Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Φέγγος (PRELIUM): Οι ξένοι αγοράζουν το χρέος της χώρας αλλά δεν βάζουν λεφτά στο μέλλον της

Φέγγος (PRELIUM): Οι ξένοι αγοράζουν το χρέος της χώρας αλλά δεν βάζουν λεφτά στο μέλλον της
Σε ένα χρηματιστήριο σαν το Ελληνικό που αδυνατεί να ακολουθήσει τις ανόδους, μια απότομη πτώση θα έχει καταστροφικές συνέπειες
Το χρηματιστήριο απορροφά τα «υψηλά» επίπεδα τιμών που κατέκτησε τον Ιανουάριο και προσπαθεί να προσδιορίσει την κατεύθυνση της επόμενης κίνησης.
 Με μεγάλη βεβαιότητα ετοιμάζεται για μεγάλη κίνηση. Το ζητούμενο είναι αν αυτή θα είναι προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Μέχρι στιγμής, σε κίνηση προς τα κάτω συνηγορούν τα υψηλά επίπεδα τιμών που κινούνται τα ξένα χρηματιστήρια και η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή μας, λόγω της στάσης της Τουρκίας, αλλά και των επιπλοκών που έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό.
Σε κίνηση προς τα πάνω, συνηγορούν τα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας τα οποία φαίνεται να βελτιώνονται, την ίδια στιγμή που το Χρηματιστήριο δεν έχει απεικονίσει στις τιμές του, την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι επενδυτές στα ομόλογα που εκδίδει.
Πιο συγκεκριμένα.
Τα ανεπτυγμένα ξένα χρηματιστήρια τα τελευταία χρόνια κατακτούν συνεχώς νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα τιμών, κυρίως λόγω του μηδενισμού των αποδόσεων που προσφέρουν τα ομόλογα.
Αυτό κάνει πολλούς αναλυτές να εκφράζουν το προφανές.  Δηλαδή, ότι αυτή η άνοδος δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει διόρθωση και αυτή μπορεί να είναι πολύ έντονη.
Σε ένα χρηματιστήριο σαν το Ελληνικό που αδυνατεί να ακολουθήσει τις ανόδους, μια απότομη πτώση θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
Η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή συνεχώς ανεβαίνει με την Τουρκία να προβάλλει συνεχώς νέες διεκδικήσεις, ενώ το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλο και περισσότερο την Ελληνική πολιτική ζωή.
Η Ελλάδα έχει μείνει να είναι ο μοναδικός «καλός» σε μια Ευρώπη που συνεχώς δείχνει τα δόντια της στους μετανάστες και αυτό μας κάνει να απορροφούμε και να συντηρούμε το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικού κύματος.
Στα καλά νέα, τα επιτόκια των Ελληνικών ομολόγων έχουν φτάσει στα Ευρωπαϊκά επίπεδα, που σημαίνει ότι οι διεθνείς επενδυτές έχουν βγάλει από το μυαλό τους τον κίνδυνό του Grexit.  Αυτό έχει άμεσα θετικά αποτελέσματα στο κόστος δανεισμού του Ελληνικού κράτους και σιγά σιγά απεικονίζεται και στο κόστος δανεισμού των τραπεζών και των Ελληνικών επιχειρήσεων.  Δυστυχώς οι ξένοι επενδυτές δεν φαίνεται να πιστεύουν πως η ταχύτητα των διαρθρωτικών αλλαγών είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι. Αποτέλεσμα, δανείζουν το Ελληνικό κράτος και κάποιες Ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά δεν αποφασίζουν να γίνουν συμμέτοχοι στις απαραίτητες επενδύσεις.
Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται ο δανεισμός του ήδη υπερδανεισμένου κράτους και επιχειρήσεων και αυξάνεται και ο κίνδυνος. Αν ο δανεισμός σιγά σιγά κεφαλαιοποιηθεί, όλα καλά.  Αλλιώς μπορεί να υπάρχει πρόβλημα.
Ακόμη το χρηματιστήριο περιμένει τις εισροές που θα έπρεπε να είχε φέρει η μείωση των φορολογικών συντελεστών, οι πολλές φιλοεπενδυτικές εξαγγελίες της κυβέρνησης και φυσικά η βελτίωση των όρων δανεισμού των επιχειρήσεων.
Μεγάλη σημασία θα έχουν οι θεσμικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για την εταιρική διακυβέρνηση και τη φορολογία, αλλά το πιο σημαντικό είναι οι εξελίξεις στις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια.
Προσωρινά η στήριξη  εντοπίζεται  στην  περιοχή των  880 μονάδων του  γενικού δείκτη.  Από πάνω συνεχώς δημιουργούμε πιο ισχυρές αντιστάσεις που θα χρειαστούν τζίρο για να διασπαστούν.  Αυτές είναι οι 912, οι 926, και οι 950 περίπου μονάδες.
Προχωρώντας προς το τέλος Φεβρουαρίου, η ταλαιπωρία αναμένεται να συνεχιστεί για κάποιο διάστημα, εκτός αν επηρεάσουν εξωγενείς (θετικοί είτε αρνητικοί) παράγοντες.
 
Κωνσταντίνος Φέγγος, Πρόεδρος PRELIUM Investment Services
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης