Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μπακογιάννη: Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων

Μπακογιάννη: Στον διάλογο με την Τουρκία πρέπει να έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων
"Η Ευρώπη έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στους πρόσφυγες", αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη
«Πιστεύω ότι η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα.
Ούτε η οικονομία της, ούτε η κοινωνία της, μπορεί να τα διαχειριστεί και κάποια στιγμή θα επιδιώξει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση - πρόκληση της Ελλάδος για έναν ουσιαστικό διάλογο», υπογραμμίζει σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών» η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά εάν την πρωτοβουλία των κινήσεων θα την έχουμε εμείς ή αν θα καθίσουμε σε ένα τραπέζι διαλόγου διότι κάποιοι άλλοι θα μας υποχρεώσουν, και φαντάζομαι ότι γίνεται αντιληπτό αυτό που λέω», προσθέτει.
Η ίδια τονίζει πως «ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι η προσφυγή στη Χάγη είναι ante portas.
Αυτό το οποίο ισχυρίζομαι είναι ότι πρέπει να προχωρήσει έστω και υπό δύσκολες συνθήκες, και σήμερα έχουμε πραγματικά δύσκολες συνθήκες, ένας διάλογος με την Τουρκία, να προχωρήσουμε κάποια βήματα σε διερευνητικές επαφές, στην προσπάθεια κατάρτισης του συνυποσχετικού για να καταλήξουμε στη Χάγη.
Υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι πολύ δύσκολο.
Το ταγκό θέλει δύο».
Υπογραμμίζει πως «η πρόταση για προσφυγή στη Χάγη δεν είναι δική μου, είναι πάγια θέση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή και σήμερα πρόταση των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων», σημειώνοντας πως «έχουμε ακούσει πολλούς αρνητές της πρότασης για παραπομπή στη Χάγη, αλλά δεν έχω ακούσει καμία εναλλακτική πρόταση.
Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η αδράνεια στην εξωτερική πολιτική και η βραχυπρόθεσμη διαχείριση έχουν αρνητικά αποτελέσματα».
Ακόμη, η πρώην υπουργός υποστηρίζει ότι το προσφυγικό - μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει το μπόι της χώρας μας και ότι για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε χρειαζόμαστε εσωτερική σύμπνοια και χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ως προς την Ευρώπη για να πετύχουμε μια πολιτική η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
«Έχουν γίνει βήματα, όπως η πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, αλλά όλα αυτά θέλουν χρόνο και δυστυχώς τα νησιά μας δεν έχουν άλλο χρόνο.
Δίνουμε μια μάχη που από την αρχή ξέρουμε ότι είναι άνιση, μια μάχη Δαυίδ με Γολιάθ και για αυτό οφείλουμε να συνεννοηθούμε και να δουλέψουμε μαζί» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Ευρώπη έχει ιερή υποχρέωση απέναντι στους πρόσφυγες.
Δεν μπορεί να αφήσει τον πρόσφυγα στην τύχη του», υπογραμμίζει η κ. Μπακογιάννη και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «βασική προϋπόθεση για να γίνουν επιστροφές μεταναστών είναι να ξέρουμε πού βρίσκονται και αυτό γίνεται μόνο με κλειστά κέντρα.
Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι θα γίνουν επιστροφές μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους».
Περαιτέρω, η κ. Μπακογιάννη επαναλαμβάνει πως «πάγια πολιτική θέση της Ελλάδος ήταν ότι τα Βαλκάνια δεν μπορούν να αποτελέσουν τη μαύρη τρύπα της Ευρώπης, γιατί είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, και ότι η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στα δυτικά Βαλκάνια», καθώς και ότι «η αναζωπύρωση των εθνικισμών στα Βαλκάνια δεν θα ωφελήσει κανέναν και σίγουρα δεν εκφράζει τη Νέα Δημοκρατία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης