Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η τάση στα ξένα, η εικόνα των γραφημάτων και η λήξη των παραγώγων

tags :
Αμέσως μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Η τάση στα ξένα, η εικόνα των γραφημάτων και η λήξη των παραγώγων
ΑΓΟΡΕΣ: Μπορεί να έχουν λέει υποτιμήσει οι ξένοι επενδυτές τον κίνδυνο του ιού της Κίνας, σημειώνουν κάποιοι ξένοι οίκοι. Οι ίδιοι που πριν λίγες μέρες έγραφαν ότι ο S&P δεν είναι φούσκα και δε συγκρίνεται το σήμερα με το 1999. Και μας το λένε τώρα αφού πρώτα κορύφωσαν τους δείκτες και τους «χτυπούσαν» στα ιστορικά υψηλά και στην πάνω πλευρά του ανοδικού καναλιού.

Βυθιζόταν το πετρέλαιο, σκαρφάλωνε σε υψηλά αρκετών ετών ο χρυσός αλλά και πολλά άλλα πολύτιμα μέταλλα, οι αποδόσεις των ομολόγων έπεφταν, αλλά δεν ανησυχούσαν. Δεν ανησύχησαν όταν οι νεκροί από 300 πήγαν σε μία μέρα πάνω από 1.300 με την αλλαγή της «μεθόδου» μέτρησης. Δεν ανησυχούσαν μήπως η Κίνα δίνει «μαγειρεμένα» στοιχεία. Τώρα που δεν μπορούν να τις πάνω άλλο πάνω τις αγορές ανησύχησαν;

Η δική μας αγορά αντέδρασε πιο σωστά στην πιθανότητα εξάπλωσης του ιού και έδειξε ότι έχει καλύτερα αντανακλαστικά. Χθες βέβαια είδαμε κάποια στοιχεία που σήμερα θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν σε μία αντίδραση, την οποία άλλωστε χρωστάμε. Οι ξένες αγορές μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «διόρθωση». Εμείς τι διόρθωση να πούμε; Από ποια επίπεδα. Από τις 950 μονάδες, όταν οι άλλες είναι σε ιστορικά υψηλά;

ΑΓΟΡΕΣ (ΙΙ): Ποιος ξέρει βέβαια τι εργαλεία χρησιμοποιούν αυτοί οι μεγάλοι οίκοι και κρατάνε σε τέτοια επίπεδα τις ξένες μετοχές και τους δείκτες. Που να ξέρουμε αν κρατάνε μετοχές και αν αντισταθμίζουν τον κίνδυνο με άλλα προϊόντα. Μας είχε κάνει εντύπωση η αδιαφορία των μετοχών απέναντι στις προειδοποιήσεις της Apple, ή στις ζημιές της HSBC και είχαμε αναφερθεί σχετικά.

Το αρνητικό είναι ότι εμείς θα μάθουμε τα δικά μας αποτελέσματα αρκετές εβδομάδες αργότερα, άρα και όποιες αναφορές σε επιπτώσεις για το 2020 μπορεί να είναι καθυστερημένες. Χθες είχαμε μία απότομη πτωτική κίνηση στις ΗΠΑ και μπορεί αυτό να μας επηρεάσει. Το άνοιγμά τους σήμερα φαίνεται επίσης αδύναμο.

Δεν γνωρίζουμε πως μπορεί να εξελιχθεί η πορεία των διεθνών αγορών, αλλά σίγουρα μία μεγάλη υποχώρηση θα μας επηρεάσει. Κάποια γραφήματα είναι σε κρίσιμα σημεία και αν δεν αντιδράσουν άμεσα, ο κίνδυνος για περαιτέρω υποχώρηση είναι υπαρκτός. Χρωστάνε μία αντίδραση, γιατί οι δικές μας αποτιμήσεις δεν είναι σαν τις ξένες. Η χώρα δεν είναι η ίδια με αυτή που ήταν ένα χρόνο ή και παραπάνω πριν για να πάμε σημαντικά χαμηλότερα.

Βγάζουμε το σημερινό μας σχόλιο, για το άνοιγμα όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ώστε να «προφυλάξουμε» όσους διάβασαν το χθεσινό μας σχόλιο και να μην γίνουν βιαστικές κινήσεις. Ωστόσο, θεωρούμε ότι πρέπει το ΧΑ να κινηθεί καλύτερα.

ΟΛΠ: Δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης και περιμένουμε την ανάρτηση του ισολογισμού για να δούμε αναλυτικά όλες τις γραμμές. Μόλις αναρτηθεί θα επανέλθουμε. Το μέρισμα πάντως αυξάνεται όπως και η πορεία εσόδων και κερδών.

ΒΑΡΙΑ ΧΑΡΤΙΑ: Κάποιες μετοχές έχουν πάρει επικίνδυνη κλίση και πρέπει να αντιδράσουν για να μη φύγουν χαμηλότερα. Η Εθνική απέχει 10 σεντς από τον εκθετικό 200άρη και δείχνει να σπάει το ανοδικό κανάλι. Η Alpha Bank έχει καλή στήριξη λίγο χαμηλότερα. Η Viohalco δεν πρέπει να σπάσει το σχηματισμό, η Τιτάν επίσης είναι στα χαμηλά της.

Από την άλλη ωραία είναι η εικόνα της ΕΥΔΑΠ μετά τη χθεσινή άνοδο, αλλά και του ΑΔΜΗΕ που κατάφερε να ξεπεράσει και να παραμείνει έστω και οριακά πάνω από τα 2,70 ευρώ. Ο ΟΤΕ λόγω αποτελεσμάτων πάει αρκετά καλά και το ίδιο συμβαίνει και για τον ΟΠΑΠ. Η Μυτιληναίος αντέδρασε από τα χαμηλά της χθες, αλλά χρειάζεται συνέχεια. Η αγορά θα χρειαστεί βοήθεια και από την Coca Cola, η οποία πιέστηκε χθες και λόγω βαρύτητας αν συνεχιστεί η πτώση θα μας επηρεάσει.

ΜΙΚΡΑ ΧΑΡΤΙΑ: Για αυτά τι να πούμε τώρα. Έπεσαν οι όγκοι συνολικά στο ΧΑ, άνοιξαν οι τιμές και ο όγκος στα συγκεκριμένα έπεσε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Αρκετές έχουν διορθώσει και συσσωρεύουν καιρό μέσα σε ένα σφιχτό εύρος τιμών. Προφανώς και δεν πρέπει να διασπαστεί προς τα κάτω η συσσώρευση αυτή.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Το θέμα θα βγει τη Δευτέρα λόγω έκτακτης επικαιρότητας και αναφερόμαστε σε μία σύγκριση που θα κάνουμε με την τράπεζα του Βελγίου. Σημειώνουμε πάντως την προτίμησή μας στη συγκεκριμένη σε σύγκριση με τις συστημικές λόγω μερίσματος, αλλά και μη διάλυσης των μετόχων.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης