Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Οι αγορές πρέπει αποτιμήσουν ένα κακό και ένα καταστροφικό σενάριο λόγω Covid – 19

tags :
Rabobank: Οι αγορές πρέπει αποτιμήσουν ένα κακό και ένα καταστροφικό σενάριο λόγω Covid – 19
Αθλητικές εκδηλώσεις όπως το Euro 2020, το Giro D'Italia, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ακόμη και η ετήσια συγκέντρωση Μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αναβληθούν, υποστηρίζει η Rabobank
Οι αγορές πρέπει αποτιμήσουν ένα κακό και ένα καταστροφικό σενάριο λόγω Covid – 19 αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank.
Μπορεί λόγω του Κορωνοιού ακόμη να μην χαρακτηρίζεται παγκόσμια πανδημία, διότι: 1) επίσημα δεν έχει χαρακτηριστεί πανδημία και 2) αντίθετα, πολλοί στην Wall Street μετά από το sell off δεν πρότειναν αγορές αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή στις μετοχές.
Επιπλέον, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά όλων των εποχών -1,28%
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα, όπως ότι τα κρούσματα covid -19 στην Κίνα  είναι πολύ υψηλότερα από ότι αναγνωρίζονται επίσημα.
Το φαινόμενο εξελίσσεται νέα κρούσματα σε Γεωργία, Ελλάδα, Φινλανδία, πΓΔΜ, Νορβηγία και Ρουμανία, για να μην πούμε τίποτα από υποψίες για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Αφρική, που δεν υπάρχουν αξιόπιστες καταγραφές.
Ο Covid -19 μπορεί να εξαπλωθεί επιθετικότερα και ταχύτερα το επόμενο διάστημα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Trump προέβη σε δημόσια δήλωση σχετικά με το COVID-19 και, αντί να υποτιμήσει το πρόβλημα τόνισε ότι αναθέτει στον Αντιπρόεδρο Pence την άμεση ευθύνη για την καταπολέμηση του ιού.
Με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζει το πρόβλημα ως πραγματική πιθανή κρίση - ακόμη και αν το Trump προσπάθησε και πάλι να παρουσιάσει την όποια θετική πλευρά της υπόθεσης -  μιλώντας για την πιθανότητα εμβολίου (που οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι απαιτούνται 12-18 μήνες).
Είπε επίσης ότι θα είναι πρόθυμος να πάρει οποιοδήποτε οικονομικό μέτρο για την καταπολέμηση του υιού ζητώντας 2,5 δισεκ. δολάρια αυξάνοντας το κονδύλι σε 8,5 δισεκ. δολάρια για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Η Αυστραλία έχει επίσης ξεκινήσει να υλοποιεί επίσημο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τον ιό.
Πιθανώς αυτό δεν θα αποτρέψει σε κάποια πανεπιστήμια της Αυστραλίας να συνεχίσουν να κάνουν ό, τι έχουν κάνει μέχρι τώρα: πληρώνουν Κινέζους φοιτητές να επισκεφθούν την Αυστραλία μέσω τρίτων χωρών για να αποφύγουν τους περιορισμούς καραντίνας ώστε να τους ελέγξουν.
Το Ισραήλ έχει γίνει η πρώτη χώρα που συνιστά επισήμως, όλα τα  διεθνή ταξίδια να μετατεθούν αν δεν είναι απολύτως απαραίτητα. Είναι μια υπερβολική αντίδραση;
Ο ΠΟΥ και η ΕΕ φυσικά θα φώναζαν «Ναι» και «Επειδή οι αγορές».
Όλα αυτά θυμίζουν την ταινία του 2013 "Παγκόσμιος Πόλεμος Ζ", ο οποίος για εκείνους που δεν θυμούνται πραγματευόταν το εξής θέμα το Ισραήλ προσπαθούσε να επιβιώσει από ένα ιό πανώλης.

Τι μας δείχνουν όλα αυτά;

Οι αγορές πρέπει τώρα να ξεκινήσουν να τιμολογούν δύο επιλογές.
Είτε ο COVID-19 πρόκειται να εξαπλωθεί και να καταστεί πανδημία, αυξάνοντας δραματικά τα κρούσματα και σκοτώνοντας πολλούς άλλους.
Στο σενάριο αυτό οι παγκόσμιες οικονομίες θα καταρρεύσουν οι αλυσίδες εφοδιασμού πλήττονται άσχημα, οι κυβερνήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Στην περίπτωση αυτή οι επενδυτές δεν θα πρέπει να αγοράζουν στην πτώση
Η δεύτερη επιλογή είναι να κυριαρχήσει το καταστροφικό σενάριο όπου ο Covid -19 καθίσταται ανεξέλεγκτος και το παγκόσμιο σύστημα κινείται στα όρια του χείλους του γκρεμού.
Οικονομίες και αγορές αποσυντίθενται.

Να αναλογιστεί κανείς ότι πολλά πράγματα στο εγγύς μέλλον μπορεί να αλλάξουν δραματικά.
Αθλητικές εκδηλώσεις όπως το Euro 2020, το Giro D'Italia, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και ακόμη και η ετήσια συγκέντρωση Μουσουλμάνων στη Σαουδική Αραβία μπορεί να αναβληθούν.
Το άλλο βασικό ζήτημα της αγοράς είναι το πώς οι αγορές συναλλάγματος θα αντιδράσουν σε μια παγκόσμια πανδημία. Προς το παρόν, το αμερικανικό δολάριο λειτουργεί ως επενδυτικό καταφύγιο μετά από την πτώση των μετοχών.
Ωστόσο, όπως είδαμε μέχρι στιγμής τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια του εμπορικού πολέμου, αυτό είναι το θέμα του ποιος έχει το λιγότερο βρώμικο assets: το ύψος του οφειλόμενου χρέους σε δολάρια ΗΠΑ και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ για τις εισαγωγές πληρώνονται σε δολάρια είναι πιθανό… το δολάριο να βγει νικητής ίσως καλύτερα και από τον χρυσό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης