Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Περιορίστηκε η πτώση αλλά οι απώλειες παρέμειναν σημαντικές

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Περιορίστηκε η πτώση αλλά οι απώλειες παρέμειναν σημαντικές
ΑΓΟΡΑ: Τρομερή η μεταβλητότητά της, από τις μεταβολές φυσικά των αγορών του εξωτερικού, οι οποίες προσπάθησαν μετά την πρωινή υποχώρηση να βγάλουν αντίδραση. Όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ο DOW ήταν στο +1,2% και ο DAX οριακά χαμηλότερα. Βέβαια, έπαιξε ρόλο στη δική μας αγορά και ο πανικός των επενδυτών. Βγήκαν πωλήσεις που έστειλαν μετοχές σε χαμηλά πολλών μηνών.

Μετοχές για τις οποίες οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα επηρεαστούν από τις επιπτώσεις της εξάπλωσης του ιού της Κίνας βυθίστηκαν. Λίγες ήταν και σήμερα οι ηρωικές που κράτησαν χαρακτήρα. Οι αποτιμήσεις γίνονται ολοένα και πιο ελκυστικές. Μετοχές που πριν λίγες συνεδριάσεις αγοράζονταν στα υψηλά πολλών ετών σήμερα «εκποιούνται» μετά από υποχώρηση ακόμα και πάνω από 20% από εκείνα τα επίπεδα.

Κανείς δε μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών στο επόμενο διάστημα. Σίγουρα όμως οι αγορές έχουν περάσει και χειρότερες φάσεις. Τι να πρωτοθυμηθούμε: Τρομοκρατικά χτυπήματα, κατάρρευση ασφαλιστικών και τραπεζικών κολοσσών, άλλους ιούς, τα μνημόνια; Είναι πολλά τα χτυπήματα που έχει δεχθεί και η μικρή μας αγορά.
Αυτό που πρέπει να σκεφτεί ο κάθε επενδυτής είναι τι πιστεύει: Αν θεωρεί ότι θα λήξει ο πανικός και θα βρούμε το δρόμο μας αγοράζει, αν θεωρεί ότι θα υπάρξει πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία, πουλάει.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Έχουν δεχθεί τα ισχυρότερα πλήγματα στις τελευταίες συνεδριάσεις. Έχουν χάσει μαζικά όσο δεν έχουν χάσει ποτέ άλλοτε και παρόλα αυτά δυσκολεύονται να βγάλουν αντίδραση. Ο Dax παλεύει με τον εκθετικό 200άρη. Τώρα βέβαια τι να λέμε… Μικρό ρόλο παίζουν μάλλον τα τεχνικά στοιχεία.

ΤΖΙΡΟΣ: Στα ύψη παραμένει ο τζίρος στο ΧΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις. Δεκάδες εκατομμύρια μετοχές αλλάζουν χέρια καθημερινά. Όγκοι που δεν περίμενες να δεις αφού πριν λίγες μέρες οι τζίροι είχαν κάτσει τόσο χαμηλά που δύσκολα γινόταν πράξη σε πολλές μετοχές. Στις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος ειδικά την πρώτη ώρα είναι κοντά στα 30 εκατ. ευρώ.

Περισσότερες από τις μισές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Πιο συγκεκριμένα μόνο 7 από τις 25 δεν ξεπέρασαν το 1 εκατ. ευρώ. Για 4 ο τζίρος ήταν πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

AEGEAN: Οι αερομεταφορές όπως έχει ξαναγράψει η στήλη δέχονται πλήγμα. Είναι μέσα στους κλάδους που επηρεάζονται. Ναι, πέφτει το πετρέλαιο, αλλά αν διστάζει ο κόσμος να ταξιδέψει τότε τα αεροπλάνα θα έχουν φθηνότερο καύσιμο αλλά άδεια καθίσματα. Η μετοχή με όγκο 178 χιλ. τεμάχια έκλεισε με απώλειες 6,16% και στα 7,16 ευρώ.

Από αρχές Ιανουαρίου 2019 είχε να δει τέτοιες τιμές. Αν επιμείνουν οι πωλητές κοντά στα 6,60 ευρώ βρίσκει καλή στήριξη. Η μετοχή έχει δείξει και στο παρελθόν καλά αντανακλαστικά. Αρκεί να ηρεμήσει η κατάσταση. Η μερισματική απόδοση βελτιώνεται πάντως…

LAMDA: Μία μεγάλη εντολή πώλησης την πήγε απότομα μέχρι τα 7 ευρώ και στο -6,5%. Λίγο μετά η μετοχή βρέθηκε να κάνει πράξεις πάνω από τα 7,30 ευρώ. Τελικά έκλεισε στα 7,32 ευρώ με απώλειες 2,14% και όγκο 647 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση στα 1,3 δισ. ευρώ.

JUMBO: Μεγάλες ξανά οι πωλήσεις αφού και αυτή επηρεάζεται άμεσα. Στα 15,57 ευρώ και στο -5,06% με χαμηλό ημέρας στα 15,15 ευρώ. Ο όγκος ξεπέρασε τις 440 χιλ. τεμάχια.

ΕΧΑΕ: Δε θα αποκλείαμε να τη δούμε προς τα 4,10 ευρώ. Στα 4,2650 ευρώ το κλείσιμο με απώλειες άνω του 4%. Βλέπουμε στο γράφημα ένα ανοδικό χάσμα από παλαιότερα που ίσως είναι ευκαιρία να το κλείσει. Εκεί η αποτίμηση είναι φυσικά καλύτερη από τα 5 ευρώ.

ΤΙΤΑΝ: Ντροπή! Στα 14,70 ευρώ και στο 1,21 δισ. ευρώ η αποτίμηση. Έχει να δει θετικό πρόσημο από 17/2. Απώλειες 22,5% από την αρχή του έτους.

ΚΡΕΚΑ: Στο +144% σε 5 συνεδριάσεις. Αποτίμηση 1 εκατ. ευρώ και πριν λίγες μέρες ήταν στις 400 χιλ. ευρώ.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στα 2,50 ευρώ και στο +9,65% με όγκο 100 χιλ. τεμάχια. Όταν σε τέτοια μέρα έχει η μετοχή τέτοια άνοδο μάλλον κάτι προεξοφλεί. Ουσιαστικά η μετοχή από το κραχ των τελευταίων ημερών δεν έχει πάθει κάτι.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Είχε πατήσει πριν λίγες συνεδριάσεις μία καλή στήριξη και αντέδρασε. Στο +8,9% και στα 1,0280 ευρώ με όγκο 333 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Θετική εξέλιξη η αντίδραση της μετοχής. Από το χαμηλό ημέρας των 1,0250 ευρώ έκλεισε στα 1,1150 ευρώ και οριακά χαμηλότερα από το υψηλό ημέρας.

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Και αυτή με άνοδο έστω και 2,19%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com  
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης