Υπόθεση Novartis: Στην προανακριτική η «Κελέση»: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα

Υπόθεση Novartis: Στην προανακριτική η «Κελέση»: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα
Στη ΓΑΔΑ βρίσκεται και εξετάζεται ο/η προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση»
(ups) Ξεκίνησε η εξέταση της προστατευόμενης μάρτυρος “Αικατερίνης Κελέση” απο τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής στην ΓΑΔΑ.
Η κατάθεση θα γίνει μέσω ηλεκτρονικού συστήματος μεταφοράς αλλοιωμένης φωνής.
Σύμφωνα με πληροφορίες η μάρτυρας δήλωσε κατά την έναρξη της κατάθεσής της ότι επιβεβαιώνει όσα είχε υποστηρίξει παλαιότερα στην εισαγγελία Διαφθοράς ωστόσο αρνείται να συνεργαστεί με τα μέλη της προανακριτικής δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.
«Αρνούμαι να καταθέσω οτιδήποτε άλλο γιατί δεν αφορά την υπόθεση Παπαγγελόπουλου» φερεται να απαντά στις ερωτήσεις βουλευτών.
Πάντως σε ερώτηση βουλευτή εάν γνωρίζει πολιτικούς είπε: «δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω»
Στις καταθέσεις στην εισαγγελία Διαφθοράς, η “Αικατερίνη Κελέση” είχε καταγγείλει χρηματισμό επτά πολιτικών προσώπων.
Ωστόσο για τους πέντε εξ αυτών, οι φάκελοι έχουν ήδη μπει στο αρχείο.
“Δεν με αφορά η αρχειοθέτηση” φέρεται να είπε
Σήμερα πάντως υποστηρίζει ότι εκείνες οι καταθέσεις δόθηκαν αυτοβούλως και ότι κανείς δεν την πίεσε να πει όσα είπε.
“Δεν γνωρίζω πολιτικούς και δεν θέλω να έχω σχέση”
Στο σύνολο των ερωτήσεων του Θανάση Πλεύρη η “Αικατερίνη Κελέση” απαντούσε κατά τον ίδιο τρόπο:
Αικ.Κελέση: Η κλήτευσή μου έγινε για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Δεν γνωρίζω τίποτε γι αυτό που ερευνάτε.
Για την υπόθεση Novartis ισχύουν όσα έχω πει και θα καταθέσω γι αυτήν όταν κληθώ στο Δικαστήριο.
Ελάχιστες επιπλέον απαντήσεις έδωσε στον Β.Κεγκέρογλου
Β.Κεγκέρογλου: Έχετε δει ποτέ πολιτικό από κοντά;
Αικ.Κελέση: Δεν γνωρίζω πολιτικά πρόσωπα, δεν έχω σχέση και ούτε θέλω.
Β.Κεγκέρογλου: Υπάρχει έγγραφο που η κα Τουλουπάκη αποκαλύπτει την ταυτότητά σας ως προστατευόμενη μάρτυρας.
Αικ.Κελέση: Δεν με αφορά.
Β.Κεγκέρογλου: Πώς νιώσατε όταν είδατε τον κ. Πικραμμένο να κλαίει κατηγορούμενος μόνο από την δική σας κατάθεση;
Αικ.Κελέση: Δεν σχετίζεται αυτό με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου.
Πριν την έναρξη της κατάθεσης, πηγές ανέφεραν ότι οι βουλευτές της πλειοψηφίας θα επιχειρήσουν μεταξύ άλλων να διαπιστώσουν την αξιοπιστία των καταγγελιών της “Κελέση” με δεδομένο ότι οι υποθέσεις των πέντε απο τα συνολικά επτά πολιτικά πρόσωπα που υποστήριξε ότι χρηματίστηκαν τέθηκαν στο αρχείο. Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι αρκετά μέλη εκτιμούν ότι η σημερινή διαδικασία θα ολοκληρωθεί σύντομα καθώς η μάρτυρας δήλωσε σε επιστολή της πως “δεν έχω να εισφέρω τίποτα στην ερευνώμενη υπόθεση”.
Υπενθυμίζεται πως η «Αικατερίνη Κελέση» έχει καταθέσει συνολικά 8 φορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Έχει υποδείξει ως χρηματισθέντες, από τον Κωνσταντίνο Φρουζή, δύο πρώην πρωθυπουργούς τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, αλλά και τους Ανδρέα Λοβέρδο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Μάριο Σαλμά.
Ο/η προστατευόμενος μάρτυρας έχει καταθέσει στην Εισαγγελία Διαφθοράς ότι οι μίζες προέρχονταν από τον λογαριασμό της εταιρείας, και ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής, αφού τα «ξέπλενε» με διάφορους τρόπους, τα παρέδιδε σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων με πορτοκαλί ταινίες, μέσα σε φακέλους κίτρινους και μέσα σε βαλίτσες τύπου τρόλεϊ.
 Η «Αικατερίνη Κελέση» έχει πει ότι ο Κωνσταντίνος Φρουζής είχε πάντα στη διάθεσή του μεγάλα χρηματικά ποσά, πριν τις συναντήσεις του με πολιτικούς και λοιπούς αξιωματούχους από τον χώρο του φαρμάκου, τα οποία πάντα μετέφερε μαζί του στις συναντήσεις αυτές και τους τα παρέδιδε.
Όμως ουδεμία φορά ήταν η ίδια αυτόπτης μάρτυρας παράνομης πληρωμής.
 Για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει δηλώσει, με επιστολή της προς την Επιτροπή, ότι «δεν τον γνώριζε, δεν τον γνωρίζει και δεν την γνωρίζει».
Η επιτροπή εξέτασε χθες, στη ΓΑΔΑ, τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης».

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Η Αικατερίνη Κελέση εμμένει στις καταθέσεις της για τους πολιτικούς που χρηματίστηκαν

Τα περί δήθεν σκευωρίας στο σκάνδαλο Novartis που επικαλούνται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, καταρρίπτονται συντριπτικά μετά τις καταθέσεις των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος» ανέφεραν, μετά την εξέταση των δύο προστατευομένων μαρτύρων, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.
«Μετά τις ψεύτικες διαρροές περί αναίρεσης της αρχικής κατάθεσης του προστατευόμενου μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη, οι οποίες δεν είχαν καμία τύχη, η δεύτερη προστατευόμενη μάρτυρας, Αικατερίνη Κελέση, έδωσε σήμερα την χαριστική βολή, εμμένοντας στις αρχικές καταθέσεις της στην εισαγγελία Διαφθοράς, με τις οποίες δίνει ονόματα πολιτικών για χρηματισμό και ξεκαθαρίζει ότι δεν γνωρίζει κατ' ουδένα τρόπο τον κ. Παπαγγελόπουλο», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνουν ότι η «Αικατερίνη Κελέση», σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:
«-όσα κατέθεσε για την υπόθεση Novartis είναι όλα αληθινά και επιβεβαιώνει πλήρως το περιεχόμενό τους.  
-όλα όσα κατέθεσε αποτελούσαν πρακτικές της εταιρίας που είχαν την απόλυτη έγκρισή της
-όσα έχει καταθέσει προκύπτουν από συγκεκριμένα έγγραφα τα οποία προέρχονται από υπολογιστές της Novartis.
-όσα κατέθεσε, τα κατέθεσε αυτοβούλως και με γνώμονα την αλήθεια, δεν έχει παροτρυνθεί, ούτε πιέστηκε, ούτε εκβιάστηκε από κανέναν, ήταν αποκλειστικά δική της συνειδητή απόφαση.
-στην εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίστηκε κατόπιν δικής της πρωτοβουλίας και όχι με την παρέμβαση ή υπόδειξη κάποιου άλλου
-δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον κ. Παπαγγελόπουλο, ούτε τον έχει συναντήσει ποτέ της, ούτε γνωρίζει κάτι γι αυτά που τον αφορούν».
Χθες ο μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης» δεν άλλαξε τις αρχικές του μαρτυρίες, επιβεβαιώνοντας «όλα όσα έχει καταθέσει στην εισαγγελία Διαφθοράς και μίλησε με βεβαιότητα για δωροδοκίες υπουργών» σημειώνουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

H αποτίμηση

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας αξιολογούν ως κρίσιμο στοιχείο της εξέτασης του «Μάξιμου Σαράφη» την αποκάλυψη ότι στην αρχή της διαδικασίας των καταθέσεών του είχε πει στους εισαγγελείς Διαφθοράς πως ήθελε να καταθέσει για άλλο πρόσωπο που ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, δηλαδή για τον Νικόλαο Μανιαδάκη.
Ο «Μάξιμος Σαράφης» είχε πει πράγματα για το συγκεκριμένο πρόσωπο στους εισαγγελείς Διαφθοράς αλλά εκείνοι δεν τα κατέγραψαν.
«Αντίστοιχη μαρτυρία υπάρχει και από τον Νικόλαο Μανιαδάκη», σημειώνουν βουλευτές της ΝΔ. Αναφέρουν, επίσης, πως ήταν σαφής και ξεκάθαρη η τοποθέτηση του «Μάξιμου Σαράφη», ενώπιον των μελών της προκαταρκτικής επιτροπής, πως η γνώση του για παράνομες πληρωμές της Novartis περιορίζεται στο ότι πιθανολογούσε να δίνονταν μίζες, στη βάση όσων έβλεπε στην εταιρεία.
Την ίδια ώρα, πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν καταιγισμό παραπληροφόρησης εκ μέρους της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής.
«Η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, μέσα στον πανικό τους χθες, πλημμύρισαν τα Μέσα με διαρροές ότι δήθεν ο Μάξιμος Σαράφης στην εξέτασή του ανέτρεψε τις καταθέσεις του.
Ο προστατευόμενος μάρτυρας δεν πήρε πίσω ούτε μισή λέξη από τις καταθέσεις του για το σκάνδαλο Novartis.
Υπογράμμισε ότι είναι σε θέση να γνωρίζει για δωροδοκία των Γεωργιάδη, Λοβέρδου και Αβραμόπουλου και δεν είπε ποτέ ότι δεν υπήρξε δωροδοκία.
Αντίθετα με όσα διαρρέουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, επανέλαβε αυτό που έχει καταθέσει και στην Εισαγγελία Διαφθοράς: Ότι δεν ήταν μπροστά σε δωροδοκίες τις οποίες έκαναν Φρουζής-Μανιαδάκης αλλά είναι σε θέση να γνωρίζει», τονίζουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Χωρίς εικόνα, μόνο με ήχο

Οι βουλευτές εξέτασαν τον προστατευόμενο μάρτυρα καθισμένοι σε τραπέζι συνεδριάσεων, το οποίο βρίσκεται σε μία πολύ μικρή αίθουσα, διαφορετική από τον χώρο που βρίσκεται ο προστατευόμενος μάρτυρας. Στον χώρο που βρίσκονταν οι βουλευτές-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής είναι εγκατεστημένη μία μεγάλη οθόνη.
Ο «Μάξιμος Σαράφης», ο οποίος βρισκόταν σε άλλον όροφο και αίθουσα, δεν ήθελε να υπάρχει ούτε οπτική επαφή με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και έτσι οι βουλευτές δεν είχαν την αμεσότητα που υπάρχει όταν κάποιος έχει τον μάρτυρα μπροστά του.
Στην αίθουσα όπου βρίσκονταν οι βουλευτές υπάρχουν δύο ηχεία, από τα οποία ακουγόταν η φωνή του μάρτυρα, αλλοιωμένη μεν αλλά καθαρά, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα κατανόησης. Αντίστοιχα, και ο μάρτυρας άκουγε καθαρά τους βουλευτές-μέλη της προκαταρκτικής επιτροπής.

Ζητούν όλα τα έγγραφα

Το πρωί, στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, συζητήθηκε η απάντηση της εισαγγελέως Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, αναφορικά με έγγραφα του FBI που έχουν ζητηθεί.
«Κατά την άποψή μου είναι προβληματική η θέση της κ. εισαγγελέως. Ο κ. Ζαχαρής έχει απαντήσει για το αν πρέπει η κ. Τουλουπάκη να διαβιβάζει τα έγγραφα. Δηλαδή, η κ. εισαγγελέας αγνοεί την εντολή Ζαχαρή όταν δεν τη συμφέρει», σημείωσε ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης και πρόσθεσε: «Εμείς σεβαστήκαμε απολύτως την άποψη του κ. Μπρακουμάτσου για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων.
Δεν μπορεί η εισαγγελέας να αρνείται να στείλει έγγραφα.
Είναι προσβολή για το Σύνταγμα της Ελλάδας αυτό που κάνει. Προτείνω να αποτανθούμε ξανά στον κ. Ζαχαρή, που ήδη έχει τοποθετηθεί.
Μας ενδιαφέρει να πάρουμε τα έγγραφα. Πρέπει να κάνουμε σαφέστατη αναφορά ότι η κ. Τουλουπάκη αρνείται να συμμορφωθεί στις επιταγές».
Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Μπούγας, είπε ότι δεν μπορεί γίνεται επιλογή εγγράφων που αποστέλλονται στη Βουλή, τη στιγμή, μάλιστα, που ήδη έχουν διαβιβαστεί έγγραφα με την ένδειξη για «εσωτερική αλληλογραφία».
Να σταματήσει η «κωλυσιεργία» εκ μέρους της κ. Τουλουπάκη ζήτησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Δημήτρης Μπιάγκης και επισήμανε ότι η εισαγγελέας Διαφθοράς επικαλείται το ίδιο νομικό καθεστώς για να στέλνει ή να μη στέλνει έγγραφα.
Για αυτό το θέμα η επιτροπή αποφάσισε να σταλεί αίτημα στον αντεισαγγελέα Ευάγγελο Ζαχαρή και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρος Λάππας, ζήτησε από τον πρόεδρο της επιτροπής να μην παραβιάζει τα όρια των αρμοδιοτήτων του, κατά την εξέταση των μαρτύρων, και να μην μετατρέπεται σε «υπερεισηγητή» με ερωτήσεις προς τους μάρτυρες, πέραν εκείνων, που του επιτρέπει ο Κανονισμός.
Ο κ. Λάππας κατήγγειλε διαρροές και διαστρέβλωση των απαντήσεων του μάρτυρα.

Πρώτη ενημέρωση 2020-02-25 17:18:19
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS