Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα λόγω Covid-19

tags :
Η Σαουδική Αραβία απαγορεύει το μεγάλο προσκύνημα στη Μέκκα λόγω Covid-19
Μόνο το 2018 περίπου 2,4 εκατομμύριο Μουσουλμάνοι ταξίδεψαν για να επισκεφθούν και να προσευχηθούν στην Κάαμπα
Το ετήσιο ιερό προσκύνημα στη Μέκκα είναι μακράν η μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ανθρώπων στον κόσμο, ένα θρησκευτικό ταξίδι που πρέπει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του να κάνει κάθε πιστός μουσουλμάνος.
Η Umrah προσελκύει δεκάδες χιλιάδες αφοσιωμένους μουσουλμάνους από όλο τον κόσμο κάθε μήνα.
Μόνο το 2018 περίπου 2,4 εκατομμύριο Μουσουλμάνοι ταξίδεψαν για να αποτίσουν θρησκευτικό φόρο τιμής.
Δεδομένου ότι περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι που θα κάνουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους το ταξίδια αυτό ως «θρησκευτικό καθήκον», μετά τα τελευταία νέα για την σχεδόν χωρίς προηγούμενο, εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Μέση Ανατολή, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την αναστολή θεωρήσεων εισόδου (visas) για τους προσκυνητές που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ιερές περιοχές του βασιλείου.
«Η κυβέρνηση "αναστέλλει την είσοδο στο Βασίλειο για τους σκοπούς της Umrah και την επίσκεψη στο Τζαμί του Προφήτη προσωρινά», ανέφερε η λιτή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, αναφέροντας πως το ισλαμικό προσκύνημα στη Μέκκα που μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή του χρόνου.
«Η Σαουδική Αραβία στηρίζει όλα τα διεθνή μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού και προτρέπει τους πολίτες της να επιδείξουν προσοχή πριν ταξιδέψουν σε χώρες που εμφανίζουν έκρηξη της επιδημίαςτου κορωνοϊού», ανέφερε επίσης η δήλωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, κλείνοντας με την επίκληση, «Ζητάμε από τον Παντοδύναμο Θεό να απαλλάξει από όλη την ανθρωπότητα από αυτή την πληγή» ανέφερε νωρίτερα το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.
Ταυτόχρονα, η ανακοίνωση του υπουργείου ανέφερε και την αναστολή των θεωρήσεων εισόδου (visas) για τουρίστες που προέρχονται από χώρες που θεωρούνται «κίνδυνος» για την εξάπλωση του κορωνοϊού.
Η απεικόνιση που ακολουθεί δείχνει τον ετήσιο αριθμό προσκυνητών του Hajj στη Σαουδική Αραβία από το 1999 έως το 2018:
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/hajjfigures.png?itok=GYfp7kXA
Παρά το γεγονός ότι τα εκατομμύρια των προσκυνητών ταξιδεύουν στη Μέκκα και τη Μεδίνα, τις δύο ιερές πόλεις των μουσουλμάνων καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, η κίνηση κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των 10 ημερών του Hajj, που φέτος θα εορταστεί την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου ως τις αρχές Αυγούστου.
Ιστορικά, η πρώτη επιδημία προσέβαλε το προσκύνημα το 632 όταν η ελονοσία θέρισε κυριολεκτικά τους προσκυνητές, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Η δεύτερη επιδημία, χολέρας αυτή τη φορά, συνέβη το 1821 και επέφερε το θάνατο σε 20.000 προσκυνητές.
Μία ακόμη επιδημία χολέρας το 1865 σκότωσε 15.000 προσκυνητές, πριν εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο.
Η τελευταία απειλή που αντιμετώπισε η Σαουδική Αραβία ήταν από έναν άλλο κορωνοϊό τον MERS.
Οι αναλυτές θεωρούν αυτή την τελευταία απαγόρευση των προσκυνητών στο βασίλειο «άνευ προηγουμένου», αλλά αναγκαία λόγω του εξαιρετικού κινδύνου από την ταχεία εξάπλωση του ιού.
Αλλά δεδομένου ότι οι τελευταίες μεγάλες εστίες που καταγράφηκαν τον 19ο αιώνα συλλογικά σκοτώθηκαν συνολικά περίπου 35.000 άνθρωπους - οι αρχές δεν παίζουν με τις πιθανότητες.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης