Τελευταία Νέα
Πολιτική

Novartis: Καθοριστική για τις εξελίξεις η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων – Καταθέτουν «Σαράφης» και «Κελέση» στις 24/2

Novartis: Καθοριστική για τις εξελίξεις η αξιοπιστία των προστατευόμενων μαρτύρων – Καταθέτουν «Σαράφης» και «Κελέση» στις 24/2
Θα δώσουν κατάθεση στη ΓΑΔΑ με τεχνικά μέσα προστασίας μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου
Κρίσιμη μέρα για τις μελλοντικές εξελίξεις στην υπόθεση Novartis θεωρείται η Δευτέρα (24/2/2020), καθώς καταθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».
Στις 16:30 τα μέλη της Προανακρτικής θα μεταβούν στη ΓΑΔΑ για να λάβουν κατάθεση από τον «Μάξιμο Σαράφη» και λίγες ώρες αργότερα στις 20:30 θα καταθέσει η «Αικατερίνη Κελέση» με τον τρόπο που επέλεξαν οι δύο μάρτυρες δηλαδή με τεχνική μέσα προστασίας.
Τον  επίλογο στο θρίλερ με την μη εμφάνισή τους έγραψε το Σάββατο (22/2) η «Κελέση» εμφανιζόμενη στις 13:35 στη ΓΑΔΑ προκειμένου να εξετασθεί από την Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή.
Από την Επιτροπή κρίθηκε ότι δεν συντρέχουν πλέον οι όροι για τους οποίους εκδόθηκε το από 19-02-2020 ένταλμα βίαιης προσαγωγής και ήρθη η ισχύς του, υπό την προϋπόθεση της εμφάνισής του την 24-02-2020, ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:30 στο Τμήμα Προστασίας Μαρτύρων, προκειμένου να εξετασθεί.
Κατόπιν αυτού συντάχθηκαν οι προβλεπόμενες από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εκθέσεις και ο μάρτυρας αποχώρησε.

Τσίπρας: Οδηγήστε εμένα σε ειδικό δικαστήριο, εάν έχετε κότσια

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Novartis κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αν έχετε τα κότσια κύριε Μητσοτάκη σας προκαλώ να πάτε την εκτροπή μέχρι τέλους. Να τολμήσετε να οδηγήσετε εμένα σε Ειδικό Δικαστήριο.
Αν δεν τα έχετε τα κότσια όμως αφήστε την Δικαιοσύνη να διερευνήσει το σκάνδαλο Novartis μέχρι τέλους».
«Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης συσπείρωσαν μια πανστρατιά συντηρητικών και καθεστωτικών δυνάμεων για να ανακτήσουν την διακυβέρνηση.
Πέτυχαν μία προσωρινή νίκη απέναντι στην Αριστερά, απέναντι στην αλήθεια και στην πρόοδο. Όμως, από τότε που ανέλαβαν, χάνουν τις μάχες της καθημερινής ζωής», επισήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κ. Τσιάρας: Λυδία λίθος η αξιοπιστία των μαρτύρων
 
Το συγκεκριμένο ζήτημα χαρακτήρισε «λυδία λίθο» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας.
«Οι προστατευόμενοι μάρτυρες είναι ένας θεσμός ο οποίος πανευρωπαϊκά, δίνει πολύ σοβαρά αποτελέσματα. Παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει και ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί και το οποίο νομίζω, ότι θα καθορίσει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, και την αξιοπιστία των συγκεκριμένων μαρτύρων αλλά και όλη τη διαδικασία.
Το αν και κατά πόσο τα συγκεκριμένα πρόσωπα, είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis.
Eδώ είναι η λυδία λίθος του συγκεκριμένου ζητήματος», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open και πρόσθεσε:
«Νομίζω ότι με τις ερωτήσεις που θα τεθούν και τις απαντήσεις που θα δοθούν, θα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει πού κινούνται ή πού έχουν κινηθεί τα συγκεκριμένα πρόσωπα.
Από εκεί και πέρα είναι θέμα της προκαταρκτικής επιτροπής πώς θα κινηθεί, προκειμένου, είτε να εμβαθύνει είτε να ζητήσει ενδεχομένως άλλες διευκρινίσεις, είτε από τον 'Αρειο Πάγο είτε μέσα από τη διαδικασία για το πού μπορεί να οδηγηθεί αυτή η υπόθεση».
Όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης ρωτήθηκε αν πρέπει να παραμένουν σε καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος μάρτυρες που ενδεχομένως είχαν εμπλοκή στην υπόθεση Novartis, έγινε ακόμη πιο συγκεκριμένος. «Πρέπει να απαντηθούν πολύ κρίσιμα ερωτήματα», είπε και σημείωσε: «όσο και αν πιστεύω ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ως θεσμός, συνεισφέρουν ουσιαστικά στη λειτουργία της δικαιοσύνης και στη διερεύνηση υποθέσεων, πρέπει από την άλλη πλευρά, να τηρείται η απόλυτη νομιμότητα, σε σχέση με το ποιος μπορεί να είναι προστατευόμενος μάρτυρας.
Όταν υπάρχει ισορροπία, τότε νομίζω ότι λειτουργούμε για το καλό και η δικαιοσύνη λειτουργεί με τον πραγματικό της ρόλο.
Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τηρείται ο ένας ή ο άλλος όρος, αντιλαμβάνεστε ότι προφανώς υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα, το οποίο προφανώς πρέπει να αναζητηθεί και αντιλαμβάνεστε ότι θα υπάρξουν και άλλου είδους εξελίξεις».
Ο υπουργός επισήμανε πως με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορεί εμπλεκόμενα πρόσωπα, τα οποία μπορεί για κάποιον λόγο να τύχουν ασυλίας την επόμενη μέρα, να καταστούν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.
Στο ερώτημα τι θα συμβεί αν αποδειχθεί ότι κακώς οι «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση» μπήκαν στο καθεστώς προστασίας από τους εισαγγελείς, ο κ. Τσιάρας απάντησε ότι «τότε προφανώς θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες» γιατί «όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί προστατευόμενος μάρτυρας να είναι εμπλεκόμενο πρόσωπο και αν αυτό δεν έχει τηρηθεί, τότε το πρόβλημα τεράστιο και βεβαίως δημιουργείται ένα μεγαλύτερο πολιτικό πρόβλημα από αυτό που ονομάζεται αναζήτηση ευθυνών για πολιτική παρέμβαση, διότι τότε θα έχει αποδειχθεί αυτό που όλοι απευχόμαστε να ισχύει, δηλαδή ότι η δικαιοσύνη εργαλειοποιήθηκε, με συγκεκριμένες διαδικασίες προκειμένου να υπάρξει πολιτική δίωξη στην υπόθεση Novartis».
 
Φρουζής: Το σκάνδαλο για πολιτικούς αποδείχθηκε φιάσκο και χοντροκομμένο παραμύθι

Φιάσκο και χοντροκομμένο παραμύθι χαρακτήρισε την υπόθεση της Novartis όσον αφορά στην εμπλοκή πολιτικών προσώπων ο άλλοτε επικεφαλής της Novartis Ελλάδος Κωνσταντίνος Φρουζής.
«Δεν κλήθηκα ποτέ να καταθέσω για το θέμα της Novartis ούτε από Επιτροπή ούτε από τη Δικαιοσύνη, κλήθηκα στην Προανακριτική για πρώτη φορά το Νοέμβριο 2019» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Φρουζής, αναφέροντας ότι από την εισαγγελία Σερρών έστειλαν στη μητρική Novartis στην Ελβετία, κλητήριο θέσπισμα στην ελληνική γλώσσα.
«Έγινε σωρεία λαθών, επιστραφήκαν ως απαράδεκτα τα έγγραφα, κανείς δεν μπόρεσε να παραστεί γιατί δεν υπήρχε έδαφος να έρθει.
Υπάρχει έρευνα που δεν έχει καταλήξει για χρηματισμό γιατρών...
Βγαίνουν δημόσιοι λειτουργοί και λένε για σκάνδαλο γιατρών.
Συνιστώ αυτοσυγκράτηση.
Το σκάνδαλο για πολιτικούς αποδείχθηκε φιάσκο, χοντροκομμένο παραμύθι» ανέφερε ο κ.Φρουζής, κάνοντας λόγο για δύο γιατρούς στις Σέρρες που κατηγορήθηκαν για υπερσυνταγογράφηση για τη Novartis, o ένας για ποσό 3.500 ευρώ και ο άλλος για 1.500 ευρώ και που διαπομπεύθηκαν.
«Είχαν αθωωθεί από τον τοπικό Ιατρικό Σύλλογο το 2016.
Το υπουργείο Υγείας επέμενε να πάει δικαστικά.
Αθωώθηκαν πανηγυρικά και στις Σέρρες και στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, αποδείχθηκε ότι είχαν υποσυνταγογραφήσει, όχι υπερσυνταγογραφησει, και επί δυο – τρία χρονιά σερνόντουσαν στα δικαστήρια χωρίς λόγο» υποστήριξε ο κ.Φρουζής.

Μανιαδάκης: Ο «Σαράφης» και η «Κελέση» είναι ψευδομάρτυρες

Ψευδομάρτυρες χαρακτήρισε ο Νίκος Μανιαδάκης τους προστατευόμενους μάρτυρες «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση».
«Η ίδια η εισαγγελέας Διαφθοράς έχει βάλει στο αρχείο επτά από τις υποθέσεις για τις οποίες έκαναν καταγγελίες» είπε ο κ. Μανιαδάκης (ήταν και ο ίδιος προστατευόμενος μάρτυρας) μιλώντας στο ραδιόφωνο του Πρώτου Θέματος υπενθυμίζοντας ότι «εμένα με εμφάνισαν να είμαι παντρεμένος με επιχειρηματία ενώ ο "Σαράφης" κατέθεσε ότι άκουσε πως χρηματίστηκα ενώ υπήρξα σύμβουλος Λοβέρδου ενώ δέκα άνθρωποι έχουν καταθέσει ότι δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του κ. Λοβέρδου».
Ο Νίκος Μανιαδάκης υπενθύμισε ότι η νομοθεσία για τους προστατευόμενους μάρτυρες «προϋποθέτει ότι για να τύχει κανείς αυτής της προστασίας θα πρέπει να έχει ενταχθεί με δύο προϋποθέσεις: να μην έχει εμπλακεί με την υπόθεση και να λέει την αλήθεια. Για τους συγκεκριμένους μάρτυρες θα πρέπει να αξιολογηθεί από τις αρχές αν πληρούν τις προϋποθέσεις».
Όπως εξήγησε «ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξεταστεί το καθεστώς» θυμίζοντας ότι «ένας από αυτούς τους δύο με κατηγόρησε και μέσα σε 6 ώρες απεντάχθην από το πρόγραμμα».
«Υπάρχουν καταθέσεις ότι οι μάρτυρες αυτοί έχουν εμπλοκή με την υπόθεση.
Αφενός πρόκειται για πρώην στελέχη της εταιρείας που βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με την εταιρεία και αφετέρου έχουν καταθέσει στο FBI και προσδοκούν οικονομικό όφελος» συμπλήρωσε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης