Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Βασικό σενάριο για Covid -19; - Θα κρατήσει ακόμη 2-3 μήνες, σοκ για αγορές, οικονομίες – Στην Ελλάδα ΑΕΠ 1,8% το 2020, χρηματιστήριο χαμηλό 700 μον.

Βασικό σενάριο για Covid -19; - Θα κρατήσει ακόμη 2-3 μήνες, σοκ για αγορές, οικονομίες – Στην Ελλάδα ΑΕΠ 1,8% το 2020, χρηματιστήριο χαμηλό 700 μον.
Η Ελλάδα επίσης λόγω τουρισμού θα δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο 1,8% από αρχική εκτίμηση 2,8% ή 2,5% για το 2020.
Ποιο είναι το βασικό σενάριο για τον Covid -19 που έχει αγγίξει τα όρια της πανδημίας αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ακόμη κωφεύει… ίσως και λόγω ομολόγων της Wolrd Bank που συνδέονται με πανδημίες.
Ποιο είναι το βασικό σενάριο;
Προφανώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια μια νόσο αλλά αυτό που μπορεί σε κάποιο βαθμό να μετρηθεί είναι οι καραντίνες και η επίδραση στις οικονομίες.
Το βασικό σενάριο θέλει η πανδημία του Covid 19 να κρατάει ακόμη 2 – 3 μήνες ίσως στο πρώτο μήνα αυτής της περιόδου να έχουμε και την κορύφωση της έξαρσης του ιού.
Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα και η διεθνής οικονομία θα υποστούν τις συνέπειες του ιού όχι μόνο στο α΄ τρίμηνο του 2020 αλλά και στο β΄ τρίμηνο του 2020.
Η αρνητική αναθεώρηση σε ΑΕΠ και προειδοποιήσεις κερδών από τις εταιρίες θα είναι μαζικές και είναι εύλογη αυτή η εξέλιξη.
Για την Κίνα έχει προβλεφθεί ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει στο 4,5%, η J P Morgan έχει υπολογίσει ότι στο β΄ τρίμηνο του 2020 η κινεζική οικονομία θα ανακάμψει +16% καθώς θα έχει τερματιστεί η νόσος.
Η J P Morgan προβλέπει λογική V δηλαδή πτώση και εν συνεχεία εκτίναξη αλλά αυτή την θεωρία πολλοί την αμφισβητούν.
Στην Ευρώπη, Γερμανία, Ιταλία και άλλες χώρες όπως η Γαλλία θα υποστούν ξεκάθαρα οικονομική καθίζηση.
Η Ελλάδα επίσης λόγω τουρισμού θα δει το ΑΕΠ να συρρικνώνεται στο 1,8% από αρχική εκτίμηση 2,8% ή 2,5% για το 2020.
Τα διεθνή χρηματιστήρια μπορεί να έχουν ακόμη περιθώρια πτώσης από 10% έως 15% ανάλογα με την πορεία της νόσου και τις καραντίνες που ίσως υπάρξουν.
Εάν αυτό το σενάριο επιβεβαιωθεί τότε το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να υποχωρήσει έως τις 700 μονάδες όπου όντως θα βρίσκεται σε υπερπουλημένα επίπεδα.
Από τα υψηλά του 2020 τις 950 μονάδες στις 700 μονάδες θα πρόκειται για μια πτώση -26% στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Πάντως πρέπει να αποσαφηνιστεί ότι οι 790 μονάδες περίπου θεωρούνται το κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης βραχυπρόθεσμα, οπότε τυχόν καθοδική διάσπαση μπορεί να επιτρέψει κίνηση έως τις 700 με 720 μονάδες όπου θα εξαντληθεί η πτώση.
Το σενάριο αυτό είναι βασικό και δεν περιλαμβάνει κάποια δραματική εξέλιξη του Covid -19.
Είναι ένα σενάριο που στηρίζεται στην παραδοχή ότι ο Covid -19 θα παραμείνει ακόμη ενεργός 2-3 μήνες.
Εάν ξαφνικά ο Covid -19 περιοριστεί, θα υπάρξει μια αντίδραση στις αγορές και στην Ελλάδα αλλά δεν θα ξαναπροσεγγίσει τα υψηλά του 2020 το ελληνικό χρηματιστήριο οι 950 μονάδες πιθανότατα να είναι το υψηλό έτους.
Κριτήριο βέβαια θα είναι και οι αμερικανικές εκλογές, με νίκη Trump η άνοδος θα συνεχιστεί μέχρι να επέλθει το ξεφούσκωμα των αγορών με Sanders η βίαιη διόρθωση θα είναι πολύ πιο άμεση στην Wall και διεθνώς.

Υποσημείωση

Μια ανοδική αντίδραση στις 27 Φεβρουαρίου μη πειστική και πτώση 28 Φεβρουαρίου μάλλον θεωρείται εύλογο σενάριο από ορισμένους της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης