Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Αδιαφορία και πτώση στο ΧΑ -0,41% στις 913 μον. ορατές οι 880 μον. - Μη επενδύσιμες οι τράπεζες για το ορατό μέλλον

tags :
Αδιαφορία και πτώση στο ΧΑ -0,41% στις 913 μον. ορατές οι 880 μον. - Μη επενδύσιμες οι τράπεζες για το ορατό μέλλον
Οι ανησυχίες για τον κορωνοϊό και το θολό τοπίο στο τραπεζικό κλάδο κρατούν σε ομηρία την χρηματιστηριακή αγορά στην ζώνη των 900 - 920 μονάδων
(upd16)Πτωτικά έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στις 913 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στην Εθνική -2,23% και στη δεικτοβαρή Coca Cola -1,78% oι οποίες αντισταθμίστηκαν από επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μη τραπεζικά blue chips με την ΕΥΔΑΠ +1,72%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +1,34%, Ελλάκτωρα +1,19%..
Διάχυτη είναι η ανησυχία των επενδυτών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού που τους αποτρέπει από ανάληψη νέου ρίσκου και με την συναλλακτική δραστηριότητα στο ναδίρ.
Αυτό που πρέπει να ειπωθεί πάντως είναι ότι η αγορά συντηρεί τις 900 μονάδες ενώ παραμένει ο κίνδυνος διάσπασης τους με την επόμενη στήριξη τις 880 και 860 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, η απόφαση της Κεντρικής τράπεζας της Κίνας να μειώσει τα βασικά επιτόκια για δάνεια ενός έτους κατά 10 μονάδες βάσης στο 4,05% και για δάνεια πέντε ετών κατά 5 μονάδες βάσης με σκοπό την τόνωση της οικονομίας εξαιτίας του κορωνοϊού, ενίσχυσε τον δείκτη Shanghai με κέρδη +1,84% ενώ ο δείκτης στην Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,10% και ο Dow Jones υποχωρεί οριακά στο -0,05%..
Στα της ελληνικής αγοράς, στις τράπεζες την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Εθνική -2,23% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,52%, Πειραιώς -0,72% και Eurobank -0,63%.
To τελευταίο διάστημα το ελληνικό χρηματιστήριο έχει ατονήσει, οι επενδυτές κρατούν στάση αναμονής καθώς επικρατεί έντονη ανησυχία για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού αλλά και των ελληνοτουρκικών τα οποία αποτελούν αρνητικό παράγοντα για ανάληψη νέου ρίσκου και από την άλλη το θολό τοπίο με τις τράπεζες με τις καθυστερήσεις για το σχέδιο Ηρακλής κρατούν σε ομηρία την αγορά πέριξ των 900 μονάδων
Εν τω μεταξύ, εμφανή είναι η υπεροχή των πωλητών στις τελευταίες συνεδριάσεις με την μεγαλύτερη μερίδα επενδυτών να ρευστοποιούν τις θέσεις τους που ούτως ή άλλως  έχουν γράψει σημαντικά κέρδη καθώς η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών παγκοσμίως το 2019 και να διατηρούν ρευστότητα μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο..
Η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα υποβάλει στο ελληνικό δημόσιο στις 21 ή 24 Φεβρουαρίου 2020 αίτηση ένταξης στον Ηρακλή για να λάβει κρατική εγγύηση για τα κύρια ομόλογα που θα εκδώσει ύψους 2,4 δισεκ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί διάστημα 30-40 ημερών για να αποφανθεί το ελληνικό δημόσιο επί του αιτήματος
Υπενθυμίζετα , ότι θα εντάξει στο σχέδιο Ηρακλής το πρόγραμμα Cairo ύψους 7,5 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων πλειοδότης του οποίου ήταν η DoValue έναντι 288 εκατ ευρώ – 244 εκατ άμεσα και 40 εκατ σε μέλλοντα χρόνο - μαζί με την FPS την εταιρία διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων της Eurobank στην οποία κατέχει πλέον το 20%.
Επίσης η Alpha bank θα ανακοινώσει αρχές Μαρτίου 2020 το χρονοδιάγραμμα για τις μη δεσμευτικές προσφορές για το πρόγραμμα Galaxy που αφορά τιτλοποίηση 12 δισεκ. ευρώ προβληματικών ανοιγμάτων NPEs.
Αξίζει να αναφερθεί ότι το deal της Alpha bank πιθανότατα να κλείσει Οκτώβριο 2020.
Στην τελευταία ανάλυση της η UBS αναφέρει ότι μπορεί η Ελλάδα να καταγράφει ισχυρές οικονομικές επιδόσεις αλλά δεν αναμένεται να αποκτήσει επενδυτική αξιολόγηση πριν από τα μέσα του 2021 εκτιμώντας μάλιστα ότι μέχρι τότε η ΕΚΤ μπορεί να έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς τίτλων (QE).
Στο πλαίσιο αυτό, η UBS διατηρεί τα ιταλικά ομόλογα στη λίστα προτίμησης και τα ελληνικά ομόλογα με λήξη πέραν της τριετίας σε σύσταση «πώλησης».
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις μετά τις πωλήσεις, με το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 0,95%, με το ιστορικό χαμηλό 0,90% στις 13/2 και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης ..
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια βρίσκεται σε χαμηλά 13 ετών και διαπραγματεύεται στις 98 μονάδες βάσης ή 0,98% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5385 μονάδες βάσης από 5308 μονάδες βάσης, χθες 19/2

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,40% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,18%.
Λίγο πριν τις 14:30 με πιέσεις στο σύνολο των τραπεζών αλλά και σε δεικτοβαρείς μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως Coca Cola
και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,70%.
Πρί τις 15:30 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις ειδικότερα στην Εθνική -2,73% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,72%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 798,16 μονάδες με πτώση -1,32%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,41% στις 913 μονάδες έχοντας υψηλό στις 918,44 μονάδες και χαμηλό στις 910,42 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,88 εκατ. ευρώ και όγκου 1,18 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα,η Alpha Bank διακίνησε 172 χιλ. τεμάχια αξίας 301 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 382 τεμάχια αξίας 5,41 εκατ. ευρώ, ο ΟΠΑΠ 30 χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ και  τα ΕΧΑΕ 600 χιλ. τεμάχια αξίας 2,80 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 913 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900 μονάδες, οι 880 και οι 860 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 798 μονάδες διασπώντας την πρώτη στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 790 και οι 780 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 830 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 880 μονάδες.

Οι  αγορές  NPEs από τα τα διεθνή funds – distress ή θεσμικούς επενδυτές – δεν αποδεικνύονται πάντα προσοδοφόρες.

Στέλεχος που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις στο μέτωπο των funds αναφέρει ότι πολλά εξ αυτών έχουν μετανιώσει που πλειοδότησαν σε διαγωνισμούς για πώληση προβληματικών ανοιγμάτων
Τελικώς οι αγορές προβληματικών ανοιγμάτων NPEs για τα διεθνή funds – distress ή θεσμικούς επενδυτές – δεν αποδεικνύονται πάντα προσοδοφόρες.
Με βάση σοβαρές ενδείξεις ήδη τρία διεθνή funds που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στα κόκκινα δάνεια και γενικότερα στα προβληματικά ανοίγματα θεωρούν ότι έχουν πάρει σε ορισμένα χαρτοφυλάκια μεγαλύτερα ρίσκα με κίνδυνο να υποστούν ζημία.
Η Bain Capital που επένδυσε 400-420 εκατ στο χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων με εξασφαλίσεις εμπορικά ακίνητα το Amoeba της Πειραιώς… θεωρεί ότι κινδυνεύει να μην πετύχει τους στόχους που έχει θέσει.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Apollo που επένδυσε 380 εκατ στο πρόγραμμα προβλημάτων ανοιγμάτων Jupiter της Alpha bank.
Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Pimco που επένδυσε 105 εκατ στο πρόγραμμα Pillar προβληματικών δανείων της Eurobank ύψους 2 δισεκ. ευρώ ενώ με νάση ενδείξεις η Pimco θεωρεί ότι θα χάσει 40 εκατ και ουσιαστικά θα ισοσκελίσει το κέρδος από τις μετοχές της Eurobank.

Η επικαιρότητα

Αν και ο παγκόσμιος συναγερμός για την επιδημία του κορωνοϊού παραμένει και οι εκτιμήσεις για το ποια θα είναι η διάρκεια του, πόσα τα θύματα του και ποιες οι επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία εξακολουθούν να είναι συγκεχυμένες, τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους.
Διότι μπορεί ο αριθμός των νεκρών να έχει ξεπεράσει τους 2.000 και τα κρούσματα τα 75.000, αλλά οι αρμόδιες αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν για ακόμα μια ημέρα σημαντική μείωση στην εμφάνιση νέων κρουσμάτων.
Βέβαια η ανησυχία παραμένει και η κατάσταση κάθε άλλο παρά επιστροφή στην κανονικότητα συνεπάγεται.
Διότι μπορεί οι επιστήμονες να υποστηρίζουν πως το 80% των κρουσμάτων έχει ήπια συμπτωματολογία, αλλά μια νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από ότι πιστευόταν αρχικά.
Και άρα θα πρέπει να βρεθούν άλλοι τρόποι για τον περιορισμό του.
Επίσης , η G20 ενόψει της συνόδου της στις 22 και 23 Φεβρουαρίου, επισημαίνει ότι η επιδημία του κορωνοϊού ενέχει κίνδυνο για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Σε φορολογικές ελαφρύνσεις φιλικές προς την ανάπτυξη φιλοδοξεί να μετατρέψει η κυβέρνηση μέρος των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFAs, SMPs), εφόσον οι εταίροι ανάψουν το πράσινο φως για την αλλαγή χρήσης αυτών των κεφαλαίων που φθάνουν συνολικά τα 4,2 δισ. ευρώ.
Το κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων προβλέπει μεταξύ άλλων τη μείωση σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων στο 70% από το 100% που είναι σήμερα, όπως επίσης και των ασφαλιστικών εισφορών.
Υπό εξέταση βρίσκεται μία μικρή μείωση κατά 1% του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων.
Οι αποφάσεις θα έχουν «κλειδώσει» στο EWG της 7ης Μαΐου που θεωρείται κομβικό για την Ελλάδα αφού θα ασχοληθεί με τα συμπεράσματα της νέας έκθεσης των θεσμών για την ελληνική οικονομία.
Μεσολαβεί ένα ακόμη EWG πριν από τη σύνοδο του Eurogroup της 11ης Ιουνίου.
Πρόκειται για την συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου κατά την διάρκεια της οποίας οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες θα ασχοληθούν αποκλειστικά και μόνο με την αλλαγή χρήσης των  ANFAs και των SMPs που έχει ζητήσει η Ελλάδα.        
Αυστηρή ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, στις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Mevlut Cavusoglu περί «μοιρασιάς» στην ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Δένδιας διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα είναι διαχρονικά έτοιμη για έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου».
Όπως μετέδωσε ο ANT1 o Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε με νόημα ότι «είμαστε διαχρονικά ανέτοιμη για ανατολίτικο παζάρι και ανέντιμο, καταχρηστικό συμβιβασμό».
Νωρίτερα, ο Cavusoglu δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayip Erdogan ζήτησε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να συμβιβαστεί η Ελλάδα και να κάνει «μοιρασιά» στην ανατολική Μεσόγειο διατύπωσε ο  υπουργός Εξωτερικών, M. Cavusoglu.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (20/2) οι αγορές στην Ασία, στον απόηχο της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Η έξαρση του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντικές διακοπές στον εφοδιασμό και τη δραστηριότητα των κινεζικών επιχειρήσεων, γεγονός που οδήγησε τις αρχές της χώρας να προχωρήσουν σε μία σειρά μέτρων προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο του ιού στην οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,34%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε με άνοδο +1,84%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,17% και ο δείκτης KOSPI στην Ν.Κορέα στο -0,67%

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις εξελίξεις που αφορούν την εξάπλωση του κορωνοϊού να παραμένουν στο επίκεντρο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημειώνει πτώση 0,2%, υποχωρώντας από το  ιστορικά υψηλό επίπεδο στην προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω προσδοκιών για μια ακόμα παρέμβαση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας.
Η τράπεζα μείωσε σήμερα το βασικό της επιτόκιο, αλλά οι γενικότερες ανησυχίες για τον αντίκτυπο του νέου ιού στις επιχειρήσεις οδήγησαν πτωτικά τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.
Ειδικότερα, ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,20%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακά κέρδη +0,10%
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο -0,05%, ο S&P στο -0,05%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ οριακές απώλειες -0,11% καταγράφει το ETF GREC (9,24 δολ.)

Πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Εθνική

Συνεχίστηκε η προβληματική εικόνα στις τραπεζικές μετοχές με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε η Εθνική και ακολούθησαν οι υπόλοιπες.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά προσέγγισε τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 που οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7180 ευρώ, με πτώση -2,23%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,75 ευρώ, με πτώση -1,52%  με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,0380 ευρώ, με πτώση -0,72% με όγκο 437 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,33 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7830 ευρώ, με πτώση -0,63% με όγκο 5,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,90 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3320 ευρώ, με άνοδο +0,30% και με κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3510 ευρώ, με πτώση -0,85% και όγκο 142 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 162 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,40 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 326 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη  τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Aegean, ΕΥΔΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρας..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Jumbo, Coca Cola, ΕΧΑΕ..
H Coca Cola έκλεισε στα 33,59 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση στα 12,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,11 ευρώ, με πτώση -0,07% και αποτίμηση 6,77 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε  στα 4,22 ευρώ, με άνοδο +0,48% και αποτίμηση 979 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε  στα 2,73 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 633 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε  στα 12,11 ευρώ με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 4,05 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε  στα 17,80 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε  στα 7,80 ευρώ με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε  στα 18,77 ευρώ, με πτώση -0,69% και κεφαλαιοποίηση 2,08 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε  στα 8,9850 ευρώ με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε  στα 17,96 ευρώ με πτώση -2,92% και κεφαλαιοποίηση 2,44 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε  στα 7,67 ευρώ, με άνοδο +1,72% και κεφαλαιοποίηση 817 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,71 ευρώ, με πτώση -0,52% και κεφαλαιοποίηση στα 297 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε  στα 0,1238 ευρώ, με άνοδο +1,98% και κεφαλαιοποίηση 116 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση – μετά τις πωλήσεις - στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,95% και το νέο 15ετές στο 1,50%

Σταθεροποίηση μετά τις οριακές πωλήσεις σημειώνονται στα ελληνικά ομόλογα που κρατούν επαφή με τα ιστορικά χαμηλά.
Η Ελλάδα θα ακολουθεί πιστά σε όλη την καμπύλη αποδόσεων τα ιταλικά ομόλογα.
Να σημειωθεί ότι η HSBC υποστηρίζει ότι το μεγάλο ράλι στα ελληνικά ομόλογα έχει συντελεστεί και πλέον το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα 7ετή και 10ετή ομόλογα.  
Ταυτόχρονα οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αγοράζουν ελληνικά ομόλογα χωρίς όρια μετά τις 12 Μαρτίου 2020.
Όμως η δήλωση της Lagarde περί εισόδου στην ποσοτική χαλάρωση των ελληνικών ομολόγων σύντομα είναι σημειολογική.
Τα ελληνικά ομόλογα δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν πρώτα δεν αναβαθμιστούν σε επενδυτική βαθμίδα κάτι που αναμένεται σε βάθος τουλάχιστον ενός έτους μετά τα μέσα του 2021.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η απόδοση του νέου 15ετούς ελληνικού ομολόγου από 1,91% υποχώρησε στο 1,50% λόγω αγοραστικών παρεμβάσεων.
Σε γενικές γραμμές μπορεί να ειπωθεί ότι το πάρτι στα ελληνικά ομόλογα έχει τελειώσει – μετά και τα πρόσφατα ράλι - θα υπάρχουν αναλαμπές και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά το μεγάλο ράλι έχει τελειώσει.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,95% με το ιστορικό χαμηλό στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 1,53% η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,34 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,13% με απόδοση αγοράς 0,15% και απόδοση πώλησης 0,11%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,19%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,82 μονάδες βάσης και απόδοση 0,31% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,28%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 114,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό 0,36% στις 14 Φεβρουαρίου 2020 …
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,81 μονάδες βάσης και απόδοση 0,63%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,37  μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 125,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,36%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 105,03 μονάδες βάσης και 1,50% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 1,49%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 135,27 μονάδες βάσης και απόδοση 1,61%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 145,20 μονάδες βάσης και απόδοση 1,71%.
Το ιστορικό χαμηλό 1,70% σημειώθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης από 133 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 5.385 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,98% ή 98 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης και στην Ιταλία.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Φεβρουαρίου 2020 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/2/2020 στο -0,44% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,7580% στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,47%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης