Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Strategic Culture Foundation: Πώς οι ΗΠΑ διαλέγουν τους εχθρούς τους

tags :
Strategic Culture Foundation: Πώς οι ΗΠΑ διαλέγουν τους εχθρούς τους
Εάν μια χώρα είναι φιλική προς τη Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν, τότε η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση πιθανόν να εφαρμόζει σενάρια ανατροπής της,
Εάν μια χώρα είναι φιλική προς τη Ρωσία, την Κίνα ή το Ιράν, τότε η σημερινή αμερικανική κυβέρνηση πιθανόν να εφαρμόζει σενάρια ανατροπής της, οικονομικές κυρώσεις ή ίσως ακόμη και να σχεδιάζει πραξικόπημα ή (εάν κανένας από αυτά δεν επιτύχουν) στρατιωτική εισβολή και μόνιμη στρατιωτική κατοχή της χώρας αυτής, αναφέρει σε ανάλυσή του το thin tank Strategic Culture Foundation.
Αυτά έχουν λάβει χώρα στη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα, την πρώην ενωμένη Γιουγκοσλαβία, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Κούβα, την Ουκρανία, τη Γεωργία, την Ινδονησία, το Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Λιβύη, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη και ορισμένες άλλες χώρες.
Ωστόσο, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση προσέθεσε ένα άλλο σύστημα επιλογής των χωρών για να υπονομεύσει.
Μερικές από αυτές είναι χώρες που απαριθμούνται παραπάνω, αλλά άλλες που αναφέρονται επιλέγονται σε μεγάλο από το λεγόμενο «βαθύ κράτος» όπου μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες που ελέγχουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και όχι απλώς τους πολιτικούς που κερδίζουν δημόσια αξιώματα, θέλουν να ελέγξουν  τη συγκεκριμένη χώρα-στόχο για να ελέγξουν  τους φυσικούς της πόρους ή απλώς για να τοποθετήσουν κάποιες από τις αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις έτσι ώστε να είναι σε θέση να εισβάλουν σε άλλες χώρες.
Αυτή η σχετικά νέα κατηγορία αμερικανικών εχθρών επινοήθηκε κυρίως από το 2003 και το 2004 από τον Thomas P. Μ. Barnett, καθηγητή στο Ναυτικό Κολλέγιο των ΗΠΑ.
Το βιβλίο του «Ο νέος χάρτης του Πενταγώνου», παρουσιάζει αυτόν τον χάρτη, για να δείξει τις χώρες, κυρίως γύρω από τον Ισημερινό και συμπεριλαμβανομένης της Κεντρικής Αμερικής. συν όλη τη Νότια Αμερική εκτός από τη Χιλή, την Αργεντινή και τη Βραζιλία. συν όλη την Αφρική εκτός από τη Νότια Αφρική, όλες οι χώρες της οποίας υποτίθεται ότι δεν συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση - δηλ. είναι Τρίτος Κόσμος και λέει ότι είναι ασταθείς και επομένως πρέπει να αστυνομεύονται από τον παγκόσμιο αστυνομικό (ΗΠΑ).



Εδώ είναι ο χάρτης, ο οποίος δείχνει ποιες χώρες είναι υποτιθέμενα υψηλής σύνδεσης με την παγκοσμιοποίηση και ως εκ τούτου ακατάλληλες για τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε  κυρώσεις, πραξικόπημα ή εισβολή και ποιες χώρες είναι υποτιθέμενα χαμηλής συνδεσιμότητας παγκοσμιοποίησης και ως εκ τούτου κατάλληλες για τις ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις, να προκαλέσουν πραξικόπημα ή να εισβάλλουν και να την καταλάβουν.



Όπως βλέπουμε εκεί, οι ακόλουθες χώρες δεν θα  ελέγχονται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ: Καναδάς, ΗΠΑ, Μεξικό, Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γροιλανδία, Ισλανδία, ΕΕ, Ελβετία, Μογγολία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία οι λεγόμενες «Globalized Functioning Core».
Όλες οι υπόλοιπες οι εικονικές ζώνες ελεύθερης κίνησης των ΗΠΑ, μπορούν να ελεγχθούν έτσι ώστε να υπάρξει «πρόληψη κατά της τρομοκρατία».
Η στρατηγική παραμένει σε ισχύ, αν και υπάρχει τώρα επιστροφή στην εστίαση στους κύριους εχθρούς που είναι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν.
Οι χώρες «χάσματος» αντιμετωπίζονται σήμερα όχι μόνο σύμφωνα με το «χάσμα» αλλά και με τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, την Κίνα και το Ιράν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης