Οι βασικές αρχές της έκδοσης θα είναι σύμφωνες με τους κανόνες των Πράσινων Ομολογιών όπως ορίζεται από τη Διεθνή Ένωση Κεφαλαιαγοράς (ICMA), έτσι ώστε να είναι συγκρίσιμα με τα πράσινα ομολογιακά δάνεια από τη Γαλλία (7 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2017), το Βέλγιο (4.5 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2018) στις Κάτω Χώρες (5,98 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2019).
Ως εκδότης κρατικών ομολόγων, η Γερμανία εισέρχεται στην πράσινη αγορά ομολόγων καθυστερημένα σε σχέση με άλλες χώρες.
Η σύνδεση των πράσινων ομολόγων με τα συμβατικά ομόλογα θα μπορούσε να συμβάλει στην ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς σε σχέση με την έκδοση ανεξάρτητων πράσινων ομολόγων ", λέει ο Bernhard Bartels, επικεφαλής αναλυτής της γερμανικής Scope.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η KfW (AAA / Stable), η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα, είναι τακτικός εκδότης πράσινων ομολόγων από το 2014.
Μέχρι το τέλος της 2019, η KfW είχε συνολικά 22,6 δισ. ευρώ σε πράσινα ομόλογα.
Η ομοσπονδιακή υπηρεσία χρέους ανακοίνωσε στους συμμετέχοντες στην αγορά ότι το αναμενόμενο μέγεθος του πρώτου πράσινου ομολόγου της θα είναι 8 με 10 δισ και θα εκδώσει πράσινους τίτλους σε ολόκληρη την καμπύλη αποδόσεων έως τα 30 χρόνια.
Η πρόθεση της κυβέρνησης να προσφέρει πράσινες ομολογίες σε ευρεία κλίμακα θα μπορούσε να συμβάλει στη διασφάλιση της θέσης της ως εκδότη αναφοράς, ειδικά στο μεγαλύτερο μέρος της καμπύλης αποδόσεων.
Το περιθώριο για έκδοση νέων γερμανικών πράσινων ομολόγων είναι περιορισμένο, αφού το χρέος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μειώθηκε κατά περίπου 64 δισ. ευρώ από το τέλος του 2012 έως το 2018 και συγκεκριμένα από 1,39 τρισεκ. ευρώ  σε 1,32 τρισεκ. ευρώ το 2018.
Ο δείκτης χρέους της κεντρικής κυβέρνησης προς το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 40% του ΑΕΠ την ίδια περίοδο, λόγω της σταθερής ανάπτυξης και των ισορροπημένων προϋπολογισμών, μειώνοντας την ανάγκη έκδοσης χρεογράφων. Ελλείψει προγράμματος επενδύσεων για την αύξηση του χρέους για τη χρηματοδότηση σχεδίων που θα καταστούν ουδέτερες από άποψη εκπομπών άνθρακα έως το 2050, η δυνατότητα έκδοσης πράσινων ομολόγων θα παραμείνει περιορισμένη.
Οι επενδυτές σε κρατικά πράσινα ομόλογα βασίζονται στην επιλογή των έργων από τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία για τους στόχους στην πράσινη ανάπτυξη.
Ταυτόχρονα, πολλοί εκδότες υψηλής πιστοληπτικής ικανότητας μπορούν να αναμένουν χαμηλά, αν όχι αρνητικά, επιτόκια για τα πράσινα ομόλογα, δεδομένης της αυξημένης ζήτησης της αγοράς για αυτά τα προϊόντα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης