Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Παζάρι» για την ανατολική Μεσόγειο προτείνει η Τουρκία - Αυστηρή απάντηση Δένδια - Αιφνιδιαστική συνάντηση Erdogan με Sarraj

tags :
«Παζάρι» για την ανατολική Μεσόγειο προτείνει η Τουρκία - Αυστηρή απάντηση Δένδια - Αιφνιδιαστική συνάντηση Erdogan με Sarraj
Άμεση η απάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στις δηλώσεις Cavusoglu
(upd) Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία, καθώς μετά τις δηλώσεις Cavusoglu για μοιρασιά στο Αιγαίο, ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης,
Fayez al-Sarraj στην Κωνσταντινούπολη. Με την αιφνιδιαστική αυτή κίνηση ο Erdogan στέλνει σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως προτίθεται να θέσει άμεσα σε ισχύ το τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
Αυστηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Mevlut Cavusoglu περί «μοιρασιάς» στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι διαχρονικά έτοιμη για έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Όπως μετέδωσε ο ANT1 o Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε με νόημα ότι «είμαστε διαχρονικά ανέτοιμη για ανατολίτικο παζάρι και ανέντιμο, καταχρηστικό συμβιβασμό».
Νωρίτερα, ο Cavusoglu δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να συμβιβαστεί η Ελλάδα και να κάνει «μοιρασιά» στην ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο  υπουργός Εξωτερικών, M. Cavusoglu.

Σε συνέντευξη του στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Cavusoglu αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστηρίζοντας πως η τουρκική κυβέρνηση έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεων των δύο κρατών.
«Ύστερα από την κρίση των Ιμίων, δημιουργήθηκε ένας μηχανισμός για να συζητούμε κάποια θέματα, όπως μεταξύ άλλων τα εθνικά ύδατα στο Αιγαίο.
Ως κυβέρνηση συνεχίσαμε αυτό τον μηχανισμό.
Μέχρι την κυβέρνηση του Τσίπρα τα πράγματα πήγαιναν καλά, καθώς τα θέματα που δεν μπορούσαν να πάνε καλά, τα συζητούσαμε.  
Στην Ελλάδα τα αριστερά κόμματα είναι υπερβολικά εθνικιστικά.
Με τη νέα κυβέρνηση ξεκινήσαμε επαφές για να συνεχίσουμε τις συνομιλίες» είπε ο Cavusoglu, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχαν Erdogan και Μητσοτάκης σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο.
«Είπαν να κάνουν μια προετοιμασία οι Υπουργοί Εξωτερικών για τα θέματα της “Τουρκικής μειονότητας” της Θράκης, του τζαμιού στην Αθήνα, της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
Η Ελλάδα μαζί με την ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε κάποιες φορές με την Αίγυπτο, κάποιες φορές με το Ισραήλ να απομονώσει την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο με τη λογική «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».
Δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις μας.
Δεν μιλάω μόνο για την περίοδο Μητσοτάκη αλλά κυρίως την προηγούμενη περίοδο.
Βέβαια, η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν κάναμε κινήσεις που απαντήσαμε.
Εμείς λέμε στους Έλληνες, προσωπικά ο πρόεδρος Erdogan είπε στον Μητσοτάκη, εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε.
Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας.
Να είστε ειλικρινείς.
Να μιλήσουμε.
Να μάθετε να μοιράζεστε  στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ» ανέφερε ο Cavusoglu, ο οποίος σχετικά με τη Λιβύη, είπε πως η διεθνής κοινότητα απέτυχε να σταματήσει τις εχθροπραξίες γιατί δεν είναι αποφασισμένη για αυτό.
«Μια πολιτική λύση στην κρίση στη Λιβύη δεν μπορεί να προχωρήσει όσο συνεχίζονται οι επιθέσεις του Haftar» υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αιφνίδια συνάντηση Sarraj - Erdogan στην Κωνσταντινούπολη

Τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, Fayez al-Sarraj υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan, στην Κωνσταντινούπολη.
Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών, μετά και την προσέγγιση των δύο πλευρών, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα, οι μάχες για τον έλεγχο της Λιβύης συνεχίζονται, παρά την εκεχειρία που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο.

Τσίπρας για δηλώσεις Cavusoglu: Έπαθαν αφωνία οι ψευδο-υπερπατριώτες

Τις δηλώσεις Cavusoglu σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω ανάρτησής του, επιτεθέμενος παράλληλα στην κυβέρνηση.
Αναλυτικά, στην ανάρτησή του αναφέρει:
«Τώρα, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «όλα ήταν καλά και τα βρίσκαμε με τις ελληνικές κυβερνήσεις» στη μοιρασιά της Ανατολικής Μεσογείου, μέχρι που ήρθε ο Τσίπρας που «είναι υπερβολικά πατριώτης», πώς να το εκλάβω;
Ως προσβολή ή ως παράσημο;
Ας απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες, που έσκιζαν τα ρούχα τους για τον πατριωτισμό τους στη δήθεν «προδοτική» Συμφωνία των Πρεσπών και τώρα έχουν πάθει αφωνία για όλα…».

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια

«Πυρά» κατά του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του εκπροσώπου του, Αλέξη Χαρίτση, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, N. Cavusoglu.
"Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε να απαντήσουν οι ψευδο-υπερπατριώτες στο ερώτημα αν είναι προσβολή ή παράσημο τα όσα λέει ο Cavusoglu για την κυβέρνησή του", αναφέρει ο κ. Χαρίτσης και προσθέτει: "Το ότι έσπευσε να απαντήσει ο κ. Δένδιας δεν το λες και τιμητικό για τον ίδιο.
Δεν περιμέναμε να απαντάει εξ’ ονόματος των πατριδοκάπηλων που το κόμμα του εξέθρεψε προεκλογικά. Περιμέναμε να τους καταδικάσει.
Σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν να επεδείκνυε έστω και μέρος αυτών των αντανακλαστικών απέναντι στην πρωτοφανή τουρκική προκλητικότητα και όχι απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ".


Συνεχείς οι προκλήσεις

Οι δηλώσεις αυτές του Cavusoglu αποτελούν συνέχεια της εντεινόμενης προκλητικότητας από την πλευρά της Άγκυρας.
Ενδεικτικές άλλωστε είναι οι χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος προέβλεψε πως θα θερμανθούν και άλλο τα νερά στη Μεσόγειο αλλά και το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak, η οποία έκανε λόγο για έρευνες της Τουρκίας ανατολικά της Κρήτης εντός του 2020.
Χθες Τετάρτη 19/2 ο Erdogan υποστήριξε ότι «το καθεστώς που έχει κηρύξει η Τουρκία στη Μεσόγειο άρχισε σιγά σιγά να γίνεται αποδεκτό από τις χώρες που παρεμβαίνουν στο θέμα και ιδιαίτερα την Ελλάδα».
Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης άρχισαν να αλλάζουν οι ισορροπίες.
Ο Erdogan, σύμφωνα με το Sigmalive, ενημερώνοντας τους βουλευτές τους για την κατάσταση στο εξωτερικό είπε χαρακτηριστικά ότι «οι εξελίξεις και στη Συρία και στη Λιβύη φαίνεται ότι από εδώ και πέρα θα θερμάνουν ακόμη περισσότερο τα νερά στη Μεσόγειο».
O Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την ΕΕ ότι προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στο θέμα των θαλάσσιων αρμοδιοτήτων και υποστήριξε πως δεν έχει καμιά αρμοδιότητα.
O Erdogan δεσμεύθηκε για γεωτρήσεις εντός του 2020 από το τρίτο γεωτρύπανο, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με την περιοχή που θα γίνουν οι επιχειρήσεις.
Όπως διευκρίνισε, το νέο γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία τον επόμενο μήνα και μπορεί να φτάσει σε βάθος 11.400 μέτρων.

Απάντηση ΥΠΕΞ σε Erdogan: Η παρανομία δεν παράγει δίκαιο

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλ. Γεννηματάς απάντησε στις σημερινές αναφορές της τουρκικής ηγεσίας για νέο καθεστώς στην Μεσόγειο.
«Ως έχουμε κατ´επανάληψη τονίσει, η παρανομία δεν παράγει δίκαιο.
Η Ελλάδα όχι μόνο δεν έχει αποδεχθεί, αλλά έχει καταδικάσει, όπως και η διεθνής κοινότητα, τις παράνομες τουρκικές μεθοδεύσεις στην περιοχή.
Μεθοδεύσεις που συνεχίζουν να υπονομεύουν την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, δημιουργώντας μεταξύ άλλων προσχήματα για την παραβίαση εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και για την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών της περιοχής.
Δυστυχώς και σε αυτό, η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί μειοψηφία του ενός» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

Έτοιμη η άδεια για έρευνες ανατολικά της Κρήτης

Το κλίμα έντασης ενισχύουν και δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο, τα οποία αναφέρουν ότι είναι έτοιμη η άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων ανατολικά της Κρήτης και βάσει των όσων ορίζει το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Yeni Safak με τίτλο «η άδεια της Κρήτης είναι έτοιμη» υποστηρίζει πως μετά την ανάρτηση από τον ΟΗΕ των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, θα δοθεί άδεια για έρευνα στο Oruc Reis στα ανατολικά της Κρήτης.
Αν και ο ΟΗΕ έχει διατυπώσει με ξεκάθαρο τρόπο πως η ανάρτηση των συντεταγμένων της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται την αποδοχή της ως νόμιμη, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η ανάρτηση τους από τον ΟΗΕ σημαίνει ταυτόχρονα ότι η περιοχή ανακηρύσσεται ως τουρκική ΑΟΖ.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
«Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP) θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το Oruc Reis θα σταλεί στην περιοχή.
Image

Το Oruc Reis στο οικόπεδο 15

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρώτη αποστολή του Oruc Reis θα είναι το τεμάχιο 15 κάτω από την Κρήτη, ένα τεμάχιο το οποίο βρίσκεται «υπό ελληνική κατοχή».
Όπως αναφέρεται, οι έρευνες αλλά και οι γεωτρήσεις των Τουρκικών Πετρελαίων στην περιοχή θα ξεκινήσουν εντός του έτους.
Βάσει του δημοσιεύματος, η Ελλάδα από το 2011 εκμεταλλευόμενη την εσωτερική αναταραχή στη Λιβύη ανακοίνωσε «μονομερείς» σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης.
Το 2014 η Ελλάδα διακήρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για την αδειοδότηση δύο τεμαχίων, του τεμαχίου 15 και 20 που βρίσκονται κάτω από την Κρήτη, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το μισό του τεμαχίου 15 είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
«Το ήμισυ του λεγόμενου τεμαχίου 15 της Ελλάδας, η οποία προσπαθεί να σφετεριστεί 39.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα από την ΑΟΖ της Λιβύης, βρίσκεται εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας.
Μετά την ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών, οι έρευνες στα ανατολικά της Κρήτης θα ξεκινήσουν πρώτα από το λεγόμενο τεμάχιο 15, το οποίο βρίσκεται υπό την κατοχή της Ελλάδας», υποστηρίζει το δημοσίευμα.
«Επομένως, με την ανάρτηση στα ΗΕ των συντεταγμένων των δυτικών συνόρων των τουρκικών θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην ανατολική Μεσόγειο, το σχέδιο να περάσει ο αγωγός φυσικού αερίου από το Ισραήλ μέσω της Κύπρου και της Κρήτης πέφτει στο κενό και ο EastMed θα καταλήξει στα σκουπίδια» επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, τονίζοντας ότι πλέον για οποιοδήποτε έργο στην περιοχή γύρω από την Κρήτη θα απαιτείται πρώτα η άδεια της Τουρκίας και της Λιβύης.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου, και συγκεκριμένα ανήμερα της επετείου της τραγωδίας στα Ίμια, το Oruc Reis είχε μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σημαίνοντας συναγερμό στην Αθήνα, η οποία έστειλε από την πρώτη στιγμή τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς προκειμένου να παρακολουθεί την πορεία και τις ενέργειες του τουρκικού σκάφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης