Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επεισόδια σε Μυτιλήνη, Χίο για το μεταναστευτικό – Συγκρούσεις κατοίκων με ΜΑΤ - Γενική απεργία αύριο 26/2 στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου

Επεισόδια σε Μυτιλήνη, Χίο για το μεταναστευτικό – Συγκρούσεις κατοίκων με ΜΑΤ - Γενική απεργία αύριο 26/2 στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου
Μια σύλληψη 45χρονου στην Χίο - Για απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ κάνει λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αν.Μιχαηλίδης
(upd7) Αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της για την κατασκευή κλειστών κέντρων για τους μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου δηλώνει η κυβέρνηση, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις αντιδράσεις και στα εκτεταμένα επεισόδια που καταγράφηκαν σήμερα Τρίτη 25/2 τα ξημερώματα σε Μυτιλήνη και Χίο.
Σε εξέλιξη βρίσκονται νέα επεισόδια, καθώς οι δυνάμεις των ΜΑΤ παραμένουν στις προς επίταξη περιοχές.
Μαίνονται οι αντιδράσεις στη Χίο για τη δημιουργία κλειστών κέντρων φιλοξενίας, ενώ η κυβέρνηση προχωρά κανονικά με το σχέδιό της προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού.
Μία γυναίκα ηλικίας περίπου 30 ετών και ένα κορίτσι 16 ετών είναι οι μέχρι στιγμής τραυματίες από τις επιθέσεις των ΜΑΤ στην περιοχή Φλώρι.
Μετά τα επεισόδια μικρής έκτασης που σημειώθηκαν το πρωί στην περιοχή Πιτυούς στη Χίο, οι κάτοικοι στην προσπάθειά τους να κινηθούν προς την επίμαχη περιοχή του «17» βρέθηκαν, το απόγευμα, αντιμέτωποι με τους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών για να τους απωθήσουν.
Η πρώτη τραυματίσθηκε από κατευθείαν βολή δακρυγόνου στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να της σπάσουν δόντια και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου. Η 16χρονη, που επίσης πήγε στα επείγοντα, είχε γδαρσίματα από τα συρματοπλέγματα που υπάρχουν στους δασικούς πυρήνες του Αίπους.
 Οι κάτοικοι της Χίου μετέβησαν στον Άγιο Γιώργη στο Φλώρι περί τις 4 το απόγευμα της Τρίτης, στην περιοχή του Αίπους.
Μάχες σώμα με σώμα εκτυλίχθηκαν σε δύσβατα σημεία πάνω στο Αίπος στην ευρύτερη περιοχή του Φλώρι και του «17», με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ να προχωρούν σε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.
Image
Νωρίτερα, συγκρούσεις ξέσπασαν στη Μυτιλήνη ανάμεσα σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής που ήταν συγκεντρωμένοι στο Διαβολόρεμα, τη δεύτερη είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.
Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους, ενώ κατά τη διάρκεια της επίθεσης με χημικά, εκδηλώθηκαν μικρές πυρκαγιές σε δασική έκταση, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν άμεσα.
Παρών στο συμβάν ήταν ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς ο οποίος κατήγγειλε «την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ κατά των διαμαρτυρόμενων πολιτών που βάζει ευθέως θέμα Δημοκρατίας».
Πάντως, οι εργασίες στις επιταγμένες περιοχές της Μυτιλήνης και της Χίου έχουν αρχίσει, με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη να ζητά από την κυβέρνηση να αποσύρει τα ΜΑΤ και να προχωρήσει σε διάλογο ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για την απόφαση της να στείλει αστυνομικές δυνάμεις σε Χίο και Μυτιλήνη.
Image

Σε γενική απεργία καλεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για τις κλειστές δομές μεταναστών

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και οι Δήμοι της Περιφέρειας καλούν για αύριο Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου σε γενική απεργία.
Αυτό ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη και στην οποία αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.
Με την ίδια ανακοίνωση καταδικάζεται «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της Κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας τη βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών».
Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός των οδών».
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε επίσης η Περιφέρεια και οι Δήμοι να καλέσουν όλους τους Λέσβιους για συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα (25/2), στην πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια όλοι μαζί να μετακινηθούν στη θέση Καράβα.
Ανάλογη δραστηριότητα την ίδια ώρα πραγματοποιεί το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο.
«Είναι ημέρα ντροπής σήμερα για όλους μας και κυρίως για αυτούς που διέταξαν αυτά τα έκτροπα, να δαρθεί ο κόσμος, οι ακρίτες του Αιγαίου εδώ που φυλάνε τα νησιά μας!
Είναι ντροπή να δέρνονται και να υποφέρουν από τα καπνογόνα.
Ούτε η Χούντα δεν τα έκανε αυτά!» δήλωσε πριν λίγο ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης σχολιάζοντας τα όσα έγιναν το χθες βράδυ και σήμερα στη Λέσβο και στη Χίο.

Μήνυση από τον δήμαρχο Δ. Λέσβου για την κατασκευή νέου δρόμου προς την επιταχθείσα έκταση

Με μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης που κοινοποιείται στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο δήμαρχος δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Δυτικής Λέσβου, Αριστόβουλος Ελευθερίου κατήγγειλαν "την περιβαλλοντική καταστροφή που συντελείται με μηχανήματα έργου του Στρατού (εκσκαφείς, φορτωτές, φορτηγά κ.λπ.) εκχερσώνοντας δασική βλάστηση (πεύκα, πουρνάρια), εντός δημοτικού δάσους, κατασκευάζοντας νέο δρόμο πρόσβασης με κατεύθυνση προς τη θέση Καβακλή".
Με τη μηνυτήρια αναφορά τους οι δύο άνδρες κατήγγειλαν ότι οι πραγματοποιημένες εργασίες προκειμένου να υπάρξει άλλη πρόσβαση προς την υπό επίταξη έκταση από αυτή που έχουν καταλάβει οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι καταλύει "κάθε έννοια προστασίας του περιβάλλοντος και εν γένει νομιμότητας, δημιουργώντας πραγματικά πρωτοφανείς καταστάσεις στο νησί, όπου το ίδιο το κράτος παρανομεί απροκάλυπτα σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου".
Τέλος οι δυο αυτοδιοικητικοί ζητούν "την ποινική δίωξη και την άμεση σύλληψη δίωξη παντός υπευθύνου (χειριστές μηχανημάτων, αξιωματούχων που επιβλέπουν τα έργα και δίνουν τις σχετικές εντολές κ.λπ.) για την περιβαλλοντική αυτή καταστροφή στην περιοχή μας και την άμεση παρέμβασή σας για τα όλα τα ποινικά αδικήματα που τελούνται αυτή τη στιγμή και διώκονται αυτεπαγγέλτως".
 
Ποιες είναι οι ανάδοχες εταιρείες για τα κλειστά κέντρα σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο
 
Oι τρεις κατασκευάστριες εταιρείες, στις οποίες το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου απηύθυνε πρόσκληση για την υποβολή προσφορών για τα κλειστά κέντρα, επιλέχθηκαν ως ανάδοχοι, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου που αναρτήθηκε πριν από λίγο στη Διαύγεια.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΕ αναλαμβάνει το έργο των προπαρασκευαστικών εργασιών περίφραξης και καθαρισμού της έκτασης που επιτάχθηκε στη Λέσβο αντί του συνολικού ποσού των 854.390 ευρώ.
Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ο ανάδοχος για το ίδιο έργο στη Χίο, αντί του συνολικού ποσού του 1.031.398 ευρώ, ενώ στη Σάμο το έργο αναλαμβάνει η εταιρεία ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. αντί του συνολικού ποσού των 947.651 ευρώ.
Μεταξύ του υπουργείου και των αναδόχων θα υπογραφεί συμφωνητικό ανάθεσης μετά την ολοκλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου νομιμότητας και την υποβολή εγγύησης καλής εκτέλεσης του έργου.

Μουτζούρης (περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου): Με πολεμικές και ξύλο δεν λύνεται κανένα θέμα

Διάλογο με την κυβέρνηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού ζητά ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κ. Μουτζούρης, ο οποίος κάνει λόγο για πρωτοφανή σκληρότητα από την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων.
«Έχω δεχθεί καπνογόνα και έχω περιορισμό οράσεως.
Έχω παραστεί πολλές φορές σε επεισόδια στα Εξάρχεια, έξω από το Πολυτεχνείο ως Πρύτανης, ως καθηγητής του Πολυτεχνείου, όμως τη σκληρότητα που ζήσαμε εδώ στα νησιά δεν μπορώ να την περιγράψω και δεν την έχω δει ξανά» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Μουτζούρης, ο οποίος υποστήριξε πως «η κατάσταση είναι πολύ οξυμένη».
«Διάλογος μόνο διάλογος, δεν λύνονται αυτά τα θέματα με πολεμικές...
Έχουν φτάσει όλα τα ΜΑΤ της Ελλάδος, απορώ πώς προστατεύεται η υπόλοιπη Ελλάδα τώρα και είναι εξοπλισμένοι με όπλα, με καπνογόνα.
Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει διάλογος, δεν μπορεί να καταλήξει πουθενά αυτό το πράγμα.
Να αποσυρθούν τα ΜΑΤ, δεν έχουν κανένα λόγο να χειροδικούν...
Με πολεμικές και ξύλο δεν λύνεται κανένα θέμα.
Πρέπει να αποσυρθούν τα ΜΑΤ...
Δεν πρέπει να συνεχιστεί ο ξυλοδαρμός των κατοίκων, των ακριτών της Ελλάδας από τα ΜΑΤ.
Δεν θα χτιστεί καμία δομή έτσι» υποστήριξε ο κ.Μουτζούρης.

Επεισόδια στη Μυτιλήνη

Νωρίτερα πάντως επικράτησε μεγάλη ένταση και στα δύο νησιά του βόρειου Αιγαίου.
Από νωρίς σήμερα Τρίτη 25/2 τα ξημερώματα, οδομαχίες καταγράφηκαν στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα, στη θέση Καράβα Μανταμάδου, στην είσοδο του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση Καβακλή, όπου και έχει σχεδιαστεί από την κυβέρνηση η δημιουργία της νέας δομής για πρόσφυγες και μετανάστες.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να απωθήσουν εκατοντάδες συγκεντρωμένους πολίτες, κάνοντας χρήση χημικών.
Παράλληλα εκατοντάδες κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Καλλονής με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη και τον δήμαρχο δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο παρατάχθηκαν στη θέση Διαβολόρεμα, όπου είναι η δεύτερη είσοδος του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη έκταση του Καβακλή.
Και στα δύο σημεία αναπτύχθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και απώθησαν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες προκειμένου να αρχίσουν οι εργασίες των μηχανημάτων στην επιταγμένη έκταση.
Σημειώνεται πως νωρίτερα από τις 02:00 τα ξημερώματα και για περίπου δύο ώρες, το λιμάνι της Μυτιλήνης μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, όταν 10 διμοιρίες ΜΑΤ που έφτασαν στο λιμάνι με το πλοίο «Πήγασος» ενισχυμένες με δυνάμεις της Αστυνομίας που βρίσκονταν ήδη στο νησί συγκρούστηκαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης με εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί για να εμποδίσουν την αποβίβαση τους.
«Δυστυχώς οι πάντες είναι έξω, μπροστά στα ΜΑΤ.
Δεν έχω άλλο τρόπο επικοινωνίας.
Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου πενθεί και κλείνει.
Με ευθύνη του Δημάρχου» ανέφερε σε ανάρτηση του στο twitter ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος.
Image

Image
Γενική απεργία κήρυξε το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο

Ως διαμαρτυρία στα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα το πρωί και που συνεχίζονται στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο κήρυξε για σήμερα 25/2 γενική απεργία ενώ ανακοίνωσε ότι οργανώνει για τις 10:00 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς.
«Χτυπάν το Μανταμάδο.
Τα ΜΑΤ που έστειλε η κυβέρνηση για να υποτάξει το νησί μας, από τις πρωινές ώρες σήμερα χτυπάν τους Μανταμαδιώτες με χημικά, με αύρες νερού, με βόμβες κρότου λάμψης.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό της Λέσβου, τους φορείς και τα σωματεία του νησιού μας να σταθούμε εμπόδιο στα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει το νησί μας σε φυλακή ψυχών» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου.

Μολότοφ κατά των ΜΑΤ στην Χίο - Μια σύλληψη

Επεισόδια όμως ξέσπασαν και στο λιμάνι Μεστών Χίου καθώς αποβιβάζονταν από το πλοίο Blue Star Naxos ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες στάλθηκαν στο νησί στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου της κυβέρνησης σχετικά με τις εργασίες κατασκευής της νέας κλειστής δομής για μετανάστες και πρόσφυγες στη θέση 17 της επαρχιακής οδού Βροντάδου - Βολισού.
Εξαιτίας της ρίψης χημικών, ο δήμαρχος Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης και ένας ιερέας, πρόεδρος του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο της Χίου για να τους προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες.
Λίγο μετά τις 05:00 η αστυνομία με κλούβες και μηχανήματα καθώς και όχημα εφοδιασμένο με εκτοξευτήρα νερού υπό πίεση ξεκίνησε για την επιταγμένη περιοχή, όπου είχε συγκεντρωθεί μεγάλη δύναμη πολιτών προκειμένου να τους εμποδίσει.
Ακολούθησαν επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων με μολότοφ και αυτοσχέδιες ρουκέτες, αλλά γρήγορα τα επεισόδια τελείωσαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι αστυνομικές δυνάμεις κατέσχεσαν 63 βόμβες μολότοφ και 16 ρουκέτες, ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 45χρονου για εξύβριση.

Επίθεση στον Αν. Μιχαηλίδη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ από άνδρες των ΜΑΤ στην Χίο

Απρόκλητη επίθεση δέχθηκε σήμερα από άνδρες των ΜΑΤ ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης.
Όπως αναφέρεται ο κ.Μιχαηλίδης, προπηλακίστηκε από άνδρες των ΜΑΤ επειδή ζήτησε εξηγήσεις για τον άδικο ξυλοδαρμό πολίτη ο οποίος είχε συλληφθεί και όντας τραυματισμένος αιμορραγούσε.
Ο βουλευτής ενημέρωσε τη Εισαγγελία Πρωτοδικών για το συμβάν και κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά για το περιστατικό.
Η αυταρχικότητα και η βαρβαρότητα που δέχονται αυτή τη στιγμή οι πολίτες του νησιού μας είναι πρωτοφανείς.
Image
Πέτσας: Είμαστε αποφασισμένοι – Το σχέδιο της κυβέρνησης για το προσφυγικό θα υλοποιηθεί

Δεν υπάρχει άλλη οδός, πέραν του κυβερνητικού σχεδίου για κλειστές δομές, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τις κλειστές δομές στα πέντε νησία» είπε ο κ. Πέτσας, συμπληρώνοντας πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται ο διάλογος.
Πρέπει άμεσα να κλείσουν οι υφιστάμενες δομές για να φτιαχτούν οι νέες, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σημειώνοντας ακόμη πως: Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό, θα παρέχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας (αποσυμφορίζοντας έτσι τα νοσοκομεία στα νησία), θα προσληφθεί προσωπικό με βάση την εντοπιότητα, ενώ θα συμβάλουν και στην αποτροπή νέων αφίξεων από τα τουρκικά παράλια, σε όσους δεν δικαιούνται άσυλο.
«Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ακόμη πως υπάρχουν και λόγοι υγείας που επιβάλουν την δημιουργία κλειστών δομών.
«Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες δομές θα κλείσουν» τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και στο πλαίσιο δηλώσεων του σε τηλεοπτικό σταθμό, όπου ο κ. Πέτσας διατύπωσε τη θέση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού της ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού/προσφυγικού.
«Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το σχέδιό της στο Προσφυγικό.
Το σχέδιο είναι προς όφελος της χώρας και των τοπικών κοινωνιών» είπε μιλώντας στο Mega ο κ. Πέτσας, ο οποίος συνέδεσε το προσφυγικό με τη δημόσια υγεία, σημειώνοντας πως ζητήματα όπως ο κορωνοϊός θα μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο άμεσα και αποτελεσματικά με τη δημιουργία κλειστών δομών.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος οι ανοιχτές και άναρχες δομές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «υγειονομικές βόμβες».
«Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν.
Οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες ανοιχτές δομές θα κλείσουν» τόνισε ο κ.Πέτσας, επισημαίνοντας πως θέληση της κυβέρνησης είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών.

Χαρίτσης (ΣΥΡΙΖΑ): Τα έχει κάνει μπάχαλο η κυβέρνηση με το μεταναστευτικό – Χρήση ωμής βίας

Τη θέση ότι η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο σχετικά με τη διαχείριση – αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού διατύπωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ.Χαρίτσης, ο οποίος έκανε λόγο για χρήση ωμής βίας από την κυβέρνηση κατά των νησιωτών της Μυτιλήνης και της Χίου.
«Αντιμέτωπη με το μπάχαλο που η ίδια δημιούργησε και χωρίς κανένα σχέδιο αποτελεσματικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης του προσφυγικού, η κυβέρνηση καταφεύγει στη χρήση ωμής βίας ενάντια στους πολίτες των νησιών.
Οι επιθέσεις σε παιδιά και ηλικιωμένους, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για διάλογο και καμία πρόθεση να προχωρήσει στη μόνη λύση που μπορεί να ομαλοποιήσει την κατάσταση:
Την αποσυμφόρηση των νησιών.
Η πανικόβλητη προσπάθεια τους να συνδέσουν την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό με τον εγκλεισμό προσφύγων και μεταναστών, αφού τους έχουν ήδη αφαιρέσει τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, έχει στόχο τον εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών και την αφύπνιση ρατσιστικών και μισαλλόδοξων ενστίκτων.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που τους έχει απομείνει προκειμένου να εφαρμόσουν το ανεδαφικό τους σχέδιο για κλειστά κέντρα- φυλακές.
Απέναντι στη βία και την ρατσιστική της ρητορεία, η κυβέρνηση θα βρει τους ίδιους τους νησιώτες.
Αυτούς που εδώ και πέντε χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή υποδοχής προσφύγων και μεταναστών και έχουν γίνει γνωστοί διεθνώς για την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά τους» ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΙΝΑΛ για επεισόδια σε Μυτιλήνη, Χίο: Προκαλεί την Ελλάδα η πλήρης η αναλγησία της ΝΔ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για τα όσα εκτυλίσσονται από το πρωί σε Μυτιλήνη και Χίο, όπου κάτοικοι συγκρούονται με αστυνομικές δυνάμεις για την κατασκευή των κλειστών κέντρων, εξαπολύει το Κίνημα Αλλαγής.
«Η Κυβέρνηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά το τρομακτικά αδυσώπητο πρόσωπο της.
Η απόβαση αστυνομικών δυνάμεων, στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος «Νόμος και Τάξη» που η ΝΔ θέλει να εφαρμόσει στα νησιά μας, δεν αφορά εστίες πραγματικής ανομίας αλλά τους ίδιους τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, δηλαδή τα θύματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Η πλήρης αναλγησία της ΝΔ για τους κατοίκους των νησιών που εκφράζεται με την απουσία κάθε διαλόγου ακόμα και με τα μέλη του κόμματός της που κατέχουν αυτοδιοικητικές θέσεις στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και σε Δήμους, αλλά και η απίθανη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πέτσα ότι όλα αυτά γίνονται προς όφελος (!!!) των κατοίκων των νησιών, προκαλεί την Ελλάδα.
Προκαλεί τον κοινό νου.
Προκαλεί τα δημοκρατικά αισθήματα μας.
Σε αυτή την άγρια κατασταλτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ όλοι είμαστε νησιώτες» υποστηρίζει το Κίνημα Αλλαγής.

Κουτσούμπας για μεταναστευτικό: Οι δυνάμεις καταστολής λειτουργούν ως δυνάμεις κατοχής σε Μυτιλήνη, Χίο

Τα πυρά του κατά της κυβέρνησης για την αποστολή αστυνομικών δυνάμεων σε Μυτιλήνη και Χίο προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις των κατοίκων για την κατασκευή των κλειστών κέντρων για τους μετανάστες εξαπέλυσε ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
«Η κυβέρνηση, αντί να στείλει πλοία στα νησιά του Αιγαίου για να απεγκλωβίσει τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, όπως δικαίως διεκδικούν οι νησιώτες μας, οργάνωσε την νυχτερινή απόβαση και την βάρβαρη εισβολή των ΜΑΤ, σε Λέσβο, στη Χίο, κατά των νησιωτών, που αγωνίζονται να μην γίνουν τα νησιά τους οι φυλακές της ΕΕ.
Από τις 2 τα ξημερώματα ο λαός της Λέσβου και της Χίου βρίσκονται αντιμέτωποι με την αγριότητα των ΜΑΤ.
Από το λιμάνι έως τα χωριά, οι χιλιάδες κάτοικοι των νησιών που βγήκαν στους δρόμους δέχονται επιθέσεις με χημικά, με δακρυγόνα, με αύρες.
Οι δυνάμεις καταστολής αυτήν τη στιγμή λειτουργούν και συμπεριφέρονται στον ηρωϊκό Μανταμάδο, στα άλλα χωριά της Λέσβου, στο Βροντάδο της Χίου, ως δυνάμεις κατοχής.
Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες.
Απαιτούμε:
• Να αποσύρει αμέσως τώρα τις δυνάμεις καταστολής από τα νησιά. Να γίνουν εδώ και τώρα αποδεκτά όλα τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών.
• Όλος ο λαός πρέπει καταδικάσει τον κυβερνητικό αυταρχισμό. Για να εφαρμόσει την πολιτικής και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας εγκληματεί σε βάρος των νησιωτών» τόνισε ο κ.Κουτσούμπας.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 25/2 07:53)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης