Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τιμές αναφοράς χωρίς διαγωνισμό «βλέπει» η ΡΑΕ για τις μικρές ανεμογεννήτριες

tags :
Τιμές αναφοράς χωρίς διαγωνισμό «βλέπει» η ΡΑΕ για τις μικρές ανεμογεννήτριες
Η Αρχή εκτιμά ότι είναι προτιμότερος ένας πιο ευέλικτος τρόπος διασφάλισης αποζημίωσης, από τη διενέργεια διαγωνισμού
Τη θέσπιση ενός εναλλακτικού τρόπου για την απόκτηση τιμών αναφοράς από μικρές ανεμογεννήτριες, ισχύος μικρότερης από 60 kW, προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να εισηγηθεί η ΡΑΕ στο υπουργείο Ενέργειας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, με δεδομένο ότι το χαρτοφυλάκιο των έργων που θα αναπτυχθούν θα είναι σχετικά περιορισμένο, η Αρχή φέρεται να εκτιμά πως θα ήταν καλύτερο να μην διεξαχθεί μία τόσο «βαριά» διαδικασία, όπως είναι οι διαγωνισμοί για νέα έργα ΑΠΕ.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο εναλλακτικός τρόπος που θα προέκρινε η ΡΑΕ. Ωστόσο, οι εν λόγω σταθμοί θα μπορούσαν να «κλειδώσουν» τιμές αναφοράς με μία παρόμοια φόρμουλα με αυτήν με την οποία εξασφαλίζουν αποζημιώσεις τα μικρά φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, τα οποία δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς. Δηλαδή με βάση έναν αλγόριθμο ο οποίος θα λάμβανε υπόψη του τις μεσοσταθμικές τιμές που διαμορφώνονται από τη διενέργεια των αντίστοιχων ανταγωνιστικών διαδικασιών.

Έργα συνολικής ισχύος 20 MW

Υπενθυμίζεται ότι έως το τέλος του 2020, προβλέπεται η ανάπτυξη «πράσινων» μονάδων συνολικής ισχύος 20 MW στη συγκεκριμένη κατηγορία. Μονάδες που με την υλοποίησή τους θα «ξεπαγώσουν» έπειτα από 10 χρόνια επενδυτικής στασιμότητας τη συγκεκριμένη κατηγορία ΑΠΕ, με δεδομένο ότι η πρώτη νομοθετική ρύθμιση για τις μικρές ανεμογεννήτριες έγινε το 2010.
Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες θα ανοίξει σύντομα από το ΥΠΕΝ, με την έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης. Αυτό ανέφερε σε πρόσφατη απάντησή του στη Βουλή ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ.Θωμάς, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα επιτρέπει την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών εκτός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό μικρότερο των 2000 κατοίκων ή οικισμών προ του 1923 και σε επιλεγμένες δασικές εκτάσεις. Το ίδιο θα ισχύει για περιοχές εντός οργανωμένων υποδοχέων βιομηχανικής δραστηριότητας, καθώς και για λιμάνια.

Πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης