Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «κλώτσησε» παρακάτω το πρόβλημα με την κατανομή των κονδυλίων

tags :
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «κλώτσησε» παρακάτω το πρόβλημα με την κατανομή των κονδυλίων
Παρότι η έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έγινε στη σκιά του Brexit, παρατάθηκε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής τελικά, δεν βγήκε λευκός καπνός
Με την προσφιλή της πρακτική η Ευρωπαϊκή Ένωση «κλώτσησε» παρακάτω το «τενεκεδάκι» του προϋπολογισμού, κάτι άλλωστε, που δεν συνέβη για πρώτη φορά.
Είναι ένας οργανισμός ο οποίος για να λάβει αποφάσεις προηγούνται πολλές και συνεχείς διαβουλεύσεις που γίνονται σε πολλούς γύρους και αρκετές φορές κρατάνε μέρες και νύχτες μέχρι να επέλθει συμβιβασμός.
Η τέχνη του συμβιβασμού στην Ευρώπη είναι κάτι που το έχουμε δει πολλές φορές με αποφάσεις που παίρνονται είτε στο παρά ένα, είτε - πολλές φορές - ακόμα και στο και ένα.
Έτσι, και αυτή τη φορά, με το τελευταίο δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή τον προϋπολογισμό για τα έτη 2021 - 2027, να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, από το πρωί της Παρασκευής ήταν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων μεταξύ των ηγετών που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής οι οποίες όμως δεν καρποφόρησαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, μετά το τέλος της Συνόδου στις Βρυξέλλες, επιτέθηκε στις τέσσερις χώρες του βορρά που επιδιώκουν τη... συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού επισημαίνοντας την εκτίμησή του ότι οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με μία εξαιρετικά μαξιμαλιστική θέση, η οποία δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή. Μαξιμαλιστική, όπως τόνισε, τόσο, ως προς το ύψος του προϋπολογισμού, όσο και ως προς το ύψος των επιστροφών που διεκδικούσαν, «οι οποίες, κατά την άποψη μας, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου,είναι παντελώς αδικαιολόγητες», σημείωσε εμφατικά.
Επιπροσθέτως, είπε, πως οι πλούσιες χώρες του βορρά είναι οι ωφελημένες από τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.
«Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Εχουμε σκεφτεί, όμως, ότι οι χώρες οι οποίες πληρώνουν είναι οι μεγάλες ωφελημένες από τις πολιτικές της ενιαίας αγοράς, που αποτελούν το άλλο πόδι των πολιτικών Συνοχής;
Εχουμε σκεφτεί ότι πολλά από τα χρήματα των πολιτικών Συνοχής, των ΕΣΠΑ, τελικά καταλήγουν να επιστρέφουν πίσω σε αυτές τις χώρες;», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κλαμπ των ισχυρών.
Εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση, ότι ο διαχωρισμός μεταξύ των χωρών που υποτίθεται ότι πληρώνουν και είναι οι καλοί και των χωρών που αποδέχονται  πόρους και είναι οι κακοί, είναι μια πολύ απλοϊκή ανάλυση από την οποία πρέπει πια να ξεφύγουμε.
«Εχουμε σκεφτεί ότι με τη λογική της χρηματοδότησης εμείς ως χώρα έχουμε  χάσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους ανθρώπους τους οποίους τους έχουμε εκπαιδεύσει, τους έχουμε πληρώσει και έχουν καταλήξει να πάνε σε αυτές τις χώρες και να εργαστούν όντας εκπαιδευμένοι και πληρωμένοι από τον Ελληνα φορολογούμενο ως αποτέλεσμα της πολιτικής της ενιαίας αγοράς και της ελεύθερης δυνατότητας σε εγκατάσταση και εργασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση η οποία όπως επανέλαβε αρκετές φορές θα κρατήσει πολύ καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες.  «Θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράγοντες που γνωρίζουν καλά τις κοινοτικές διαδικασίες, θεωρούν δεδομένο ότι η συμφωνία εάν υπάρξει θα γίνει επί γερμανικής προεδρίας, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.
Άλλωστε, σε θέματα προϋπολογισμού αλλά και νομικών διαδικασιών όπως η ισχύουσα συμφωνία της Λισαβόνας κρατούν για μήνες ή και χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1999 σε Σύνοδο που είχε γίνει στο Βερολίνο, οι εργασίες είχαν κολλήσει σε διαφωνίες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μάλιστα η συζήτηση ήταν ολονύκτια και λίγο πριν από τις εννέα το πρωί όταν δημοσιογράφοι ρώτησαν τον τότε υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Joschka Fischer, γιατί καθυστερούν, ο ίδιος είχε απαντήσει, «είναι πολλά τα λεφτά πάνω στο τραπέζι».
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης