Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Οι 65 από τις 117 τράπεζες της ευρωζώνης δεν πληρούν την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και υποχρεώσεις (MREL)

Moody’s: Οι 65 από τις 117 τράπεζες της ευρωζώνης δεν πληρούν την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και υποχρεώσεις (MREL)
Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη στρατηγική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η εγγύηση (80% του συνόλου των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης)
Οι 65 από τις 117 τράπεζες της ευρωζώνης δεν πληρούν την ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και υποχρεώσεις (MREL) αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να εκδίδουν χρέη επιλέξιμα για τα MREL που είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις.
Στις 17 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τις ελάχιστες απαιτήσεις για τα ίδια κεφάλαια και τις επιλέξιμες υποχρεώσεις.
Ωστόσο, η έκθεση ανέφερε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να εισφέρουν 178 δισεκ. επιλέξιμου χρέους MREL για να κλείσουν το έλλειμμα MREL.
Στα τέλη Ιουνίου του 2019, οι τράπεζες είχαν εκχωρήσει συνολικά 187 δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό το είδος χρέους, το οποίο αντιστοιχεί περίπου απαιτήσεις.
Ωστόσο η Moody’s εκτιμά ότι 117 από τις 222 τράπεζες δεν πληρούν τα κριτήρια.
Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισές από τράπεζες πληρούν ήδη το στόχο τους MREL.
Η ΕΒΑ πρόσθεσε ότι 65 από τις 117 τράπεζες με έλλειμμα MREL αναφέρουν επίσης ότι κατέχουν τίτλους συνολικού ύψους 67 δισ. Τα μέσα αυτά είναι πολύ κοντά στο επιλέξιμο χρέος MREL αλλά δεν είναι επιλέξιμα για διάφορους λόγους (τοποθεσία, νόμοι έκδοσης ή λήξη).
Κατά συνέπεια, οι τράπεζες αυτές δεν θα χρειαστεί να εκδώσουν εντελώς νέα είδη χρεών αλλά μπορούν εν μέρει να μεταβιβάσουν το υφιστάμενο χρέος.
Η πιο συχνά εφαρμοζόμενη στρατηγική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι η εγγύηση (80% του συνόλου των εγχώριων περιουσιακών στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης