Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Επόμενη στάση 780 μον. δοκιμάζονται οι αντοχές – Τα 3 σενάρια... και το σοκ

tags :
Τι θα συμβεί από εδώ και πέρα στο ελληνικό χρηματιστήριο; - Επόμενη στάση 780 μον. δοκιμάζονται οι αντοχές – Τα 3 σενάρια... και το σοκ
Όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία, έλεγχος πανδημίας καλό σενάριο για το χρηματιστήριο, ανεξέλεγκτη πανδημία… έρχεται απλά καταστροφή στα χρηματιστήρια.
Μετά το σοκ και δέος στις 24 Φεβρουαρίου 2020 όπου το ελληνικό χρηματιστήριο κατέρρευσε με απώλειες -8,36% στις 818 μονάδες και τις ακόλουθες μεγάλες απώλειες σε Ευρώπη και Wall ως -3,7% τι μέλλει γενέσθαι;
Το βασικό και κακό σενάριο θέλει το ελληνικό χρηματιστήριο να διορθώνει έως τις 780 μονάδες δηλαδή επιπλέον πτώση -4,6% και εκεί να ολοκληρώνεται το μεγάλο κύμα επιθετικών ρευστοποιήσεων.
Θα ακολουθήσει ανοδική κίνηση σε πρώτη φάση έως τις 850 μονάδες.
Το πολύ κακό σενάριο θέλει το ελληνικό χρηματιστήριο να διασπάει τις 780 μονάδες να οδηγείται στις 750 μονάδες και να φθάνει έως τις παρυφές των 700 μονάδων.
Στο σενάριο αυτό η διόρθωση – κατακρήμνιση από την περιοχή των 900 μονάδων θα είναι πτώση -22%.
Το σενάριο αυτό θα επιβεβαιωθεί μόνο εάν η επιδημία του κορωνοιού επιδεινωθεί περαιτέρω.
Όχι απλά να υπάρχουν νέοι  νεκροί ή αύξηση των κρουσμάτων αλλά νέες περιοχές ειδικά στην Ευρώπη να τεθούν σε καραντίνα.
Ο κίνδυνος για οικονομίες και αγορές – όσο και εάν θεωρείται ακραίο – δεν είναι τόσο οι θάνατοι αλλά οι καραντίνες περιοχών που νεκρώνουν την κοινωνική και οικονομική ζωή.
Το δραματικό σενάριο, το σενάριο σοκ και δέος περιλαμβάνει κατάρρευση των διεθνών αγορών και κατ΄ επέκταση κατάρρευση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στις 550 μονάδες ή πτώση από τις 900 μονάδες περίπου -38%.
Σε αυτό το σενάριο η πανδημία χτυπάει όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα, περιοχές της Ελλάδος τίθενται σε καραντίνα και η οικονομία της χώρας καταρρέει.

Το βασικό και κακό σενάριο που θέλει πτώση έως τις 780 μονάδες έχει μεγάλες πιθανότητες επιβεβαίωσης άπαξ και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κάτω από τις 820 μονάδες.
Στην περίπτωση αυτή μια διόρθωση έως τις 780 μονάδες και ακολούθως αντίδραση στις 850 μονάδες κίνηση δηλαδή άνοδος +9% θα ήταν ένα λογικό σενάριο εάν όμως υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι η επιδημία του κορωνοιού ελέγχεται.
Εάν ο κορωνοιός δεν ελεγχθεί το επόμενο σενάριο επιβεβαίωσης είναι το σενάριο σοκ και δέος δηλαδή οι 550 μονάδες, το σενάριο καταστροφής.
Με δεδομένο ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί η συμπεριφορά της πανδημίας, δεν είναι οικονομικό στοιχείο που αναλύεται, δεν είναι το default η χρεοκοπία της Ελλάδος που αναλύεται αλλά ένας καταστροφικός παράγοντας που δεν μπορεί να εκτιμηθεί η εξέλιξη του, το ρίσκο της πρόβλεψης είναι υψηλό όπως και οι επισφαλείς προβλέψεις.
Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία, έλεγχος πανδημίας καλό σενάριο για το χρηματιστήριο, ανεξέλεγκτη πανδημία… έρχεται απλά καταστροφή στα χρηματιστήρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης