Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hellas Fin: Έχουν (;) περιθώριο ανόδου ακόμη τα ελληνικά ομόλογα

tags :
Hellas Fin: Έχουν (;) περιθώριο ανόδου ακόμη τα ελληνικά ομόλογα
Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα όλο και περισσότερο μετά το 2017 συμπεριφέρονται πλέον κανονικά, σαν αυτά των χωρών του μη σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης
Η συζήτηση και ο προβληματισμός σχετικά με την κίνηση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων αλλά και την ενδεχόμενη ημερομηνία αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα (Investment grade) συνεχίζεται.
Η μεγάλη κίνηση στις τιμές των κρατικών ομολόγων ίσως έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχουν ακόμη περιθώρια,  αναφέρει σε ανάλυσή της η Hellas Fin.
Το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι το διαφορικό απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου με την γερμανική 10ετία (spread) σχεδόν συμβαδίζει με τις αποτιμήσεις των υπολοίπων χωρών της ευρωζώνης, τηρουμένων των αναλογιών της εκάστοτε αξιολόγησης.
Εύκολα μπορούμε να διακρίνουμε 2 γραμμές τάσης των spreads των εκάστοτε χωρών της ευρωζώνης.
Ως αφετηρία ορίζεται το χαμηλό της Ολλανδίας με spread 9 μονάδες και με 2 εξακτινώσεις οδηγούμαστε μέχρι την αξιολόγηση της Ελλάδας το ΒΒ.
Η ανώτερη πορεία εξακτίνωσης διατρέχει τα spread των χωρών της Αυστρίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας, Ισπανίας, Λιθουανίας, την μέση τιμή Ιταλίας και Πορτογαλίας και την Ελλάδα με τιμή 134.
Η κατώτερη διατρέχει την Γαλλία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Σλοβακία, Μάλτα, Κύπρο με 95 μονάδες και με συνέχιση της γραμμής αυτής μέχρι την περιοχή αξιολόγησης του ΒΒ που βρίσκεται η Ελλάδα ορίζει σαν τιμή τις 142 μονάδες.
Οι 2 πορείες εξακτίνωσης ορίζουν για την αξιολόγηση ΒΒ που βρίσκεται τώρα η Ελλάδα, σαν ανώτερο spread τις 142 μονάδες και σαν κατώτερο τις 115.
Για την αξιολόγηση ΒΒ+ ορίζονται τιμές 129 και 105.
Η ενδεχόμενη αξιολογική αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-) θα οδηγούσε σύμφωνα με τις 2 διαδρομές εξακτίνωσης σε επίπεδα spread μεταξύ 117 και 95 δηλαδή από το σημερινό 151 υποχώρηση περίπου 34 η 56 μονάδων.
Είναι κυρίαρχη η άποψη ότι η Ελλάδα θα βρεθεί εντός της χορείας των κρατών με επενδυτική αξιολόγηση εντός του 2021.
Η εκτίμηση μας είναι ότι η χώρα θα επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020.
Αυτό που θα θέλαμε όμως εμφατικά να τονίσουμε είναι ότι η ενδεχόμενη διαπραγμάτευση του ελληνικού 10ετους ομολόγου με spread επενδυτικής αξιολόγησης, θα προηγηθεί κάποιους μήνες αυτής καθαυτής της αξιολόγησης από έναν των 4 οίκων αξιολόγησης.
Στην ερώτηση αν τα ελληνικά ομόλογα έχουν ακόμη περιθώρια ανόδου, η απάντηση μας είναι καταφατική.
Η κατάφαση μας εδράζεται στην εκτίμηση για αποκλιμάκωση του spread του ελληνικού 10ετους ομολόγου, μέχρι το τέλος του έτους, κατά 34-56 μονάδες, δηλαδή σύμφωνα με το duration συνολική απόδοση μεταξύ 2,4% και 4,5%.
Στην παραπάνω απόδοση θεωρούμε ότι πρέπει να προσμετρηθεί και μια πρόσθετη της τάξης του 3,5%, η οποία θα προκύψει από την σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας αποκλιμάκωση του επιτοκίου του 10ετούς γερμανικού ομολόγου από το -0,48% στο -0,83% μέχρι το τέλος του έτους.
Έτσι η συνολική εκτιμώμενη απόδοση θα είναι μεταξύ του 5,9% και 8%.
 

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης