Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι G20 απέναντι σε Google, Amazon και Facebook για τον ελάχιστο συντελεστή φορολογίας

Οι G20 απέναντι σε Google, Amazon και Facebook για τον ελάχιστο συντελεστή φορολογίας
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι χώρες θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα τους κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη φορολογία των κολοσσών
Οι 20 κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη (G20) ανασυντάσσονται ώστε να ενωθούν σε μια κοινή προσπάθεια απέναντι στους παγκόσμιου ψηφιακούς γίγαντες όπως οι Google, Amazon και Facebook, προκειμένου να διεκδικήσουν τεράστια ποσά από την "νόμιμη" ή όχι φοροδιαφυγή.
Αξιωματούχοι των G20 υπογράμμισαν - στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας - ότι απέναντι  στην επιθετική "φορολογική βελτιστοποίηση" θα πρέπει να είναι ενωμένοι. Στην κατεύθυνση αυτή ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ετοιμάζει κανόνες ώστε οι ψηφιακές εταιρείες να πληρώνουν φόρο στις χώρες που δραστηριοποιούνται κι όχι στις χώρες που διατηρούν τις έδρες τους.
Σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα φορολογικά έσοδα τους κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ποσά που σήμερα χάνονται.
Η έκκληση για ενότητα απευθύνεται ουσιαστικά προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και εδρεύουν οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να κατοχυρώσουν ένα νέου παγκόσμιο φορολογικό σύστημα πριν από τις Αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Στο Φόρουμ της Σαουδικής Αραβίας ο γερμανός υπουργός οικονομικών Olaf Scholz δήλωσε ότι "θα πρέπει άμεσα να ελαχιστοποιηθεί ο φορολογικός συντελεστής προς τις επιχειρήσεις" ενώ και ο Αμερικανός ομόλογός του Steven Mnuchin, που τάσσεται υπέρ αυτής της προοπτικής υπογράμμισε, πως "κάτι τέτοιο προϋποθέτει ισχυρές ηγεσίες σε συγκεκριμένες χώρες".
Από την πλευρά του ο ΟΟΣΑ επιθυμεί να θέσει ένα ελάχιστο φορολογικό συντελεστή με το οποίο οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται και  επιδιώκει μια τέτοια συμφωνία μέχρι τις αρχές Ιουλίου, η οποία θα εγκριθεί από τους G20 μέχρι το τέλος του έτους.
"Μια συντονισμένη απάντηση δεν είναι η καλύτερη λύση για τη φορολογία αυτών των επιχειρήσεων, αλλά, με τις δυνατότητες που έχουμε είναι η μόνη λύση" δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Angel Gurria.
Να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες του ΟΟΣΑ να θεσπίσουν ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης είχαν διακοπή στα τέλη του περασμένου έτους από τις αλλαγές που ζήτησε η Ουάσιγκτον την τελευταία στιγμή, την οποία πολλοί αξιωματούχοι της G20 θεωρούν απρόθυμοι να αντιμετωπίσει  ένα πιθανώς πολιτικά δυσνόητο ζήτημα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2020.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ωστόσο,  δήλωσε ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για το χαμηλότερο συντελεστή φορολόγησης γεγονός που θα εξαλείψει το ζήτημα της χώρας καταβολής του φόρου.
"Νομίζω ότι όλοι θέλουμε να το πετύχουμε αυτό μέχρι το τέλος του χρόνου, και αυτός είναι ο στόχος", ανέφερε ο Mnuchin.
Οι υπουργοί Οικονομικών των G20 συζήτησαν ακόμη για τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του κορωνοιού στην παγκόσμια οικονομία .

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης