Ανησυχία από τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊου - Plan Β και αύξηση αποθεμάτων από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ

Ανησυχία από τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω κορωνοϊου - Plan Β και αύξηση αποθεμάτων από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ
Ανησυχία από τις ελληνικές επιχειρήσεις λόγω κορονοϊου
Για μία κατάσταση που στην παρούσα φάση δεν μπορεί να εκτιμηθεί, λόγω απρόβλεπτων συνεπειών που μπορεί να προκαλέσει ο κοροναϊός στην χώρα μας κάνουν λόγο εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν η κατάσταση δεν μπορεί να εκτιμηθεί και δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις.
«Γιατί ακόμη και αν αυτός, δεν φτάσει ποτέ στην χώρα μας, το πλήγμα που θα υποστούν οι γειτονικές χώρες θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία (εισαγωγές πρώτων υλών, εξαγωγές κλπ)», αναφέρουν χαρακκτηριστικά.
Προς το παρόν πάντως όλοι συνιστούν ψυχραιμία, ενώ θωρακισμένοι στο ενδεχόμενο να κάνει την εμφάνιση του ο κοροναϊός στην χώρα μας, υποστηρίζουν ότι είναι οι αλυσίδες σουπερμάρκετ, που εντούτοις προχωρούν σε αύξηση των αποθεμάτων τους.
«Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Είμαστε επαρκώς θωρακισμένοι», τονίζει στέλεχος μεγάλης αλυσίδας σουπερμάρκετ.
Ήδη πάντως καθημερινά στα γραφεία των αλυσίδων πραγματοποιούνται συσκέψεις για το ενδεχόμενο να σημειωθούν εικόνες ανάλογες με αυτές που είδαμε στα σουπερμάρκετ της Ιταλίας.
Ορισμένες αλυσίδες, μεταξύ αυτών και η Lidl έχει προχωρήσει ήδη στον σχεδιασμό ενός πλάνου σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο κρούσμα στην Ελλάδα.
Ανησυχία επικρατεί στις υπόλοιπες εταιρείες του λιανεμπορίου, οι οποίες εισάγουν αρκετά προϊόντα τους από την Κίνα, αναμένεται να επαναξετάσουν την στάση τους από τα μέσα Μαρτίου.
Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η αλυσίδα Jumbo όπου η πλειοψηφία των προϊόντων της προέρχεται από την κινέζικη αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς το παρόν η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα είχε φροντίσει να εξασφαλίσει επαρκή αποθέματα.
Η διοίκηση πάντως της εταιρείας αναμένεται να επαναξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέσα στον επόμενο μήνα και να λάβει σχετικές αποφάσεις.
Στην περίπτωση πάντως που η κατάσταση συνεχιστεί οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες, καθώς όπως αναφέρει και η εισηγμένη στις οικονομικές της καταστάσεις «γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διακοπή των εισαγωγών κινέζικων προϊόντων θα είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της τροφοδοσίας των καταστημάτων του ομίλου, με αρνητική επίδραση στη δραστηριότητα και την οικονομική θέση του».
Προβληματισμός αλλά χωρίς ωστόσο να αντιμετωπίζουν σοβαρό ακόμη πρόβλημα, είναι αρκετές εταιρείες όπου εισάγουν μέρος των εμπορευμάτων τους από την Κίνα, όπως είναι το Πλαίσιο αλλά και η Intersport.
Το πρόβλημα πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, είναι μεγαλύτερο για τις μικρότερες εταιρείες, με πολλές από αυτές να έχουν χάσει τον ύπνο τους.
«Αν η κατάσταση με τον κορωνοϊό και τα κλειστά εργοστάσια στην Κίνα, συνεχιστεί, τότε πρέπει να αναζητήσουμε άλλες εναλλακτικές, όπως την προμήθεια των προϊόντων μας από την τουρκική αγορά.
Η κατάσταση πάντως είναι πολύ δύσκολη και κανείς δεν μπορεί στην παρούσα φάση να εκτιμήσει το μέγεθος των επιπτώσεων» επισημαίνει στο bankingnews, στέλεχος μεγάλης εταιρείας ενδυμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές κινέζικων προϊόντων στην χώρα μας, το 2019 παρουσίασαν αύξηση 33%, και διαμορφώθηκαν σε 3,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας ιστορικό υψηλό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΒΕΠ, τα κυριότερα κινεζικά προϊόντα που εξήχθησαν στην χώρα μας, πέρυσι ήταν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και μέρη αυτών (16% του συνόλου, 578,9 εκ. ευρώ), ελάσματα αργιλίου (5% του συνόλου, 164,9 εκ. ευρώ), πλοία (4% του συνόλου, 148,0 εκ. ευρώ), συσκευές ενσύρματης τηλεφωνίας (4% του συνόλου, 145,9 εκ. ευρώ) και συσκευές κλιματισμού (3% του συνόλου, 105,3 εκ. ευρώ).
Ειδικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών σχεδόν διπλασιάζεται, με αύξηση 90,9%, σε σχέση με το 2017, ενώ εκείνη των ελληνικών εισαγωγών κινεζικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 32,6%.
Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων, καταγράφεται διεύρυνση του διμερούς εμπορικού ελλείμματος της χώρας μας, κατά 20,3%, μετά τη συρρίκνωσή του το 2017 κατά 12,3%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το απόθεμα Ξένων Άμεσων Επενδύσεων κινεζικής προέλευσης στη χώρα μας, μέχρι και το 2019 ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα η συνολική αξία των ελληνικών επενδύσεων στην κινεζική επικράτεια κατά την ίδια περίοδο, ήταν 1,8 δισ. ευρώ.

Ελένη Μπότα
www.bankingnews.gr

Ελένη Μπότα

BREAKING NEWS