Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Έρχονται» αμερικανικές κυρώσεις κατά του Nord Stream 2

tags :
«Έρχονται» αμερικανικές κυρώσεις κατά του Nord Stream 2
Στο στόχαστρο οι εταιρείες που θα εμπλακούν στην τοποθέτηση σωλήνων για τον αγωγό
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, εξουσιοδότησε τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης του να εφαρμόσουν ένα μέρος του εθνικού νομοσχεδίου για την άμυνα της χώρας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι κυρώσεις κατά του Nord Stream 2.
Μεταξύ των άρθρων του αμυντικού νομοσχεδίου που υπέγραψε ο πρόεδρος Trump, υπάρχει και ένα που καλεί τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικής Ασφάλειας να εντοπίζουν τα σκάφη που εμπλέκονται στην τοποθέτηση σωλήνων για το έργο Nord Stream 2, ώστε να μπορούν να τους επιβάλλουν κυρώσεις.Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Trump έκανε νόμο του κράτους των ΗΠΑ, το σχετικό νομοσχέδιο στις 21 Δεκεμβρίου.

Απόλυτη εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Ο «Nord Stream 2» είναι κοινό project  της ρωσικής Gazprom και πέντε ευρωπαϊκών εταιρειών – Engie (Γαλλία), OMV (Αυστρία), Royal Dutch Shell (Βρετανία, Ολλανδία), Uniper (Γερμανία) και Wintershall (Γερμανία). Είναι μήκους 745 μιλίων και θα μεταφέρει 55 δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία προς την Ευρώπη.
Οι ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένως εκφράσει ανησυχίες, καλώντας την Ευρώπη να ακυρώσει τη συμφωνία με τη Μόσχα. Επιμένουν μάλιστα, ότι το project θα καταστήσει την Ευρώπη απόλυτα εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο.
Πρέπει να σημειωθεί ότι αφότου η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις κατά της κατασκευής του αγωγού τον Δεκέμβριο, η ελβετική εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την εγκατάσταση των υποθαλάσσιων σωλήνων, Allseas Group SA, ανέστειλε τη δραστηριότητά της. Ωστόσο, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ έχει δηλώσει ότι η κατασκευή δεν έχει σταματήσει και ο αγωγός πρέπει να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος του 2020.

Μπλόκο στην ανάπτυξη

Από την πλευρά του κορυφαίος ενεργειακός αξιωματούχος του Προέδρου Trump δήλωσε από το Μόναχο, ότι είναι πεπεισμένος πως η Ρωσία δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιμείνουν στην αντίθεσή τους για το έργο.
Ερωτηθείς για τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ο υπουργός Ενέργειας της Dan Brouillette δήλωσε ότι «δεν μπορούν» και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι ο ιδιοκτήτης του έργου Gazprom PJSC θα αντιμετωπίσει μόνο σύντομη καθυστέρηση. «Θα υπάρξει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, επειδή η Ρωσία δεν διαθέτει την τεχνολογία», δήλωσε ο Brouillette σε συνέντευξή του στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.
«Αν το αναπτύξουν, θα δούμε τι θα κάνουν. Αλλά δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο όσο λέγετε». Οι ιδιοκτήτες της Nord Stream 2 είχαν επενδύσει 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο σχέδιο μέχρι τον περασμένο Μάιο.

Ολοκληρωμένο ήδη κατά 94%

Ενώ η Gazprom έχει πει ότι εξετάζει τις επιλογές για την ολοκλήρωση του αγωγού, δεν έχει δώσει λεπτομέρειες για το πού θα βρει πλοίο για να κάνει το έργο. Ωστόσο ο Rainer Seele, διευθύνων σύμβουλος της OMV μιας από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο έργο, δήλωσε στο Bloomberg ότι κατά την άποψη του οι Ρώσοι θα βρουν λύση.
Πάντως ο αγωγός βρισκόταν μόλις λίγες εβδομάδες μακριά από την ολοκλήρωσή του, ενώ το 94% είχε ήδη κατασκευαστεί, όταν οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ σταμάτησαν τις εργασίες. Απομένει ένα μικρό τμήμα στα ύδατα της Δανίας που πρέπει να ολοκληρωθεί. Πριν από τη διακοπή, η Nord Stream 2 ήλπιζε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους. Κάτι τέτοιο θα επέτρεπε την παράδοση αερίου στην Ευρώπη μέχρι το χειμώνα 2020-2021.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης