Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε χαμηλά 12ετίας τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών το 2019 - Το μεγάλο πλήγμα από τη Mifid II και τα μηνύματα μιας νέας κρίσης

tags :
Σε χαμηλά 12ετίας τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών το 2019 - Το μεγάλο πλήγμα από τη Mifid II και τα μηνύματα μιας νέας κρίσης
Οι παθητικές επενδύσεις συνέβαλαν σε αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ των τιμών των μετοχών και των κερδών που σχετίζονται με τις αγορές
Στα επίπεδα του... 2008 υποχώρησαν τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών το 2019 παγκοσμίως, καθώς η εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας Mifid II έχει οδηγήσει αρκετούς αναλυτές να τονίζοντας ότι έρχονται τα πρώτα μηνύματα μιας νέας κρίσης.
Τα έσοδα των κορυφαίων επενδυτικών τραπεζών έπεσαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από την οικονομική κρίση πέρυσι, υποκινώντας περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας, ακόμη και όταν οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές σημείωσαν άνοδο, σύμφωνα με νέα έρευνα της Coalition.
Οι 12 μεγαλύτερες τράπεζες επενδύσεων παγκοσμίως παρουσίασαν συνολικά έσοδα ύψους 147,5 δισ. σολ. στις εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές επιχειρήσεις πέρυσι, καταγράφοντας πτώση 4% σε ετήσια βάση στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Η απόδοση της επενδυτικής τραπεζικής έρχεται σε αντίθεση με την κερδοφορία ρεκόρ σε πολλές από τις μητρικές εταιρείες των τραπεζών, όπως η JPMorgan και η Morgan Stanley, τα κέρδη των οποίων σημείωσαν έντονη άνοδο.
Η διαπραγμάτευση των μετοχών ήταν η πιο αδύναμη δραστηριότητα πέρυσι, αναφέρει η Coalition, με τα έσοδα να μειώνονται κατά 10% στα 41,1 δισ. δολάρια.
Ο Mike Mayo, αναλυτής της Wells Fargo, δήλωσε ότι "οι ισχυρές τάσεις" σήμαιναν ότι τα έσοδα από τις εμπορικές συναλλαγές των μετοχών έπεσαν στις μεγάλες τράπεζες ακόμα και όταν οι αγορές μετοχών αυξήθηκαν.
"Οι παθητικές επενδύσεις συνέβαλαν σε αυτή την αναντιστοιχία μεταξύ των τιμών των μετοχών και των κερδών που σχετίζονται με τις αγορές", πρόσθεσε, περιγράφοντας το φαινόμενο όπου διατηρείται περισσότερος πλούτος σε καλάθια μετοχών αντί να διαπραγματεύονται ενεργά, οδηγώντας σε λιγότερες ευκαιρίες για τις τράπεζες να κερδίζουν από τις προμήθειες.
Τα κέρδη των επενδυτικών των τραπεζών έχουν επίσης πληγεί από την υποχώρηση των χαμηλότερων προμηθειών, εν μέρει λόγω των ευρωπαϊκών κανονισμών, γνωστών ως οδηγία Mifid II, και από τον αυξημένο ανταγωνισμό των funds εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος.
Τα έσοδα από σταθερό εισόδημα σημείωσαν αύξηση 3% στα 66,2 δισ. δολάρια σε ολόκληρο τον κλάδο πέρυσι, από το αδύναμο 2018, ενώ τα έσοδα από τις επενδυτικές τραπεζικές έπεσαν 3% στα 40,2 δισ.

Οι αναλυτές δεν προβλέπουν άμεση βελτίωση

"Τα έσοδα των επενδυτικών τραπεζών φαίνεται ότι σταθεροποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και αναμένουμε ότι θα παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό χρονικό διάστημα", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας της Coalition, Amrit Shahani.
Ο Mayo δήλωσε ότι το ερώτημα είναι πότε και σε ποιο βαθμό θα μπορούσαν να βελτιωθούν τα έσοδα;
Κάποια στιγμή τα χαμηλότερα περιθώρια μπορούν να μετριαστούν από υψηλότερους όγκους".
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου έχουν ξοδέψει πολλά από την τελευταία δεκαετία προσπαθώντας να περιστρέψουν τις επιχειρήσεις τους μακριά από τις εμπορικές και επενδυτικές τραπεζικές επιχειρήσεις, οι οποίες είναι πιο ασταθείς από άλλα τμήματα και προκαλούν υψηλές κεφαλαιακές επιβαρύνσεις.
Η Goldman Sachs είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού, ορίζοντας ένα σχέδιο στην ημέρα των επενδυτών του Ιανουαρίου για να αναπτυχθεί το εμπορικό τμήμα της τράπεζας, των επιχειρήσεων, των καταναλωτών και της διαχείρισης πλούτου, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα βραχίονα διαχείρισης μετρητών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης