Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσης για την Novartis - Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Σαράφης» - Στις 24/2 η εξέτασή του

tags :
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο κατάθεσης για την Novartis - Εμφανίστηκε στη ΓΑΔΑ ο «Σαράφης» - Στις 24/2 η εξέτασή του
Περιπλέκεται συνεχώς η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων που εκτός από τις νομικές προεκτάσεις έχει και πολιτικές αφού συγκρούονται η κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση.
(upd3) Παρουσιάστηκε στη ΓΑΔΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάθεσή του στη ΓΑΔΑ προσδιορίστηκε για τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 16:00.
Όπως αναφέρεται ο μάρτυρας εμφανίστηκε αυτοβούλως. Συγκεκριμένα, εκτελέστηκε το ένταλμα βίαιης προσαγωγής που εκκρεμούσε σε βάρος του μετά την άρνησή του να εμφανιστεί για εξέταση ενώπιον της Προανακριτικής την προκαθορισμένη μέρα και ώρα. Ενημερώθηκε το Προεδρειο της Επιτροπής και παρέλαβε κλήτευση για εξέτασή του στις 16.00 της Δευτέρας στη ΓΑΔΑ όπως ορίζει ο Άρειος Πάγος.

Το χρονικό του θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη

Περιπλέκεται συνεχώς η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων που εκτός από τις νομικές προεκτάσεις έχει και πολιτικές αφού συγκρούονται η κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με τον Εισαγγελέα Διαφθοράς πάντως να διαμηνύει ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. 
Ειδικότερα, ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, απάντησε προς τα μέλη της Επιτροπής ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσε η προανακριτική, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων και την ερχόμενη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της προανακριτικής.
Στο έγγραφό του, ο Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικότερα, ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄αριθμ. 429/2018.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει:
«Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».
Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της ΕΛΑΣ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε την απάντηση του Αρείου Πάγου «κόλαφο για τις μεθοδεύσεις από τον κ. Μητσοτάκη και κάλεσε την πλειοψηφία της Προανακριτικής «να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν».
Πιο αναλυτικά, στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:
«Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό.
Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη.
Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν.
Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο».

Η επιστολή της Προανακριτικής

Το πρωί της Πέμπτης, η πλειοψηφία των μελών της Προανακριτικής Επιτροπής, οι βουλευτές δηλαδή της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής, αποφάσισαν να γράψουν μια επιστολή που θα έχει αποδέκτη τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στην οποία θα καταγράφουν το τι έχει γίνει μέχρι τώρα.
Πέρα από την καταγραφή, έχουν και τρία αιτήματα.
Πρώτον, ζητούν να εξετάσει η Επιτροπή τους προστατευόμενους μάρτυρες όπως τους εξέτασε και ο εισαγγελέας Σοφουλάκης.
Και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τους εξέτασε δια ζώσης, στο ίδιο δωμάτιο, με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά τους.
Δεύτερο αίτημα, είναι να λάβει η Επιτροπή όλα τα αιτηθέντα έγγραφα από την εισαγγελέα διαφθοράς, την κ. Ελένη Τουλουπάκη με αιχμές κατά της εισαγγελέως διαφθοράς για τα έγγραφα που δεν έχει στείλει και
τρίτο αίτημα, ενδεχομένως και το πιο ουσιαστικό, είναι να εκτιμηθεί από τους αρμόδιους εισαγγελείς, το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων μετά την άρνησή τους να καταθέσουν.
Οι βουλευτές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής πήγαν στον Άρειο Πάγο, καθώς και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης.
Το ΚΚΕ διαφώνησε όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ διότι επιμένει στην αρχική του θέση, δηλαδή να εξεταστούν με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους και με τεχνικά μέσα όπως δηλαδή προέβλεπε αρχικώς κατά τον ΣΥΡΙΖΑ,  ο τρόπος με τον οποίο είχε προτείνει η κ. Τουλουπάκη.
Στο μεταξύ, ξαφνικά χθες 20/2 το βράδυ, εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, Μάξιμος Σαράφης που έστειλε επιστολή στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στην οποία επαναλαμβάνει τα όσα είχε πει στην Προανακριτική λίγες μέρες νωρίτερα. Ότι θέλει να εξεταστεί με τεχνικά μέσα, από διαφορετικό δωμάτιο, με αλλοίωση φωνής και με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά.
Κάτι που σημαίνει ότι δεν θέλει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά του στους βουλευτές που θα τον εξετάσουν.
Κύκλοι της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής πάντως, υποστηρίζουν ότι πιθανότατα η ξαφνική εμφάνιση του κ. Σαράφη έχει να κάνει με το αίτημα των βουλευτών στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να επανεξετάσει το καθεστώς προστασίας των μαρτύρων για το αν δηλαδή θα μείνουν σε καθεστώς προστασίας ή θα το χάσουν.
Μάλιστα, σημειώνουν, κάποιοι βουλευτές, ότι ενδεχομένως να φοβήθηκε ο κ. Σαράφης πιθανή απώλεια του καθεστώτος και γι αυτό επανήλθε και προτείνει αυτό τον τρόπο εξέτασης
Σε ότι αφορά το βραδινό αίτημα του κ. Σαράφη να καταθέσει υπό όρους, οι βουλευτές της πλειοψηφίας της Προανακριτικής, λένε ότι «δεν έχουμε κανένα λόγο να μπούμε στη ζήτηση αυτή, δεν θα υποβάλει τους δικούς του όρους ο κ. Σαράφης.
Η απάντηση είναι ότι η Επιτροπή με ευρεία συναίνεση γνωστοποίησε τις προθέσεις της στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Εξέταση με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκε ο κ. Σαράφης από τον κ. Σοφουλάκη».
Έτσι, καθώς φαίνεται, επιμένει η πλειοψηφία της Προανακριτικής στον τρόπο με τον οποίο θέλει να εξετάσει τον κ. Σαράφη.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί πάντως, με τη μία πλευρά να επιμένει στη θέση της και την άλλη στη δική της, μένει να δούμε αν ο κ. Σαράφης εμφανιστεί ή θα συνεχιστεί αυτό το κρυφτούλι με τις επιστολές, τα τηλέφωνα, την βίαιη προσαγωγή κ.ο.κ.

Τα τηλεφωνήματα του «Μάξιμου Σαράφη»

Δύο φορές επικοινώνησε χθες Πέμπτη 20/2 με το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων της ΕΛΑΣ ο προστατευόμενος μάρτυρας στην υπόθεση της Novartis με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».
Το πρώτο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε στις 12:12 της Πέμπτης.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» επανήλθε με νεότερο τηλεφώνημα στο Τμήμα Προστασίας στις 18:50.
Και στις δύο επικοινωνίες του δήλωσε ότι ο λόγος που δεν προσήλθε ενώπιον της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξεταστεί, δεν ήταν από απείθεια αλλά το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν οι εγγυήσεις του νόμου για τη διαφύλαξη της ανωνυμίας του.
Για όλα αυτά ενημερώνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η ειδική επιτροπή της Βουλής με έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Από το έγγραφο προκύπτει ότι το Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων διαβεβαίωσε τον προστατευόμενο μάρτυρα «Μάξιμο Σαράφη» ότι ως αρμόδιο για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας που έχουν διαταχθεί για τον ίδιο, όπως αυτά προσδιορίστηκαν από την αρμόδια προς τούτο Εισαγγελία Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς, ενεργεί σύμφωνα με τις οδηγίες και κατευθύνσεις της, σε κάθε στάδιο της διαδικασίας.
Κατόπιν αυτών, ο «Μάξιμος Σαράφης» δήλωσε στο Τμήμα Προστασίας ότι βρίσκεται στη διάθεση της ειδικής επιτροπής και θα μεταβεί στον τόπο που θα υποδειχθεί από το Τμήμα Προστασίας, προκειμένου να μεταφερθεί στον ειδικό χώρο μετάδοσης καταθέσεων εφόσον αυτός του γνωστοποιηθεί εγκαίρως.

Γεωργιάδης (υπ. Ανάπτυξης): Υποχρεωμένη η αστυνομία να εκτελέσει το ένταλμα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων

Τη θέση ότι η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα βίαιης προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.
«Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής και καθαρός δημοσίως.
Δεν αντιλαμβάνομαι αυτή τη συστολή της αστυνομίας.
Την σέβομαι, γιατί σέβομαι γενικώς την αστυνομία αλλά δεν την αντιλαμβάνομαι.
Υπάρχει ένα νομίμως εκδοθέν ένταλμα που γράφει επάνω Ελληνική Δημοκρατία, μια απάντηση του Αρείου Πάγου ότι αυτό είναι νόμιμο και μια υποχρέωση της Αστυνομίας να εκτελέσει το ένταλμα.
Αν κατά τη διάρκεια της εκτελέσεώς του εντάλματος αποκαλυφθεί η ταυτότητα των μαρτύρων, σε αυτό δεν θα ευθύνεται η Αστυνομία.
Σε αυτό θα ευθύνονται αυτοί που δεν προσήλθαν με νόμιμο τρόπο» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γεωργιάδης.
Ερωτηθείς εάν θεωρεί πως η αστυνομία δεν κάνει καλά τη δουλειά της, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε ότι «δεν είμαι ακόμη σε θέση να το πω αυτό».
«Θέλω όμως να είμαι καθαρός επειδή στην υπόθεση αυτή έχω και έννομο συμφέρον.
Όποιος δεν εκτελέσει νομίμως εκδοθέν ένταλμα, είναι αντιμέτωπος με παράβαση καθήκοντος.
Εγώ περιμένω από την αστυνομία να κάνει τη δουλειά της», τόνισε ο κ.Γεωργιάδης, ο οποίος κατήγγειλε ότι γνωρίζει πως η κα. Τουλουπάκη έχει παρέμβει «με τρόπο παντελώς εξωθεσμικό και παράνομο» παρεμποδίζοντας την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων.

Φρουζής: Το σκάνδαλο για πολιτικούς αποδείχθηκε φιάσκο και χοντροκομμένο παραμύθι

Φιάσκο και χοντροκομμένο παραμύθι χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis όσον αφορά στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων ο άλλοτε επικεφαλής της Novartis Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής.
«Δεν κλήθηκα ποτέ να καταθέσω για το θέμα της Novartis ούτε από Επιτροπή ούτε από τη Δικαιοσύνη, κλήθηκα στην Προανακριτική για πρώτη φορά το Νοέμβριο 2019» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Φρουζής, αναφέροντας ότι από την εισαγγελία Σερρών έστειλαν στη μητρική Novartis στην Ελβετία, κλητήριο θέσπισμα στην ελληνική γλώσσα.
«Έγινε σωρεία λαθών, επιστραφήκαν ως απαράδεκτα τα έγγραφα, κανείς δεν μπόρεσε να παραστεί γιατί δεν υπήρχε έδαφος να έρθει.
Υπάρχει έρευνα που δεν έχει καταλήξει για χρηματισμό γιατρών...
Βγαίνουν δημόσιοι λειτουργοί και λένε για σκάνδαλο γιατρών.
Συνιστώ αυτοσυγκράτηση.
Το σκάνδαλο για πολιτικούς αποδείχθηκε φιάσκο, χοντροκομμένο παραμύθι» ανέφερε ο κ.Φρουζής, κάνοντας λόγο για δύο γιατρούς στις Σέρρες που κατηγορήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση για τη Novartis, o ένας για ποσό 3.500 ευρώ και ο άλλος για 1.500 ευρώ και που διαπομπεύθηκαν.
«Είχαν αθωωθεί από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο το 2016.
Το υπουργείο Υγείας επέμενε να πάει δικαστικά.
Αθωώθηκαν πανηγυρικά και στις Σέρρες και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, αποδείχθηκε ότι είχαν υποσυνταγογραφήσει, όχι υπερσυνταγογραφησει, και επί δυο – τρία χρονιά σερνόντουσαν στα δικαστήρια χωρίς λόγο» υποστήριξε ο κ.Φρουζής.

Χαρίτσης για Novartis: Σε όλο τον κόσμο βλέπουν σκάνδαλο, στην Ελλάδα σκευωρία

Σε όλο τον κόσμο βλέπουν σκάνδαλο και μόνο στην Ελλάδα κάποια πολιτικά και μιντιακά συμφέροντα επιχειρούν να το παρουσιάσουν ως σκευωρία υποστήριξε αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης.
Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ.Χαρίτσης είπε πως η  υπόθεση «δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με μικροκομματικές σκοπιμότητες».
«Υπάρχει απόλυτη έλλειψη σεβασμού στο έργο της Δικαιοσύνης, που διερευνά το σκάνδαλο.
Δεν θα περάσει η προσπάθεια κουκουλώματος και εκφοβισμού των μαρτύρων.
Όλα πρέπει να έρθουν στο φως, ο λαός δικαιούται να ξέρει ότι χάσαμε δισεκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία» είπε ο κ.Χαρίτσης.

Μανιαδάκης: Ο «Σαράφης» και η «Κελέση» είναι ψευδομάρτυρες

Ψευδομάρτυρες χαρακτήρισε ο Νίκος Μανιαδάκης τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».
«Η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει βάλει στο αρχείο επτά από τις υποθέσεις για τις οποίες έκαναν καταγγελίες» είπε ο κ. Μανιαδάκης (ήταν και ο ίδιος προστατευόμενος μάρτυρας) μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος υπενθυμίζοντας ότι «εμένα με εμφάνισαν να είμαι παντρεμένος με επιχειρηματία ενώ ο "Σαράφης" κατέθεσε ότι άκουσε πως χρηματίστηκα ενώ υπήρξα σύμβουλος Λοβέρδου ενώ δέκα άνθρωποι έχουν καταθέσει ότι δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του κ. Λοβέρδου».
Ο Νίκος Μανιαδάκης υπενθύμισε ότι η νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες «προϋποθέτει ότι για να τύχει κανείς αυτής της προστασίας θα πρέπει να έχει ενταχθεί με δύο προϋποθέσεις: να μην έχει εμπλακεί με την υπόθεση και να λέει την αλήθεια. Για τους συγκεκριμένους μάρτυρες θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρχές αν πληρούν τις προϋποθέσεις».
Όπως εξήγησε «ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξεταστεί το καθεστώς» θυμίζοντας ότι «ένας από αυτούς τους δύο με κατηγόρησε και μέσα σε 6 ώρες απεντάχθην από το πρόγραμμα».
«Υπάρχουν καταθέσεις ότι οι μάρτυρες αυτοί έχουν εμπλοκή με την υπόθεση.
Αφενός πρόκειται για πρώην στελέχη της εταιρείας που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία και αφετέρου έχουν καταθέσει στο FBI και προσδοκούν οικονομικό όφελος» συμπλήρωσε.

Χ.Κλ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης