Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό, συνολικά 2.626 νεκροί - Σε έκτακτη ανάγκη η Ιταλία με 7 νεκρούς - ΠΟΥ: Προετοιμαστείτε για πανδημία

Παγκόσμιος συναγερμός για τον κορωνοϊό, συνολικά 2.626 νεκροί - Σε έκτακτη ανάγκη η Ιταλία με 7 νεκρούς - ΠΟΥ: Προετοιμαστείτε για πανδημία
Η ραγδαία εξάπλωση του Covid -19 προκαλεί πανικό πλέον στην Ευρώπη ενώ η Ιταλία με 6 νεκρούς είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
(upd13) Παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού τόσο στην Ευρώπη, κυρίως στην Ιταλία όσο και στην Ασία -σε Ν. Κορέα και Ιράν- καθώς αυξάνονται οι φόβοι για πανδημία που κανείς δεν γνωρίζει που και πως μπορεί να σταματήσει, γεγονός που με τη σειρά του προκαλεί πανικό στις υγειονομικές αρχές των πληττόμενων κρατών αλλά και στις αγορές.
Μάλιστα, ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε σήμερα (24/2/2020) ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνοντας -όπως μεταδίδει το AFP- ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας.

Συνολικά οι νεκροί σε όλο κόσμο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία ανέρχονται σε 2.626 ενώ τα κρούσματα αγγίζουν τα 80.000.
Στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται η Ιταλία, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς σήμερα Δευτέρα 24/2 ανακοινώθηκαν οι θάνατοι δύο ακόμα ανθρώπων, ενός 84χρονου και ενός 88χρονου που είχαν και άλλα προβλήματα υγείας.
Ως αποτέλεσμα, η Ιταλία μετρά 6 νεκρούς και τουλάχιστον 229 κρούσματα, ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι έχουν τεθεί σε καραντίνα.
Ακόμη και το περίφημο Καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε, σχολεία, πανεπιστήμια και μνημεία παραμένουν κλειστά ενώ σκέψεις γίνονται να κλείσει και το Βατικανό.
Την ίδια στιγμή αναφέρεται πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να κλείσουν τα σύνορα Γαλλίας - Ιταλίας, ενώ η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αύριο Τρίτη 25/2 θα στείλει στην Ιταλία κλιμάκιο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων από κοινού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να αποτιμήσει την κατάσταση στην χώρα.
Σημειώνεται πως οι ιταλικές αρχές ακόμα αδυνατούν να βρουν τον πρώτο ασθενή, από τον οποίο άρχισε η επιδημία.
Υπό τα δεδομένα, αυτά η Ελλάδα ανέστειλε τις σχολικές εκδρομές στην Ιταλία ενώ λαμβάνει αυξημένα μέτρα προστασίας στα λιμάνια και ενημερώνει διαρκώς τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.  
Το βάρος στην ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό θα δώσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 24/2 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να διαβεβαιώνει ότι η χώρα είναι θωρακισμένη.
Εξάλλου, λίγες ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας έκτακτη σύσκεψη των λοιμωξιολόγων.
Μάλστα, μετά το πέρας της σύσκεψης ο εκπρόσωπος του υπουργείου και λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.

Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 79.524
- Τα περισσότερα από αυτά έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 77.150 κρούσματα.
- Η Νότια Κορέα αναφέρει 833 κρούσματα και 8 νεκρoύς.

- Η Ιταλία ανακοινώνει 229 κρούσματα ενώ θέτει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την Βόρεια Ιταλία να βρίσκεται σε καραντίνα.
- Οι νεκροί στην Ιταλία έχουν φθάσει τους 7 και η ανησυχία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.
- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 12 και τα κρούσματα σε 61

- Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχονται σε 154.
- Η περιοχή Hubei της Κίνας που βρέθηκε στο επίκεντρο αναφέρει καθημερινά αύξηση κρουσμάτων.
- Οι Κινέζοι επιστήμονες βρίσκουν τον ιό στα ούρα.
- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερα νέα κρούσματα, συνολικά ανέρχονται σε 13.
- Η επιδημία χτύπησε και ένα ψυχιατρείο στη Νότια Κορέα.
 - Η ομάδα του WHO επισκέπτεται το Wuhan και δώσει συνέντευξη Τύπου στις 24 Φεβρουαρίου 2020.
- Στο Σαν Ντιέγκο αναφέρεται ότι 200 άτομα βρίσκονται υπό «ιατρική παρακολούθηση».
- Νεαρή γυναίκα μολύνει πέντε συγγενείς χωρίς ποτέ να παρουσιάσει συμπτώματα.
- Το Μπαχρέιν ανακοινώνει το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού.
- Τρία κρούσματα στο Κουβέιτ, κρούσμα και στο Αφγανιστάν.
- Κρούσμα και στο Ιράκ.

- Συνολικά οι νεκροί 2.626 κατά βάση στην Κίνα αλλά η πανδημία εξελίσσεται....   

https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/TEASE_0.png?itok=8e69f2K8

Κομισιόν: Δεν εξετάζουμε ακόμα αναστολή ταξιδιών εντός της Schengen – Εκπονούμε έκτακτα σχέδια

Τη θέση ότι η ΕΕ δεν εξετάζει ακόμα την αναστολή των ταξιδιών εντός της περιοχής του Schengen διατυπώνει η Κομισιόν με αφορμή τη ραγδαία έξαρση του κορωνοϊού στην Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί τέσσερις θάνατοι και τουλάχιστον 200 κρούσματα.
«Σε ό,τι αφορά διάφορα σενάρια, όπως μια συντονισμένη αναστολή του Schengen, δεν προχωράμε σε αυτό επί του παρόντος, αλλά εργαζόμαστε σε διάφορα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων Janez Lenarcic.
Σημειώνεται ότι χθες Κυριακή 23/2 η Αυστρία ανέστειλε τα δρομολόγια τρένων στις Άλπεις προς την Ιταλία για περίπου τέσσερις ώρες, πριν ξεκινήσουν και πάλι αφού δύο ταξιδιώτες βρέθηκαν αρνητικοί στον κορωνοϊό.
«Οι περιορισμοί στα ταξίδια στην περιοχή Schengen θα πρέπει να είναι ανάλογοι και συντονισμένοι μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.
Θα πρέπει επίσης να βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.
Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει συστήσει την επιβολή περιορισμών στα ταξίδια ή το εμπόριο» υποστήριξε η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

ΠΟΥ: Ο κόσμος να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) με αφορμή την έναρξη των κρουσμάτων κορωνοϊού εκτός Κίνας.
«Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού εκτός Κίνας είναι ανησυχητική.
Ο ιός δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε πανδημία.
Ακόμα όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom.
Ωστόσο, όμως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο επικεφαλής του Οργανισμού επεσήμανε ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πανδημίας.
Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΠΟΥ είχε δηλώσει ότι αν και δεν χρησιμοποιείται ο όρος «πανδημία», το ξέσπασμα του ιού παραμένει μια παγκόσμια επείγουσα κατάσταση.
Οι φόβοι για πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκαν σήμερα έπειτα από την ραγδαία αύξηση νέων κρουσμάτων στο Ιράν, στην Ιταλία και στη Νότια Κορέα, παρ' ότι η Κίνα χαλάρωσε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις σε πολλά μέρη, περιλαμβανομένου του Πεκίνου, καθώς στην Κίνα μειώθηκε ο ρυθμός εμφάνισης νέων κρουσμάτων.
Ο οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη είχε κηρύξει το 2009 πανδημία για τη γρίπη των χοίρων H1N1, που αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν ήπιας μορφής, προκαλώντας έντονες επικρίσεις καθώς οι φαρμακευτικές εταιρείες είχαν επισπεύσει την παρασκευή εμβολίων και φαρμάκων.
Στις 30 Ιανουαρίου ο ΠΟΥ κήρυξε "επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος" (γνωστή με τα αρχικά PHEIC) το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.
Στόχος ήταν να βοηθηθούν οι χώρες που έχουν ασθενέστερα συστήματα υγείας ώστε να τα ενισχύσουν.
Έκτοτε ο ιός εξαπλώθηκε και μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 77.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα, περιλαμβανομένων 2.445 θανάτων και 1.769 κρούσματα και 17 θάνατοι σε 28 άλλες χώρες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΠΟΥ.
Μεγάλη έκταση έχει πάρει ο νέος κοροναϊός στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και την Ιταλία.

Κορωνοϊός: Στους 2.626 οι νεκροί, αγγίζουν τα 80.000 τα κρούσματα


Στους 2.626 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία και σε άλλες χώρες εκτός Κίνας με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, την Ιταλία (έχουν καταγραφεί 5 θάνατοι και 215 κρούσματα) και τη Νότια Κορέα (7 θάνατοι και 763 κρούσματα).
Στην ηπειρωτική Κίνα, οι νεκροί ανέρχονται – σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αναφέρονται στα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε 2.592, αυξημένοι κατά 150 το τελευταίο 24ωρο.
Ο αριθμός σηματοδοτεί επιδείνωση της κατάστασης ως προς τη θνησιμότητα του COVID-19, καθώς χθες Κυριακή ανακοινώθηκαν 97 θάνατοι.
Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας έκανε επίσης λόγο για 409 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, στην συντριπτική πλειονότητά τους στη Χουμπέι, κάτι που αυξάνει σε τουλάχιστον 77.150 τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από τον κορωνοϊό.
Πάντως, ο αριθμός τους είναι μειωμένος από τα 649 κρούσματα που καταγράφηκαν το Σάββατο.
Στο ημερήσιο δελτίο της για την επιδημιολογική κατάσταση, η Επιτροπή επισήμανε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που αποθεραπεύτηκαν ξεπέρασε αυτόν των νέων κρουσμάτων για έκτη συναπτή ημέρα, με τους ασθενείς που πήραν εξιτήριο να ανέρχεται σε 1.846.
Συνολικά, 24.734 ασθενείς έχουν βγει από τα νοσοκομεία.
Σημειώνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα κρούσματα ανέρχονται σε 79.524.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020-02-23%20%281%29.png?itok=xGyPpOQq
Image

Σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό – Κικίλιας: Θωρακισμένη η χώρα

Το βάρος στην ενημέρωση των πολιτών μέσω στοχευμένης καμπάνιας για τα μέτρα προφύλαξης και προστασίας απέναντι στον κορωνοϊό θα δώσει η κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 24/2 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη.
«Ο ιός προσομοιάζει της γρίπης.
Έτσι θα αντιμετωπιστεί.
Η χώρα είναι θωρακισμένη» ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
«Έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δημόσια υγεία της χώρας.
Είμαστε οργανωμένοι γιατί έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία όσα ύποπτα κρούσματα έχουν παρουσιαστεί» είπε ο κ. Κικίλιας καλώντας «να συμπεριφερθούμε με ψυχραιμία».
«Ο συγκεκριμένος ιός προσομοιάζει με σοβαρή γρίπη και έτσι θα αντιμετωπιστεί» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας υπενθυμίζοντας ότι υπάρχουν 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα, επιτροπή ειδικών που παρακολουθεί τις εξελίξεις κ.α.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να προασπίσουμε την δημόσια υγεία.
Να δείξουμε ψυχραιμία και να τα τηρήσουμε όλοι αυτά με θρησκευτική ευλάβεια» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας.
Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, την Πέμπτη 27/2 διεξάγεται στον Πειραιά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με το EU Healthy Gateways, με τίτλο «Μέτρα δημόσιας υγείας στις πύλες εισόδου καιστα μέσα μεταφοράς (πλοία, αεροπλάνα)».
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Αχ. Καραμανλής.
Σε δηλώσεις της η υπ.Παιδείας είπε πως η λέξη κλειδί απέναντι στην επιδημία είναι η πρόληψη.
«Δράσαμε προληπτικά.
Μόλις είχαμε νέα δράσαμε προληπτικά με γνώμονα την προστασία των μαθητών και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Δεν συντρέχει κανείς λόγος ανησυχίας, δεν βρίσκεται κανείς μαθητής σε περιοχή που έχει κριθεί σε καραντίνα» ανέφερε σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη η κα.Κεραμέως.

«Θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα»

Ψυχραιμία συνέστησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, μετά την ευρεία σύσκεψη λοιμωξιολόγων, που έγινε σήμερα για το ζήτημα του κοροναϊού, στο υπουργείο Υγείας.
Ο κ. Τσιόδρας, μεταφέροντας και την άποψη των υπολοίπων επιστημόνων, εξήγησε ότι το 85% των περιστατικών που αφορούν τον κορωνοϊό, ίσως και περισσότερο, είπε χαρακτηριστικά, βιώνουν την ίωση αυτή, σαν ένα απλό κρυολόγημα.
Όπως εξήγησε, δεν χρειάζεται εφησυχασμός, αλλά ούτε και επιπλέον μέτρα στις πύλες εισόδου της χώρας, καθώς όπως έχει φανεί, η αυξημένη επιτήρηση σε αεροδρόμια και λιμάνια έχει μικρά περιθώρια επιτυχίας όσον αφορά την αναγνώριση ενός κρούσματος.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το 90% των κρουσμάτων δεν εντοπίστηκαν από τις θερμικές κάμερες και στις πύλες εισόδου.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι σχεδιάζονται ήδη και θα ληφθούν οριζόντια μέτρα για την επόμενη μέρα, ώστε ο υγειονομικός μηχανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα στη χώρας μας το οποίο παραμένει πάντα ένα σοβαρό ενδεχόμενο.
Τα μέτρα αυτά, όπως είπε, θα αφορούν τη θωράκιση του συστήματος με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και επιπλέον χρηματοδότηση.

Σοκαρισμένη η Ιταλία


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Jussepe Conte σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, στην Ρώμη κήρυξε τα χωριά και τις κωμοπόλεις στις οποίες σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα του Covid-19 σε κατάσταση καραντίνας.
Όλοι οι κάτοικοι απαγορεύεται να εξέλθουν από τις περιοχές αυτές ενώ η ίδια απαγόρευση ισχύει και για την είσοδο πολιτών από γειτονικές περιοχές.
Όπως τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός, θα υπάρξουν μόνον περιορισμένες και πολύ συγκεκριμένες εξαιρέσεις.
Στις περιοχές αυτές σταματούν προσωρινά και τα σχολικά μαθήματα ενώ κλείνουν οι διάφορες επαγγελματικές δραστηριότητες.
«Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την βοήθεια των ενόπλων δυνάμεων, αλλά βασίζομαι στο αίσθημα ευθύνης των πολιτών», είπε ο Conte.
Τα μέτρα αυτά αφορούν τουλάχιστον πενήντα χιλιάδες άτομα.
Η ιταλική κυβέρνηση, επίσης, αποφάσισε ότι αναβάλλονται όλες οι αθλητικές δραστηριότητες στις περιφέρειες Βένετο και Λομβαρδία, συμπεριλαμβανομένων και των ποδοσφαιρικών αγώνων της Α' Εθνικής κατηγορίας.
Το ιταλικό υπουργείο Yγείας θα μπορεί, επίσης, να απαγορεύει, σε περίπτωση που το κρίνει σκόπιμο, τις σχολικές εκδρομές, στην Ιταλία και στο εξωτερικό.
«Η υγεία των Ιταλών, στην κλίμακα των αξιών μας, είναι αναμφίβολα στην πρώτη θέση. Θα πληροφορούμε καθημερινά τους πολίτες μας, για το τι ακριβώς συμβαίνει», τόνισε ο Conte.
«Προς το παρόν, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να παυθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Σένγκεν», ολοκλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβερνητικής συμμαχίας.
 Την ίδια στιγμή, η εικόνα στην Κίνα εμφανίζει σημεία αισιοδοξίας καθώς σήμερα άλλη μια μείωση των νέων κρουσμάτων του κορωνοϊού έξω από το επίκεντρο της νόσου, φέρνει τα πρώτα σημάδια ελπίδας.
Παράλληλα, οι ιταλικές αρχές αποφάσισαν να θέσουν σε καραντίνα τους 274 μετανάστες και το πλήρωμα του πλοίου Ocean Viking (που ανήκει στην ΜΚΟ Sos Mediterranè) και το οποίο μόλις ελλιμενίσθηκε στο Ποτσάλο της Σικελίας.
ITALY-CHINA-HEALTH-VIRUS-TOWNS

Κλειστά και τα Δικαστήρια στο Μιλάνο - Σε 18 εκατ την ημέρα η οικονομική ζημιά

Οπως ανακοινώθηκε, σήμερα Δευτέρα (24/2) και τα δικαστήρια του Μιλάνου θα παραμείνουν κλειστά μετά την εμφάνιση κρούσματος στην πόλη.
Η μεγάλη, ετήσια έκθεση γυαλιών που έπρεπε να ανοίξει τις πύλες της σε λίγες ημέρες στην ιταλική συμπρωτεύουσα, ακυρώθηκε.
Σε σειρά περιοχών του ιταλικού Βορρά, λαμβάνονται νέα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης της ασθένειας.
Ο επίσκοπος της Πιατσέντσα, ζήτησε από τους πιστούς να μην φιληθούν σε ένδειξη χριστιανικής αγάπη στο τέλος της λειτουργίας και να λάβουν την καθολική θεία κοινωνία με το χέρι, και όχι με το στόμα.
Στους δέκα δήμους της Λομβαρδίας στους οποίους σημειώθηκαν τα περισσότερα κρούσματα, απόψε θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα διασκέδασης.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς της κυβέρνησης, η οικονομική ζημιά από τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού, για τις περιφέρειες του ιταλικού Βορρά, ανέρχεται ήδη στα 18 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα.

Ενίσχυση της επιφυλακής ζητούν οι επιστήμονες

Ενίσχυση της επιφυλακής ζητούν οι ειδικοί για την εξάπλωση της επιδημίας του Covid -19 λέγοντας πως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της Κίνας επιβεβαιώνει το σήμα συναγερμού που εξέπεμψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
«Η επιδημία του Covid-19 γνώρισε σοβαρή καμπή τις τελευταίες 48 ώρες. Ο ΠΟΥ και τα κράτη μέλη του πρέπει τώρα να σκεφτούν να περάσουν σε μία στρατηγική ανάσχεσης σε μία στρατηγική ύφεσης, δηλαδή του περιορισμού των αρνητικών επιπτώσεων από την συνέχιση της διάδοσης» του ιού, δηλώνει ο καθηγητής David Shridar, υπεύθυνος του προγράμματος Υγειονομικής Διαχείρισης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.
Την Παρασκευή (21/2), ο διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus εξέπεμψε σήμα κινδύνου.
«Την στιγμή που μιλάμε, βρισκόμαστε ακόμη σε ένα στάδιο που είναι δυνατή η ανάσχεση της επιδημίας. Αλλά το παράθυρο της ευκαιρίας κλείνει».
Αιτία, ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων εκτός της εστίας της επιδημίας στην Κίνα «χωρίς επιδημιολογική σχέση, όπως προηγούμενο ταξίδι ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα».

Ταξιδιωτική οδηγία της Γερμανίας για την Ιταλία

Την ταξιδιωτική οδηγία της για την Ιταλία ενημέρωσε την Κυριακή (23/2/2020) η γερμανική κυβέρνηση, λόγω της εμφάνισης κρουσμάτων του κορωνοϊού (Covid-19).
Σύμφωνα με τη νέα οδηγία, το υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Γερμανούς οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία να απευθυνθούν στις κατά τόπους ιταλικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να ενημερωθούν για τις συνθήκες εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Στο ίδιο πλαίσιο, η τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου συνιστά στους Βερολινέζους οι οποίοι βρίσκονταν στις περιοχές της Ιταλίας που πλήττονται από την επιδημία ή ήρθαν σε επαφή με κάποιον που βρέθηκε εκεί πρόσφατα, να επικοινωνήσουν με γιατρό.
Για τον σκοπό αυτό έχει τεθεί σε λειτουργία και ειδική τηλεφωνική γραμμή.

Σε συστάσεις για κατ' οίκον περιορισμό σε όσους επιστρέφουν από Λομβαρδία και Βενετία, προχώρησε η Γαλλία

Η Γαλλία εξέδωσε μια σειρά συστάσεων για όσους επιστρέφουν από τις δύο περιοχές της Ιταλίας, που έχουν πληγεί από τον νέο κορωνοϊό, τη Λομβαρδία και τη Βενετία, απευθύνοντας έκκληση κυρίως να αποφεύγουν «κάθε μη αναγκαία έξοδο».
Επιπλέον, τα παιδιά που επιστρέφουν από αυτές τις περιοχές «να μην σταλούν στον παιδικό σταθμό, στο σχολείο, στο λύκειο», σύμφωνα με τις κυβερνητικές συστάσεις, για 14 ημέρες μετά την επιστροφή τους (και θεωρούνται επαρκείς για την κάλυψη της περιόδου επώασης του ιού).

Πρώτα κρούσματα κορωνοϊού σε Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Αφγανιστάν - Στους 12 οι νεκροί στο Ιράν

Ραγδαία είναι η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς τα πρώτα τους κρούσματα ανακοίνωσαν το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και το Αφγανιστάν.
Κουβέιτ και Μπαχρέιν επιβεβαίωσαν σήμερα Δευτέρα 24/2 τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε ανθρώπους που είχαν επισκεφθεί το Ιράν, το οποίο έχει καταγράψει 47 κρούσματα εκ των οποίων 12 θανατηφόρα.
Το Κουβέιτ εντόπισε τον κορωνοϊό σε τρεις ανθρώπους μεταξύ των 700 που αναχώρησαν το Σάββατο από την πόλη Μασχάντ στο βορειοανατολικό Ιράν, στο Μπαχρέιν το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ένας πολίτης της χώρας που επέστρεψε από το Ιράν διαγνώστηκε με τον κορωνοϊό και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τα άτομα με τα οποία είχε έρθει σε επαφή ο ασθενής».
Παράλληλα και το Αφγανιστάν ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα του κορωνοϊού.
Στο μεταξύ η Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ζητεί από τους επιβάτες της που επιστρέφουν από το Ιράν και τη Νότια Κορέα να παραμένουν στο σπίτι τους ή σε εγκαταστάσεις καραντίνας επί 14 ημέρες.
Το Κατάρ δεν έχει καταγράψει ακόμη κρούσματα του κορωνοϊού.
Εξάλλου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το πέρασμα Σαφουάν με το Κουβέιτ για τους ταξιδιώτες έπειτα από αίτημα της γειτονικής χώρας, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης που βρίσκεται το πέρασμα χωρίς να δώσει εξηγήσεις.
Σημειώνεται ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν καταγράψει 13 κρούσματα.

Βρετανία: Τέσσερα νέα κρούσματα - Συνολικά ανέρχονται σε 13

Τέσσερα νέα κρούσματα κοροναϊού εντοπίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία, σε επιβάτες που επέστρεψαν στη χώρα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, και οι οποίοι αμέσως μετά την άφιξή τους χθες, τέθηκαν σε καραντίνα στο νοσοκομείο Αροου Παρκ του Γουίραλ.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας Κρις Γουίτι σε ανακοίνωσή του επιβεβαιώνει τα νέα περιστατικά λέγοντας ότι τέσσερις επιπλέον ασθενείς στην Αγγλία είχαν θετικά αποτελέσματα στις εξετάσεις τους, ανεβάζοντας τον αριθμό των κρουσμάτων συνολικά σε 13.
Όπως έγινε γνωστό, ο ιός μεταφέρθηκε στους επιβάτες κατά την παραμονή τους στο Diamond Princess και οι ασθενείς μεταφέρθηκαν σε ειδικό κέντρο του NHS.
Συνολικά έφτασαν από το Τόκιο στη Βρετανία με ειδική πτήση 32 Βρετανοί και Ιρλανδοί πολίτες, οι οποίοι βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess.


Σε καραντίνα 200 μαθητές από το Ισραήλ

Περίπου 200 ισραηλινοί μαθητές και εκπαιδευτικοί εκλήθησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους επί 14 ημέρες, αφού ήλθαν σε επαφή με νοτιοκορεάτες τουρίστες που επισκέφθηκαν τους Αγίους Τόπους και έχουν προσβληθεί από τον νέο ιό Covid-19, καθώς η επιδημία προκαλεί όλο και μεγαλύτερη ανησυχία στο Ισραήλ.
Ο πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ανακοίνωσε την συγκρότηση υπουργικής επιτροπής «για την καθημερινή διαχείριση αυτής της σοβαρής απειλής», έπειτα από συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν ανώτατοι αξιωματούχοι του τομέα της υγείας και της ασφάλειας.
Η ανακοίνωση έγινε μετά την εντολή που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας για 180 μαθητές σχολείων, 18 εκπαιδευτικούς και έναν φύλακα ασφαλείας να παραμείνουν στα σπίτια τους για 14 ημέρες , αφού πρόσφατα διασταυρώθηκαν κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών εκδρομών με τους χριστιανούς προσκυνητές από την Νότια Κορέα.
 
Σε «κόκκινο» συναγερμό η Κορέα

Σε "κόκκινο συναγερμό" το ανώτερο επίπεδο συναγερμού έθεσε σήμερα την Νότια Κορέα ο πρωθυπουργός της χώρας μετά τους δύο ακόμη θανάτους από τον ιό και την εμφάνιση 169 νέων κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τις Αρχές της Σεούλ, τα κρούσματα ανέρχονται συνολικά σε 602 διπλασιασμένα από χθες με τις Αρχές να εκφράζουν φόβους για τη ραγδαία μετάδοση του κορωνοιού.
Η κυβέρνηση ενισχύει τις προσπάθειες της στην πόλη Daegu και την επαρχία Cheongdo όπου καταγράφονται τα περισότερα κρούσματα ενώ σύντομα θα τεθεί η περιοχή σε καραντίνα όπου θα κλείσουν σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες
Η ασθένεια έχει επεκταθεί σε 26 χώρες και εδάφη εκτός της Κίνας, οδηγώντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους στο θάνατο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters.

Ζωηρή ανησυχία στο Ιράν


Αυξάνονται τα νέα κρούσματα και στο Ιράν που φτασαν τα 61 ενώ σημειώθηκαν 12 θάνατοι γεγονός που ενισχύει τις ανησυχίες και σε γειτονικές χώρες του Κόλπου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως στρέφει τις προσπάθειές του στο να βοηθήσει ευάλωτες χώρες να προετοιμασθούν, περιλαμβανομένων 13 στην Αφρική.
Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα συνδέονται με την Εκκλησία του Σιντσεοντζί του Ιησού στην πόλη Νταεγού, αφού μια γυναίκα, που είναι γνωστή ως «Ασθενής 31» και η οποία συμμετείχε σε τελετές, διαγνώσθηκε θετική στον ιό την περασμένη εβδομάδα.
relates to Global Fear Spreads as Cases Surge in Italy, South Korea: Virus Update

Xi Jinping: Σε κρίσιμη φάση η μάχη με τον κορωνοϊό

Η Κίνα θα επιταχύνει εκείνες τις πολιτικές προσαρμογές για να αμβλύνει  το πλήγμα στην οικονομία από την επιδημία που οι αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να ελέγξουν, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.
Η κατάσταση δείχνει να αποκτά μια θετική τάση μετά από έντονες προσπάθειες, αλλά δεν υπάρχει περιθώριο για «κόπωση και χαλαρή αντίληψη» μεταξύ αξιωματούχων, ανέφερε η κρατική τηλεόραση.
«Επί του παρόντος, η επιδημική κατάσταση εξακολουθεί να είναι σοβαρή και πολύπλοκη, και η προσπάθεια πρόληψης και ελέγχου βρίσκεται στο πιο δύσκολο και κρίσιμο στάδιο», δήλωσε ο Xi.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/2020.02.23yonhap.PNG?itok=YQxMqtk8
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης