Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Με αναξιόπιστες οικονομικές καταστάσεις η συμφωνία συνδιαλλαγής της Creta Farms

tags :
Με αναξιόπιστες οικονομικές καταστάσεις η συμφωνία συνδιαλλαγής της Creta Farms
Τα 2,9 εκ ευρώ απαιτήσεις κατά Αφων Δομαζάκη που «φύτρωσαν» χωρίς να υπάρχουν σε οικονομικές καταστάσεις και μεταχρονολογημένες χαρτοσημάνσεις
Μείζον ζήτημα αξιοπιστίας των στοιχείων που περιλαμβάνονται και ελήφθησαν υπό όψιν για τη σύνταξη της συμφωνίας συνδιαλλαγής για την Creta Farms προκύπτει από το γεγονός ότι στον πίνακα ενεργητικού «φυτρώνουν» απαιτήσεις της εταιρίας έναντι των Εμμανουήλ Δομαζάκι και Κωνσταντίνου Δομαζάκη συνολικού ύψους 2.901.544 ευρώ με βάση του ισοζύγιο της 30/11/2019.
Και αυτό διότι στις οικονομικές καταστάσεις του 2017 οι οποίες λαμβάνονται υπό όψιν για τη συμφωνία, έχουν ελεγχθεί από ορκωτό ελεγκτή και εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων αλλά ούτε και στις οικονομικές καταστάσεις του 2018 που δεν λαμβάνονται υπό όψιν για τη συμφωνία έχουν ελεγχθεί από ορκωτό ελεγκτή αλλά δεν έχουν εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά για απαιτήσεις της Creta Farms έναντι των βασικών της μετόχων και διοικούντων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Δεδομένου ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2018 έχουν δημοσιευτεί το Μάιο του 2019 δεν προκύπτει ούτε για την περίοδο αυτή απαίτηση έναντι των μετόχων.
Έτσι το ερώτημα είναι αν οι δύο μέτοχοι πήραν από την εταιρία μετά το Μάιο τα χρήματα και προέκυψε η συγκεκριμένη οφειλή. Η απάντηση είναι προφανώς όχι με αποτέλεσμα να προκύπτει ζήτημα χρήσης παραποιημένων οικονομικών καταστάσεων για το σκοπό της συμφωνίας συνδιαλλαγής.  Και αυτό διότι όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες τα χρήματα αυτά (2,9 εκ ευρώ που αναλύονται σε Απαίτηση από Ε. Δομαζάκι 1.338.449 Ευρώ και Απαίτηση από Κ. Δομαζάκη 1.563.095 ευρώ) αφορούν τις χρήσεις που προηγήθηκαν του 2018, αυτής του 2017 περιλαμβανόμενης.
Μάλιστα κατά τις ίδιες πληροφορίες με απόφαση ΔΣ (ελέγχεται αν ήταν το προσωρινό που δεν είχε καν την αρμοδιότητα και με θετική εισήγηση του CRO κ. Μιχάλη Χουρδάκη) τα ποσά που είχαν αναληφθεί από την εταιρία κατά το παρελθόν χαρτοσημάνθηκαν ως δάνεια μεταχρονολογημένα γεγονός που απαλλάσσει και από πιθανές άλλες περιπέτειες τους βασικούς μετόχους της Creta Farms!!!
Ωστόσο η κίνηση αυτή καθιστά αναξιόπιστες τις οικονομικές καταστάσεις των οποίων γίνεται επίκληση στη συμφωνία συνδιαλλαγής καθώς θα πρέπει να αναμορφωθούν δεδομένου ότι δεν απεικονίζονται στις απαιτήσεις, οι αναλήψεις από τους Εμ. Δομαζάκι και Κ. Δομαζάκη οι οποίες ανάγονται σε προγενέστερες χρήσεις και δεν απεικονίζονται ούτε εντοπίζονται από τους ορκωτούς οι οποίοι έχουν την υποχρέωση να αναγράφουν στο πιστοποιητικό τους παραβιάσεις της νομοθεσίας που συνιστά η ανάληψη ποσών από βασικούς μετόχους και διοικούντες.  Είναι δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι η εταιρία όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές έχει λάβει προσχέδιο της έκθεσης δικανικού ελέγχου από τη Deloitte στην οποία γίνεται σαφής αναφορά στις αναλήψεις ποσών αλλά και τη μέθοδο που αυτά εξαφανίζονταν από τις οικονομικές καταστάσεις , προφανώς με τη συνέργεια ή την ανικανότητα των ορκωτών λογιστών. Επισημαίνεται δε ότι η έκθεση της Deloitte παρ ότι έχει παραγγελθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ήδη ολοκληρωθεί δεν έχει πληρωθεί από την Creta Farms και δεν έχει εκ του λόγου αυτού παραδοθεί ώστε να δημοσιοποιηθεί όπως έχει διατάξει εγγράφως την εταιρία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Κατά τα λοιπά η διοίκηση της Creta Farms δια του νομίμου εκπροσώπου της κ. Τσίρμπα βεβαιώνει η συμφωνία συνδιαλλαγής «δεν είναι αποτέλεσμα δόλου ή άλλης αθέμιτης πράξης ή κακόπιστης συμπεριφοράς της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ, πιστωτή ή τρίτου, ούτε παραβιάζει διατάξεις αναγκαστικού δικαίου» και ότι «Κατά την κατάρτιση της παρούσης Συμφωνίας Εξυγίανσης ελήφθησαν υπόψη από τα Συμβαλλόμενα Μέρη τα κατωτέρω στοιχεία, που ετέθησαν στη διάθεσή τους από την ΕΤΑΙΡΙΑ :

1.2.1. Οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για την εταιρική χρήση του έτους 2017,  οι οποίες είναι νομίμως εγκεκριμένες από τη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΤΑΙΡΙΑΣ με την από 13-06-2018 απόφαση της τελευταίας και δημοσιευμένες στο ΓΕΜΗ, δυνάμει της υπ’ αριθμ. 1201474/13-06-2018 Ανακοίνωσης του ΓΕΜΗ.

1.2.2. Το ισοζύγιο της Εταιρίας με ημερομηνία 30-11-2019 νομίμως και αρμοδίως υπογεγραμμένο από το νόμιμο εκπρόσωπο της ΕΤΑΙΡΙΑΣ και το διευθυντή του λογιστηρίου της ΕΤΑΙΡΙΑΣ, το οποίο απεικονίζει τις οφειλές της με κρίσιμο χρόνο την 30-11-2019, συνοδεύεται δε από υπεύθυνες δηλώσεις του νομίμου εκπροσώπου, ο οποίος βεβαιώνει ότι :

(α) τα στοιχεία των καταστάσεων προέρχονται από τα τηρούμενα εμπορικά βιβλία της ΕΤΑΙΡΙΑΣ,

(β) δεν παραλείφθηκε από τις καταστάσεις πιστωτής που υπάρχει στα βιβλία και στα στοιχεία της ΕΤΑΙΡΙΑΣ,

(γ) οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις για την εταιρική χρήση του έτους 2017, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από την από 13-06-2018 Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εταιρίας και έχουν δημοσιευθεί νομότυπα στο ΓΕΜΗ, δυνάμει της υπ΄ αριθμ. 1201474/13-06-2018 Ανακοίνωσης του ΓΕΜΗ».

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης