Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η ατζέντα της συνάντησης των τραπεζών με τον επικεφαλής του SSM A. Enria στις 4 Μαρτίου 2020

tags :
Η ατζέντα της συνάντησης των τραπεζών με τον επικεφαλής του SSM A. Enria στις 4 Μαρτίου 2020
Στις 4/3 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του A. Enria, του επικεφαλής του SSM  με τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των τραπεζών
Στις 4 Μαρτίου, μία ημέρα πριν από το Forum των Δελφών θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του A. Enria, του επικεφαλής του SSM  με τους διευθύνοντες συμβούλους και τους προέδρους των τραπεζών.
Η συνάντηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο των συχνών και μερικώς προγραμματισμένων συναντήσεων του SSM με τις τράπεζες των χωρών μελών της Ε.Ε. που εποπτεύει.
Τα σημαντικά θέματα που θα απασχολήσουν τη ατζέντα των συνομιλιών συνοψίζονται:
-Στο πως διαμορφώνεται το μακροοικονομικό περιβάλλον για τη χώρα και πως αυτό επηρεάζει τα πιστωτικά ιδρύματα
-Στον Ηρακλή, την εφαρμογή του, τον μηδενικό κίνδυνο σε ότι αφορά τις εγγυήσεις
-Στα stress tests των ελληνικών τραπεζών
-Στην πορεία των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων και στην πορεία της μείωσης των NPE's
Oπως αναφέρουν τραπεζικοί παράγοντες, το μακροοικονομικό περιβάλλον αποτελεί πάντα την αιχμή του δόρατος για τον SSM αφού είναι αυτό που θέτει τις βάσεις και για την υπόλοιπη πορεία των Ελληνικών τραπεζών.
Σε ότι αφορά τον Ηρακλή, ήδη ο SSM έχει όπως έγραψε το Banking News λάβει και επεξεργάζεται πρόταση φορέων και τραπεζών βάσει της οποίας οι senior τίτλοι του Ηρακλή να αξιολογηθούν από τους raters όσο υψηλότερα γίνεται ώστε τελικώς οι εγγυήσεις του Δημοσίου να μη χρειαστούν περαιτέρω υποστήριξη μολονότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική διαβάθμιση.
Αλλωστε όπως κατ' επανάληψη έχει αναφέρει το Υπουργείο και τα ομόλογα που εκδίδει το Ελληνικό Δημόσιο θεωρούνται μηδενικού ρίσκου.
Σε ότι αφορά τα stress tests οι τράπεζες στο τέλος του Μαρτίου θα αποστείλουν έναν πρώτο κύκλο στοιχείων που θα τύχουν επεξεργασίας ενώ ένας ακόμη κύκλος θα διενεργηθεί τον Απρίλιο.
Οι τράπεζες θεωρούν και πιθανόν να έχουν δίκιο πως τα τρέχοντα stress tests αν και αυστηρά είναι στα μέτρα τους και δεν θα απαιτηθούν περαιτέρω κεφάλαια εξαιτίας των stress tests.
H πορεία των αποτελεσμάτων των πιστωτικών ιδρυμάτων σχετίζεται με την πιστωτική επέκταση στοιχείο στο οποίο ιδιαιτέρως επιμένει ο SSM.
Χωρίς κέρδη τα πιστωτικά ιδρύματα με μεγάλη δυσκολία θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.
Τέλος η πορεία των NPEs  παραμένει μια εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρος ιδιαίτερα που για κάποιες τράπεζες οι τιτλοποιήσεις θα διενεργηθούν προς το τέλος του έτους. Πάντως όλες οι τράπεζες έχουν εμπροσθοβαρώς μετακινήσει τη μείωση των κόκκινων δανείων και το SSM θέλει να ξέρει τι θα στοιχίσει αυτό σε κεφάλαια στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης