Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Τρομάζει» την κυβέρνηση ο κορωνοϊός - Μέτρα οχύρωσης της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

tags :
«Τρομάζει» την κυβέρνηση ο κορωνοϊός - Μέτρα οχύρωσης της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου
Μέτρα οχύρωσης της χώρας σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου
Τρόμο έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ο κορωναϊός έφτασε τόσο κοντά στη χώρα μας, στην Ιταλία όπου καταγράφονται ήδη οι πρώτοι νεκροί και ο πανικός έχει «χτυπήσει κόκκινο».
Σε ετοιμότητα βρίσκεται η κυβερνητική μηχανή για το ενδεχόμενο να βρεθεί κρούσμα και στην Ελλάδα.
Την ίδια ώρα, ανησυχία προκαλεί και το  οικονομικό αποτύπωμα του κορωνοϊού ο οποίος βυθίζει τα χρηματιστήρια ενώ οι αγορές φοβούνται καθώς δέχονται ισχυρότατες πιέσεις λόγω της εξάπλωσης του ιού επηρεαζόμενες από το αρνητικό διεθνές κλίμα αλλά και τις δυσοίωνες προβλέψεις για μια πιθανή παγκόσμια ύφεση.
Στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, ο κίνδυνος να φρενάρει η ανάπτυξη παγκοσμίως κι αυτό να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα, είναι ορατός.
Υπό το πρίσμα αυτό, σε επιφυλακή βρίσκεται η Αθήνα και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα με διαδικασίες φαστ τρακ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κορωναϊού στη χώρα μας.
Λίγες ώρες μετά τη ραγδαία εξάπλωση του κοροναϊου στη γειτονική Ιταλία όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί έσπευσαν εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό.
Στην ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή δέκα υπουργών που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια με την εμφάνιση του κορονοϊου στη χώρα μας αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους.
Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι «έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο κ. Κικίλιας συνέστησε ψυχραιμία και υπογράμμισε ότι η χώρα είναι θωρακισμένη, έχοντας 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό.
«Ο ιός (σ.σ. κορωνοϊός) προσομοιάζει της γρίπης και έτσι θα αντιμετωπιστεί.
Η χώρα είναι θωρακισμένη», τόνισε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για σοβαρή, σωστή και θεσμική ενημέρωση των πολιτών.
Καταλήγοντας, ωστόσο, ο υπουργός επισήμανε ότι βάσει των γεωγραφικών δεδομένων και των εκτιμήσεων των λοιμωξιολόγων αυξάνεται η πιθανότητα για κρούσμα και στη χώρα μας.
Η προσοχή του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας στρέφεται στις πύλες εισόδου από την Ιταλία στη χώρα μας. Στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται περισσότερες από 80 πτήσεις την εβδομάδα ενώ από το Μιλάνο, τη Ρώμη και τη Μπολόνια, περίπου 15.000 επιβάτες, προσγειώνονται στη χώρα μας.
Στο μεταξύ, σε μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επισημαίνεται ότι ο πλανήτης πρέπει να είναι προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση πιθανής πανδημίας.
Υπογραμμίζεται, ωστόσο, ότι η επιδημία του covid-19 δεν έχει φτάσει σε επίπεδα πανδημίας κι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς για πανδημία.
Τα περισσότερα θύματα, πάντως, από τον κορωνοϊό παραμένουν στην Κίνα, όπου έχουν καταγραφεί 77.000 κρούσματα, ενώ 2.600 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
 
Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης