Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του J. Assange

tags :
Αναστέλλεται μέχρι τον Μάιο η εκδίκαση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του J. Assange
Ο Assange διώκεται για παραβίαση νόμων του 1917 περί κατασκοπείας και για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών - Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 χρόνια
Η βρετανική δικαιοσύνη ανέστειλε σήμερα 27 Φεβρουαρίου μέχρι τις 18 Μαΐου την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του ιδρυτή του Wikileaks Julian Assange, ο οποίος κατηγορείται στις Ηνωμένες Πολιτείες για κατασκοπεία.
Οι ακροαματικές διαδικασίες, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου και έληξαν μία ημέρα πριν από το χρονοδιάγραμμα, θα συνεχιστούν για τρεις εβδομάδες από τις 18 Μαΐου στο Βασιλικό Δικαστήριο του Γούλγουϊτς στο Λονδίνο και η απόφαση της δικαστού Vanessa Barreicher αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι.
Στον 48χρονο Αυστραλό κατηγορούμενο, ο οποίος εξέφρασε παράπονα ότι δεν μπόρεσε να συζητήσει με τους δικηγόρους του, δεν επιτράπηκε σήμερα να καθίσει δίπλα τους.
«Δεν μπορώ να τους δώσω οδηγίες», δήλωσε ο Assange που παρέστη στην ακροαματική διαδικασία κλεισμένος μέσα σε γυάλινο κλουβί.
«Μου φαίνεται ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να προσελκύσετε την προσοχή των δικηγόρων σας», απάντησε η δικαστής, τονίζοντας ότι υπήρχαν διάφορες δυνατότητες, γραπτά σημειώματα και διαλείμματα, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να επικοινωνούν όταν το κρίνουν κατάλληλο.
Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση (το 2010) περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η βρετανική δικαιοσύνη άρχισε να εξετάζει από τη Δευτέρα το αίτημα παράδοσης του Assange στις αμερικανικές δικαστικές αρχές.
Ο Αυστραλός διώκεται για παραβίαση νόμων του 1917 περί κατασκοπείας και για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 χρόνια.
Για να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα έκδοσης, το βρετανικό δικαστικό σύστημα πρέπει ειδικότερα να διασφαλίσει ότι αυτό δεν είναι δυσανάλογο ή ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης