Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxobank: Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε τον πανικό – H παγκόσμια οικονομία είναι δεδομένο ότι θα χτυπηθεί αρνητικά από τον Covid -19

Saxobank: Δεν θέλουμε να παραδεχτούμε τον πανικό – H παγκόσμια οικονομία είναι δεδομένο ότι θα χτυπηθεί αρνητικά από τον Covid -19
Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον πανικό, αναφέρει η Saxobank αλλά τονίζουμε ότι μια πιο ορθολογική προσέγγιση δεν υποτιμά τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη καθώς εξελίσσεται η πανδημία.
Η εξάπλωση του COVID-19 εκτός της Κίνας έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι εξελίσσεται σε παγκόσμια πανδημία, παρότι o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να χαρακτηριστεί Πανδημία
Αυτό έχει προκαλέσει μια επαναξιολόγηση των καθοδικών κινδύνων στις αγορές αναφέρει η Saxobank.
Οι διεθνείς αγορές από την φάση του απόλυτου εφησυχασμού απέναντι σε όλους τους κινδύνους οι επενδυτές ξαφνικά αντιμετωπίζουν μια νέα πραγματικότητα που από πλευράς τιμολόγησης οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι.
Τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου ήταν εξαιρετικά ανθεκτικά παρά τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα καθώς ένα κοκτέιλ δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων θα χρησιμοποιείτο για θεραπεία.
Δεν είναι καθόλου σαφές πόσο αποτελεσματικά είναι τα νομισματικά κίνητρα και οι φορολογικές μειώσεις, ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται σε καραντίνα, τα εργοστάσια λειτουργούν με μειωμένη δυναμικότητα και επικρατεί η αβεβαιότητα.
Δεδομένου ότι οι επενδυτές επανεξέτασαν την πραγματική επίδραση του COVID-19, αντέδρασαν βίαια, δεδομένου του εφησυχασμού.
Παρόλο που η διόρθωση των αγορών ήταν γρήγορη και απότομη, στα όρια του sell off, οι αγορές εξακολουθούν να διαπραγματεύονται ακόμη σε επίπεδα υψηλά και ο δείκτης ASX 200 είναι μόλις στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία τον Ιανουάριο 2020.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο φόβος πανδημίας είναι καταλύτης, αλλά είναι δύσκολο να προσδιοριστεί σε τι ποσοστό της διόρθωσης οφείλεται στον υπερβολικό εφησυχασμό σε σχέση με την εξάπλωση του ιού.
Ο S & P 500 βρίσκεται ξανά σε θετικό έδαφος όχι επειδή οι επενδυτές είναι ξαφνικά αισιόδοξοι όσον αφορά τον κίνδυνο της επιδημίας COVID-19 ή γνωρίζουν ποια θα είναι η αρνητική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη.
Η αβεβαιότητα είναι ο εχθρός της πεποίθησης.
Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης, σε γενικές γραμμές κρατούν την πλειοψηφία των κερδών τους.
Όπως αναφέρει η Saxobank δεν είμαστε επιδημιολόγοι και δεν προσποιούμαστε ότι είμαστε εμπειρογνώμονες σε κρούσματα ιών, επομένως παραμένουμε επικεντρωμένοι στα δεδομένα μέχρις ότου υπάρχουν υπαρκτά στοιχεία.
Σε αυτή την φάση κανείς δεν γνωρίζει πόσο υψηλός είναι ο κίνδυνος σε αυτό το στάδιο και δεν μπορεί να αποκλείσει ένα άλλο κύμα πανικού πωλήσεων.
 Η διάδοση του COVID-19 πέρα από την Κίνα σημαίνει πλέον πιο διαφανείς αναφορές από χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κροατία, η Ελβετία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Ιταλία, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την αστάθεια στις αγορές.
Και καθώς ο αριθμός των χωρών που δοκιμάζονται από τον Covid-19 ανεβαίνει, μπορεί η εικόνα που θα διαμορφωθεί να είναι χειρότερη.
Καθώς το αμερικανικό κέντρο λοιμώξεων CDC «προειδοποίησε τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μια επιδημία κορωνοϊού», σύμφωνα με τους ειδικούς φαίνεται ότι είναι μόνο θέμα χρόνου πριν αναφερθούν οι περιπτώσεις στις ΗΠΑ, κάτι που μπορεί να αποτελέσει ένα άλλο κύμα πωλήσεων στις αγορές.
Παρόλο που δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν τα tweets του τύπου τα εμβόλια είναι κοντά μπορεί να προσομοιάζει με την εμπορική συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας είναι κοντά.
Καθώς οι μετοχές αντιμετωπίζουν τα γεγονότα, μέρα – μέρα η Νότια Κορέα είναι ένα σημαντικό κέντρο αλυσίδας εφοδιασμού και ο κεντρικός κόμβος logistics παραμένει σε υψηλό επίπεδο συναγερμού, εντείνοντας τα ήδη υπάρχοντα εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα.
Και με πανδημία ή όχι, η εξάπλωση στην Ευρώπη που συνδέεται με ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη κυκλοφορία των ανθρώπων θα αποτελέσει πρόβλημα, ιδιαίτερα επειδή η Ευρωζώνη δύσκολα μπορεί να αντιμετωπίσει νέα επιβράδυνση, όπως έδειξε και η περίπτωση της Γερμανίας.
Ο ιός φαίνεται επίσης να εξαπλώνεται γρήγορα στη Μέση Ανατολή, με περιπτώσεις που εμφανίζονται στο Ιράν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, με πολλές από αυτές τις χώρες να μην διαθέτουν την υποδομή για να περιορίσουν επαρκώς την περαιτέρω εξάπλωση.
Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι το ξέσπασμα SARS το 2003 δεν είναι συγκρίσιμο με τον Covid-19.
H Κίνα θα αποτελέσει σηματωρό, τα εργοστάσια στην Κίνα καλούνται να ξεκινήσουν τις δραστηριότητές τους, θα αξιολογηθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση στην Κίνα για να καταδειχθεί ότι ο κόσμος αρχίζει και βγαίνει από την καραντίνα ενώ θα πρέπει να αξιολογηθεί και η επιστροφή των εργαζομένων από αγροτικές περιοχές πίσω στις μεγάλες πόλεις.
Το πρόβλημα είναι ότι πολλά εργοστάσια εξακολουθούν να μην έχουν αρκετούς εργαζομένους για να ανακτήσουν πλήρη παραγωγική  ικανότητα, παρά τη χαλάρωση των μέτρων καραντίνας.
Τα δεδομένα στην Κίνα δείχνουν ότι η οικονομία υπολειτουργεί και η ανάκαμψη θα καθυστερήσει.
Μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του COVID-19 θα διαταράξουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα και τελικά θα επηρεάσουν την οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη.
Οι επακόλουθες διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι δυσχέρειες στην παραγωγή, ιδίως οι μη γραμμικές παρενέργειες της προσφοράς, είναι οι πραγματικοί μπαλαντέρ όσον αφορά την περαιτέρω υποβάθμιση της ανάπτυξης, των κερδών και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Συνεπώς, ο αντίκτυπος στα κέρδη και στη δραστηριότητα είναι άγνωστος σε αυτό το στάδιο, αλλά είναι μεγαλύτερος από αυτόν που υπολογίζεται επί του παρόντος.
Δεν θέλουμε να υποστηρίξουμε τον πανικό, αναφέρει η Saxobank αλλά τονίζουμε ότι μια πιο ορθολογική προσέγγιση δεν υποτιμά τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και τα κέρδη καθώς εξελίσσεται η πανδημία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης