Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Έντεκα νεκροί από την επίθεση - Merkel: Ενδείξεις για ρατσιστικά κίνητρα

Γερμανία: Έντεκα νεκροί από την επίθεση - Merkel: Ενδείξεις για ρατσιστικά κίνητρα
H Bild μεταδίδει ότι ο δράστης άφησε πίσω του επιστολή, στην οποία εκφράζει ακροδεξιές απόψεις
(upd) Τουλάχιστον έντεκα είναι συνολικά οι νεκροί από την επίθεση σε δύο μπαρ με ναργιλέδες στην πόλη Χανάου της Γερμανίας, κοντά στη Φρανκφούρτη, συμπεριλαμβανομένου του δράστη Tobias Rathjen, τα κίνητρα του οποίου σύμφωνα με τις ενδείξεις, ήταν ακροδεξιά και ρατσιστικά.
Από την επίθεση σκοτώθηκαν εννέα άτομα, ενώ στο σπίτι του δράστη βρέθηκε νεκρός ο ίδιος και η μητέρα του.
Την έρευνα έχει αναλάβει η αντιτρομοκρατική εισαγγελία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δράστης είχε ακροδεξιό, ακραίο παρελθόν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας.

Νωρίτερα, η Bild μετέδωσε ότι ο Rathjen, ο οποίος αυτοκτόνησε, άφησε πίσω του επιστολή, στην οποία εκφράζει ακροδεξιές απόψεις, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί από τις αρχές, οι οποίες συνεχίζουν τις έρευνες.
Μάλιστα, υπάρχει βίντεο-ομολογία,  το οποίο παραπέμπει ξεκάθαρα σε ακροδεξιά κίνητρα.
Συγκεκριμένα σε κάποιο σημείο ο δράστης φέρεται να λέει ότι «συγκεκριμένοι λαοί που δεν μπορούν να εκδιωχθούν πλέον από τη Γερμανία, θα πρέπει να εξοντωθούν».
Στο διαδίκτυο κυκλοφορεί και ένα παλαιότερο βίντεο του δράστη στο Youtube, στο οποίο απευθύνει ένα παρανοϊκό μανιφέστο στους Αμερικανούς πολίτες, καλώντας τους να ξυπνήσουν και να πολεμήσουν.

Image

Merkel: Σοβαρές ενδείξεις για ρατσιστικά κίνητρα

Σε σοβαρές ενδείξεις ότι ο δράστης της επίθεσης στη Χανάου είχε ακροδεξιά και ρατσιστικά κίνητρα αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel.
Όπως τόνισε οι αρχές θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για διευκρινιστούν τα αίτια της επίθεσης.
«Επί του παρόντος, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο δράστες έδρασε με ακροδεξιά, ρατσιστικά κίνητρα, από μίσος εναντίον των ανθρώπων άλλων εθνικότητας, θρησκείας ή εμφάνισης» δήλωσε η Merkel στους δημοσιογράφους.
«Ο ρατσισμός είναι δηλητήριο, το μίσος είναι δηλητήριο και αυτό το δηλητήριο υπάρχει στην κοινωνία και ευθύνεται για πάρα πολλά εγκλήματα» πρόσθεσε.

Σοκ στη Γερμανία - Τι δηλώνουν οι πολιτικοί

«Συγκλονισμένος» από την «τρομοκρατική βία» στη Χανάου δηλώνει, με ανακοίνωση του, ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Frank Walter Steinmaier και εκφράζει την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.
«Στέκομαι στο πλευρό όλων των ανθρώπων οι οποίοι απειλούνται από ρατσιστικό μίσος.
Δεν είναι μόνοι.
Είμαι πεπεισμένος ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην Γερμανία καταδικάζει αυτή την πράξη και κάθε μορφή ρατσισμού, μίσους και βίας. Δεν θα σταματήσουμε να παλεύουμε για την ειρηνική συνύπαρξη στη χώρα μας», αναφέρει ο στην ανακοίνωσή του
Τον αποτροπιασμό της εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση:
«Οι σκέψεις μας σήμερα το πρωί είναι στους ανθρώπους στο Χάναου, όπου στο κέντρο της πόλης διεπράχθη ένα φρικτό έγκλημα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Stephen Seibert, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. 
«Να μην επιστρέψουμε γρήγορα στην καθημερινότητά μας», ζήτησε ο αντικαγκελάριος Olaf Scholz, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παραβλεφθεί το γεγονός ότι 75 χρόνια μετά το τέλος της ναζιστικής δικτατορίας υπάρχει και πάλι δεξιά τρομοκρατία στην Γερμανία».
Οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην δεξιά τρομοκρατία με κάθε συνέπεια, αλλά και η κοινωνία «πρέπει να υπερασπιστεί την ανοιχτή, φιλελεύθερη δημοκρατία μας από τους εχθρούς της».

To χρονικό της επίθεσης

Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, λίγο πριν από τις 22:00 (τοπική ώρα), άνδρες που βρίσκονταν έξω από μπαρ με ναργιλέδες στο κέντρο της πόλης έγιναν στόχος πυρών από διερχόμενο αυτοκίνητο.
Σε αυτή την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, πιθανόν κουρδικής καταγωγής.
Λίγη ώρα αργότερα, πανομοιότυπη επίθεση δέχθηκαν θαμώνες άλλου τέτοιου μπαρ και βρήκαν τραγικό θάνατο τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα.
«Ο φερόμενος ως δράστης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη Χανάου» από τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ «επιπλέον βρέθηκε άλλο ένα πτώμα», ανέφερε μέσω Twitter η αστυνομία του κρατιδίου της Έσσης, όπου βρίσκεται η Χανάου.
«Η έρευνα συνεχίζεται.
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως υπήρχαν άλλοι δράστες», κατά την ίδια πηγή.
Η μεγάλη δύναμη της αστυνομίας που αναπτύχθηκε εσπευσμένα στην πόλη εντόπισε επίσης ένα αυτοκίνητο με πυρομαχικά και γεμιστήρες στο εσωτερικό του, σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο.
Ο ύποπτος, κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήταν Γερμανός και είχε άδεια κυνηγιού.
Δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου τριάντα οχήματα της αστυνομίας να αναχωρούν από το αστυνομικό τμήμα της Χανάου, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από τη Φρανκφούρτη, ενώ αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως είδαν βαριά οπλισμένους αστυνομικούς στην πόλη.

Image


Image



Image
Πηγή: Guardian


«Ρατσιστικά τα κίνητρα», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Έσσης

Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Έσσης Πέτερ Μπόιτ δήλωσε ότι υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις.
Εξάλλου ο Μπόιτ επεσήμανε ότι ο δράστης ήταν ένας Γερμανός πολίτης 43 ετών.
Σύμφωνα με τον Μπόιτ, ο δράστης είχε στην κατοχή του νομίμως όπλα καθώς ήταν σκοπευτής.
Αν και ο υπουργός Εσωτερικών της Έσσης δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει ποιος βρισκόταν στα μπαρ την ώρα των επιθέσεων, η Bild έγραψε ότι κάποια από τα εννέα θύματα ήταν κουρδικής καταγωγής.
Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται μία γυναίκα και πέντε νεαροί.

Σοκαρισμένοι δηλώνουν Ευρωπαϊοι αξιωματούχοι

«Βαθιά σοκαρισμένη» δηλώνει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Γερμανίδα Ursula von der Leyn από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε ένοπλος στην πόλη Χανάου της Γερμανίας με αποτέλεσμα να σκοτώσει εννέα ανθρώπους, οι οποίες, σύμφωνα με τις αρχές, είχαν «ρατσιστικά κίνητρα».
«Σήμερα το πρωί με πολλή θλίψη σκέφτομαι τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων, στους οποίους απευθύνω τα ειλικρινά μου συλλυπητήρια.
Σήμερα μοιραζόμαστε το πένθος σας», έγραψε στο Twitter η von der Leyen, πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, χαρακτήρισε τις επιθέσεις στο Χανάου «τραγωδία», λίγες ώρες προτού συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τους Ευρωπαίους εταίρους της στις Βρυξέλλες.
«Η παράλογη απώλεια ανθρώπινων ζωών αποτελεί τραγωδία, ανεξαρτήτως του πού συμβαίνει», έγραψε στο Twitter o Μichel.
«Μετά τη φοβερή επίθεση οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους στη Χανάου», ανέφερε.
«Σοκαρισμένος και βαθιά λυπημένος από τη φρίκη των επιθέσεων στη γερμανική πόλη Χανάου», δήλωσε ο David Sassoli πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Είμαστε ενωμένοι απέναντι σε οποιαδήποτε μορφή μίσους και βίας», ανέφερε.

Macron: Πλήρης στήριξη στη Γερμανία και την καγκελάριο Merkel

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξέφρασε σήμερα την «απέραντη θλίψη» του και την «πλήρη υποστήριξη προς τη Γερμανία μπροστά σ' αυτή την τραγική επίθεση».
«Οι σκέψεις μας πηγαίνουν στα θύματα και στις πενθούσες οικογένειες. Είμαι στο πλευρό της καγκελαρίου Μέρκελ σ' αυτή τη μάχη για τις αξίες μας και την προστασία των δημοκρατιών μας», συνέχισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους σε μήνυμά του που ανέβασε στo Twitter.
Σύμφωνα με τη γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία, τα κίνητρα του φερόμενου δράστη, ο οποίος βρέθηκε νεκρός, είναι πιθανόν «ξενοφοβικά».

Αυξάνεται η απειλή της ακροδεξιάς τρομοκρατίας


Η Γερμανία έγινε στόχος τα τελευταία χρόνια πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, ανάμεσά τους μιας η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 12 ανθρώπους στην καρδιά του Βερολίνου τον Δεκέμβριο του 2016.
Αλλά είναι η απειλή της τρομοκρατίας της άκρας δεξιάς αυτή που ανησυχεί περισσότερο τις γερμανικές αρχές το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά τον φόνο του Walter Lybcke, τοπικού στελέχους του CDU της Angela Merkel, τον περασμένο Ιούνιο.
Βασικός ύποπτος για τη δολοφονία αυτή είναι ένας νεοναζί που έχει συλληφθεί.
Την Παρασκευή, 12 μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς συνελήφθησαν στο πλαίσιο ευρείας αντιτρομοκρατικής επιχείρησης.
Τους βαρύνουν υποψίες ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον τεμενών, όπως αυτές που έγιναν στο Κράιστσερτς, στη Νέα Ζηλανδία, τον Μάρτιο του 2019, στα οποία είχαν σκοτωθεί 51 άνθρωποι.
Έχουν προφυλακιστεί.
Τον Οκτώβριο, εξτρεμιστής της δεξιάς και αρνητής του Ολοκαυτώματος αποπειράθηκε να διαπράξει επίθεση εναντίον συναγωγής στη Χάλε, σφαγή που αποφεύχθηκε παρά λίγο.
Στη Δρέσδη, οκτώ νεοναζί δικάζονται εδώ και πέντε μήνες, καθώςσχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων και πολιτικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης