Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα από τη χρεοκοπία ο Λίβανος - Στο 1.700% η απόδοση του ομολόγου λήξης 9/3/20

tags :
Ένα βήμα από τη χρεοκοπία ο Λίβανος - Στο 1.700% η απόδοση του ομολόγου λήξης 9/3/20
Αγωνιούν οι τραπεζίτες του Λιβάνου, καθώς η μέγγενη της χρηματοοικονομικής κρίσης σφίγγει ασφυκτικά τη χώρα
Παρότι η διεθνής οικονομική ειδησεογραφία δεν έχει στρέψει αρκετά το «βλέμμα» της στον Λίβανο, αυτή η εβδομάδα ήταν διαφορετική, καθώς τα ομόλογα της χώρας, που λήγουν τον επόμενο μήνα, σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ.
Είναι δυνατόν η απόδοση ενός ομολόγου να αυξηθεί κατά 1.000%; «Και όμως, γίνεται» ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Πέρα από το ομόλογο σε ευρώ, αξίας 1,2 δισεκατομμυρίου δολαρίων, που λήγει στις 9 Μαρτίου, η αξία των ομολόγων που έχει στην κατοχή του ο Λίβανος υποχώρησε κατά τα 17 σεντ έναντι του δολαρίου, φτάνοντας την Τετάρτη στην περιοχή των 55 σεντ – κάτι που ισοδυναμεί με απόδοση στη λήξη περίπου 1.700%!

Η μικρή χώρα της Μέσης Ανατολής έχει να αντιμετωπίσει τη λήξη ενός ακόμα ευρωομολόγου 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Απρίλιο, καθώς και πρόσθετες πληρωμές ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο.
«Τα περισσότερα από τα υπόλοιπα ευρωομόλογα του Λιβάνου έχουν πέσει κάτω από τα 35 σεντ, ενώ τα πενταετή CDS κυμαίνονται στις 12.730 μονάδες βάσης!» αναφέρει το Bloomberg.
Δεδομένου ότι η χώρα έχει «στερέψει» από συνάλλαγμα και το έλλειμμα σε δολάρια πυροδότησε την οικονομική κρίση σε σημείο τέτοιο που οι τράπεζες δεν αφήνουν τους πελάτες τους να έχουν πρόσβαση στις καταθέσεις τους, η χρεοκοπία της χώρας φαίνεται πως είναι προ των πυλών
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Βηρυτός προσπαθεί να πουλήσει ομόλογα περιφερειακών τραπεζών σε ξένους επενδυτές.
Στο μεταξύ, η Λιβανέζικη Ένωση Τραπεζών την Πέμπτη (20 Φεβρουαρίου) ζήτησε να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα οικονομική συγκυρία τεχνικά, και όχι πολιτικά, καθώς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης