Τελευταία Νέα
Οικονομία

Xωρίς αιχμές για τις μεταρρυθμίσεις και με θετικά σχόλια... η 5η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης στις 26 Φεβρουαρίου – Τι θα αναφέρει;

Xωρίς αιχμές για τις μεταρρυθμίσεις και με θετικά σχόλια... η 5η έκθεση μεταμνημονιακής αξιολόγησης στις 26 Φεβρουαρίου – Τι θα αναφέρει;
* Η έκθεση της Κομισιόν θα δοθεί την προσεχή Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα
Οριστικοποιούνται μέσα στο Σαββατοκύριακο, σε συνεργασία με την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, τα τελευταία κομμάτια του πάζλ της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης πριν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί φθάσουν να δημοσιεύσουν την έκθεση με τα πεπραγμένα της ελληνικής οικονομίας.
Η έκθεση της Κομισιόν θα δοθεί την προσεχή Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στην δημοσιότητα αλλά η ελληνική πλευρά δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί για το περιεχόμενο της.
Αφενός γιατί η 5η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας δεν συνδέεται με νέες εκταμιεύσεις κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, αφετέρου δεν έχει την βαρύτητα της 6ης που θα περιλαμβάνει την επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και είναι αυτή που θα «ξεκλειδώσει» την αλλαγή της χρήσης των SMPs και των ANFAs για δημόσιες/ιδιωτικές επενδύσεις - ίσως και για φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις.
Έτσι όπως αναφέρουν ευρωπαϊκές πηγές στο κείμενο των ευρωπαίων τεχνοκρατών δεν θα υπάρχει κανένα σημείο τριβής, επομένως θα είναι μία έκθεση χωρίς συστάσεις, γωνίες και αιχμές για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις με εξαίρεση τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το νέο πτωχευτικό πλαίσιο.
Ακόμη και για αυτά τα αγκάθια οι ευρωπαϊκοί τόνοι θα είναι χαμηλοί. Ωστόσο θα επισημαίνεται η ανάγκη τάχιστης αξιοποίησης του «Ηρακλή» από τις τράπεζες, ώστε να μειωθεί το στοκ των κόκκινων δανείων. Αναφορές θα υπάρχουν και για το νέο πτωχευτικό κώδικα που θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Μαίου 2020.
Ωστόσο επειδή το νέο πλαίσιο αποτελεί κεντρικό θέμα της επόμενης αξιολόγησης το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η 6η έκθεση των θεσμών.
Η έκθεση θα εκφράζει την ικανοποίηση των εταίρων για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αθήνα στα μεταμνημονιακά της προαπαιτούμενα με τα εύσημα να παίρνει η μεταρρύθμιση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Οι 333 πιστοποιημένοι εκτιμητές ακινήτων έχουν πιάσει δουλειά και μέχρι τις 17 Μαρτίου το υπουργείο Οικονομικών θα έχει παραλάβει τις πρώτες εισηγήσεις, ώστε μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο να ανακοινώσει τις νέες αντικειμενικές τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα.
Σε άλλο κεφάλαιο του κειμένου θα επικροτείται η περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδα από τον οίκο Fitch κατά μία βαθμίδα τον περασμένο μήνα.
Στα δημοσιονομικά θα επιβεβαιώνει  την υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 σε επίπεδα μεγαλύτερα από το 3,5% του ΑΕΠ, όπως άλλωστε ανέφερε την περασμένη Πέμπτη και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Θετικές αναφορές θα υπάρχουν στην έκθεση και για τις ιδιωτικοποιήσεις (περιφερειακά λιμάνια, ενέργεια, κ.ά.).

Μάριος Χριστοδούλου

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης