Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Ο κλάδος τεχνολογίας της Κίνας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις

tags :
Moody's: Ο κλάδος τεχνολογίας της Κίνας αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις
Η Moody's αναφέρει σε νέα έκθεσή της ότι η ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας της Κίνας είναι ευάλωτη
Η Moody's αναφέρει σε νέα έκθεσή της ότι η ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας της Κίνας είναι ευάλωτη από τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις και την επιδημία του κορωνοϊού και ότι η ενδεχόμενη επιβράδυνση του τομέα θα αποτελούσε πρόκληση για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας.
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης «οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ παραμένουν τεταμένες παρά την πρόσφατη εμπορική συμφωνία για την πρώτης φάσης, με πιθανές ευρείες και μακρόχρονες συνέπειες για τον τεχνολογικό κλάδο της Κίνας».
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης ο τεχνολογικός κλάδος αποτελεί για την κινεζική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια σημαντικό παράγοντας για τη μελλοντική αύξηση της παραγωγικότητας, ειδικά καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας αρχίζει να μειώνεται.
Ως εκ τούτου, η επιβράδυνση της ανάπτυξης του κλάδου θα ήταν αρνητική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας.
Το προηγούμενο ανοιχτό εμπορικό περιβάλλον συνέβαλε στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των τεχνολογικών τομέων υψηλού και μεσαίου μεγέθους και οδήγησε σε μεγαλύτερο εγχώριο μερίδιο των προϊόντων αυτών.
Ωστόσο, ο τομέας της τεχνολογίας εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές σε ορισμένους βασικούς τομείς, αφήνοντάς τον ευάλωτο σε περιορισμούς που επέβαλαν άλλες χώρες στις εξαγωγές τεχνολογίας προς την Κίνα.
Ομοίως, οι δασμοί που επιβάλλουν ορισμένες χώρες έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τα κέρδη των τοπικών κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας, αυξάνοντας το κόστος και μειώνοντας τα κέρδη των εξαγωγών, με το τελευταίο να αντιπροσωπεύει ποσοστό 30% -40% των εσόδων σε ορισμένους τομείς.
Η προκύπτουσα μείωση της κερδοφορίας θα επιφέρει προβλήματα στην ικανότητά τους να επενδύουν και να καινοτομούν και, με την πάροδο του χρόνου, θα εξασθενίσει την ικανότητα της Κίνας να αναβαθμίσει την αλυσίδα αξίας της βιομηχανικής παραγωγής.
Οι κίνδυνοι αυτοί αντισταθμίζονται κάπως από την τεράστια εγχώρια αγορά της Κίνας και τη ζήτηση από άλλες αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν εναλλακτικές ευκαιρίες ανάπτυξης.
Ωστόσο, αυτές οι ευκαιρίες θα χρειαστούν χρόνο για να πραγματοποιηθούν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης