Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό - Καμία αλλαγή σε επιτόκια και QE

tags :
Lagarde (ΕΚΤ): Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για τον κορωνοϊό - Καμία αλλαγή σε επιτόκια και QE
Η Lagarde μειώνει την προοπτική της επικείμενης αντίδρασης της ΕΚΤ στον κορωνοϊό

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Christine Lagarde υποβάθμισε τις πιθανότητες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει μια άμεση απάντηση απέναντι  στην εξάπλωση του κορωνοϊού, γεγονός που ώθησε τους οικονομολόγους να μειώσουν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε στους Financial Times ότι «η ΕΚΤ παρακολουθεί την εξάπλωση επιδημία πολύ προσεκτικά», αλλά δήλωσε ότι δεν βρίσκεται ακόμα στο στάδιο όπου θα είχε μακροχρόνιο αντίκτυπο στον πληθωρισμό και συνεπώς απαιτείται αντίδραση μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Οι δηλώσεις της κ. Lagarde υποδηλώνουν ότι η ΕΚΤ  τράπεζα ελπίζει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αναμονή, έως ότου συνεδριάσει για να συζητήσει τη νομισματική πολιτική σε δύο εβδομάδες, παρά τις προσκλήσεις οικονομολόγων για να μειώσει τα επιτόκια και να αυξήσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Christine Lagarde δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να καθορίσει εάν ο κορωνοϊός θα προκαλέσει «μακροχρόνιο σοκ» που θα επηρεάσει την προσφορά και τη ζήτηση καθώς και τον πληθωρισμό.
«Αλλά δεν είμαστε σίγουρα σε αυτό το σημείο ακόμα», είπε χαρακτηριστικά.
Αυτή η επιφυλακτική στάση από την επικεφαλής της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,5% μετά από περικοπή τον Σεπτέμβριο του 2019, θα μπορούσε να απογοητεύσει τους επενδυτές που ελπίζουν σε περαιτέρω νομισματικά κίνητρα για να αποτρέψουν την απότομη πτώση των χρηματοπιστωτικών αγορών.
«Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο φαινόμενο, το οποίο απαιτεί να το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά», δήλωσε η κ. Lagarde.
«Δεν είναι σαφώς ένας τομέας όπου μια κεντρική τράπεζα έχει στην πραγματικότητα μια άποψη.
Είναι πραγματικά για τους υγειονομικούς εμπειρογνώμονες να μας δώσουν τις απόψεις τους σχετικά με την εξέλιξη και ιδιαίτερα σημαντικό όσον αφορά τη συγκράτηση της εξάπλωσης της επιδημίας».
Η κ. Lagarde ανέφερε ότι όλα τα σενάρια βάσης της ΕΚΤ «βασίζονται αυτή τη στιγμή στο ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα λάβει χώρα σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα».
«Είμαι πολύ ευτυχής που βλέπω ότι οι αριθμοί στην Κίνα σχετικά με τους θανάτους σε σχέση με τη μόλυνση φαίνεται να έχουν μειωθεί για τρίτη ή και τέταρτη ημέρα, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κάποια βελτίωση», πρόσθεσε.
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι ο αντίκτυπος του ιού θα συνεχίσει να διαταράσσει τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και θα συνθέσει τα δεινά των ευρωπαϊκών κατασκευαστών, οι οποίοι έχουν υποστεί δύο χρόνια πτώσης των παραγγελιών και της παραγωγής. Ανησυχούν επίσης ότι η κρίση για την υγεία θα μπορούσε να επηρεάσει την ασθενή ανάπτυξη στην ευρωζώνη, η οποία το 2019 έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της σε επτά χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης