Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Οι μεγάλες ολλανδικές τράπεζες μειώνουν το κόστος κινδύνου, έχουν ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια

DBRS: Οι μεγάλες ολλανδικές τράπεζες μειώνουν το κόστος κινδύνου, έχουν ισχυρά κεφαλαιακά μαξιλάρια
Τα επίπεδα κεφαλαίου παραμένουν ισχυρά, με τις Ολλανδικές τράπεζες να διατηρούν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα αναφέρει η DBRS
Οι μεγάλες ολλανδικές τράπεζες μειώνουν το κόστος κινδύνου και επιτυχγάνουν σταθερή κερδοφορία αναφέρει ο καναδικός οίκος DBRS.
Η DBRS Morningstar θεωρεί τα αποτελέσματα των μεγάλων ολλανδικών τραπεζών του 2019 ως σταθερά, καθώς το κόστος του κινδύνου εξομαλύνεται αν και τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια εξακολουθούν να ασκούν πίεση στα περιθώρια των καταθέσεων και στα καθαρά έσοδα από τόκους.
Οι επενδύσεις στην καινοτομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό συνεχίστηκαν, καθώς και η εξοικονόμηση κόστους για τη βελτίωση των επιπέδων απόδοσης.
Ταυτόχρονα, οι τράπεζες επενδύουν επίσης σε συμμόρφωση και στο πλαίσιο καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML).
Τα επίπεδα κεφαλαίου παραμένουν ισχυρά, με τις τράπεζες να διατηρούν μεγάλα κεφαλαιακά αποθέματα πάνω από τις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις σε ένα περιβάλλον υψηλών κεφαλαιακών απαιτήσεων.

Βασικά στοιχεία από τα σχόλια της DBRS Morningstar για τα αποτελέσματα των τραπεζών περιλαμβάνουν:
• Τα επίπεδα κερδοφορίας γενικά επηρεάστηκαν αρνητικά από το υψηλότερο κόστος κινδύνου, ενώ η πίεση περιθωρίου από υπερβολικά χαμηλά επιτόκια συνεχίστηκε.
• Ενώ όλες οι μεγάλες ολλανδικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να μην χρεώσουν αρνητικά επιτόκια σε καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, οι τράπεζες αποφάσισαν τώρα να μειώσουν τα επιτόκια κάτω από το μηδέν το 2020 για τα υπόλοιπα λογαριασμών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο
• Τα λειτουργικά έξοδα μειώνονται, παρά το αυξημένο κόστος συμμόρφωσης, τις επενδύσεις που σχετίζονταν με την AML, το ρυθμιστικό κόστος, καθώς και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες ψηφιοποίησης, αντανακλώντας την αυστηρή πειθαρχία όσον αφορά το κόστος και την ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν κόστος.
• Η DBRS Morningstar θεωρεί τις μεγάλες ολλανδικές τράπεζες έχουν σταθερά κεφάλαια και προβλέπει ότι οι πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις είναι διαχειρίσιμες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης