Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο Covid 19 τρομοκρατεί τον πλανήτη, προκαλεί τον θάνατο και σοκάρει στις οικονομίες… έχει και μια θετική συνεισφορά ξεφούσκωσε τις αγορές

Ο Covid 19 τρομοκρατεί τον πλανήτη, προκαλεί τον θάνατο και σοκάρει στις οικονομίες… έχει και μια θετική συνεισφορά ξεφούσκωσε τις αγορές
Ο Κορωνοιός λοιπόν με όλα τα αρνητικά που μεταφέρει προκάλεσε και ένα θετικό συνέβαλλε στο ξεφούσκωμα της φούσκας στα χρηματιστήρια
Ο Covid 19 ή κορωνοιός αποτελεί τον τρόμο του πλανήτη, της παγκόσμιας κοινωνίας προκαλώντας χιλιάδες κρούσματα και θανάτους
Συνολικά 82.557 κρούσματα με βάση τα επίσημα στοιχεία, άλλοι ανεβάζουν τον πραγματικό αριθμό σε 250.000 με τους περισσότερους όμως να μην έχουν νοσήσει.
Για την παγκόσμια κοινωνία και την διεθνή οικονομία όλη αυτή η πανδημία είναι ένα μεγάλο σοκ και σίγουρα οι απώλειες των ανθρώπων είναι υπεράνω όλων.
Όμως ενώ ο Covid 19 έχει τρομοκρατήσει τον πλανήτη είχε και μια θετική συνεισφορά, βοήθησε τα μέγιστα να ξεφουσκώσουν οι ακραίες στρεβλώσεις, οι τοξικότητες, οι υπερβολές, οι παθογένειες στα διεθνή χρηματιστήρια.
Οι κεντρικές τράπεζες φέρουν μεγάλη ευθύνη για την τοξική φούσκα που δημιούργησαν.
Οι κεντρικές τράπεζες με την ποσοτική χαλάρωση προκάλεσαν μεγάλη ζημία στην διεθνή οικονομία.
Ο τρόπος και η βιαιότητα με την οποία ξεφουσκώνει η φούσκα των υπερβολών στις μετοχές αποτελεί απτή απόδειξη για την ακραία στρέβλωση που είχαν δημιουργήσει.
Έχτισαν πάνω στον αέρα, πάνω στην ψευδαίσθηση, πάνω στην υπερβολή και οι μετοχές απλά καταρρέουν γιατί είχαν πολύ υπερβολή στις αποτιμήσεις.
Ο Κορωνοιός λοιπόν με όλα τα αρνητικά που μεταφέρει προκάλεσε και ένα θετικό συνέβαλλε στο ξεφούσκωμα της φούσκας στα χρηματιστήρια.
Όταν θα κοπάσει ο πανικός και ξεθωριάσει το πρόβλημα η άνοδος των αγορών θα είναι πιο συμμετρική, πιο αληθινή, πιο δικαιολογημένη.
Η φούσκα ξεφούσκωσε στις αγορές και αυτό αποτελεί καλό νέο για όσους έχουν υγιή σκέψη, για όσους τρέφονται από την χειραγώγηση της πραγματικότητας η πτώση ήταν όλεθρος.
Ο όλεθρος στις αγορές αποτελεί το καλό νέο, το θετικό νέο.
Παρά το γεγονός ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είναι τεχνητά διογκωμένες με επαναγορές ιδίων μετοχών, όπως η Wall δεν έχουν καμία σχέση με την υγεία του συστήματός μας, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα ψυχολογικό placebo για τις μάζες.
Πολύ λίγοι άνθρωποι ενδιαφέρονται εάν όλο αυτό είναι μια ιστορική φούσκα, όσο οι μετοχές βρίσκονται στο πράσινο, υποθέτουν ότι όλα είναι καλά για την οικονομία, αδιαφορώντας για την αλήθεια.


Τι θα γίνει από εδώ και πέρα;

Ο πραγματικά μεγάλος κερδισμένος θα είναι ο D. Trump καθώς από τον Μάιο που θα έχει καθαρίσει το τοπίο με τον Covid 19 οι αγορές θα ανακάμψουν μαζί και η Wall και θα διαμορφωθεί ένα θετικότερο κλίμα όσο πλησιάζουν οι ΗΠΑ στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου 2020.
Μπορεί οι αγορές να μην ξαναδούν τα υψηλά που σημείωσαν αρχές του 2020 αλλά σίγουρα θα ανακάμψουν από τα χαμηλά στα οποία θα βρεθούν.
Ποια είναι τα χαμηλά των αγορών.
H Goldman Sachs προϊδέασε οι 2900 μονάδες για τον S&P 500 και μόνο εάν υπάρξει επιδείνωση λόγω Covid 19 να υποχωρήσει έως τις 2450 μονάδες.
Πάντως το βασικό σενάριο σε μια δυσμενή εξέλιξη του κορωνοιού είναι πτώση -30% για τα διεθνή χρηματιστήρια και πτώση -40% στο ελληνικό χρηματιστήριο προς τις 550 με 600 μονάδες.
Ήδη το ελληνικό χρηματιστήριο πλησίασε το κρίσιμο τεχνικά σημείο στήριξης των 750 μονάδων στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Πολύ βραχυπρόθεσμα αναμένεται κάποιας μορφής ανοδική τεχνική αντίδραση αλλά η πτώση ακόμη δεν έχει τελειώσει....οποιαδήποτε άνοδος θα είναι ευκαιρία γιθα πωλήσεις. 

Για την ιστορία 28 Ιανουαρίου 2020 σε άρθρο του το bankingnews είχε αναφέρει ότι το σκάσιμο της φούσκας των διεθνών αγορών θα μπορούσε να οδηγήσει το ελληνικό χρηματιστήριο κάτω από τις 800-780 μονάδες.
Για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου υπάρχουν τρία σενάρια.
1)Το βασικό κακό σενάριο ολοκληρώνεται η πτώση πέριξ των 720 με 700 μονάδων. 
Το χρηματιστήριο στις 768 μονάδες 27/2/2020 έχει σημειώσει από τα υψηλά έτους πτώση -23%.
2)Το πολύ κακό σενάριο ολοκληρώνεται η πτώση στις 650 μονάδες
3)Το σενάριο καταστροφής ολοκληρώνεται η διόρθωση στις 550 μονάδες
Η αγορά ήδη πλησιάζει τις 750 μονάδες και σίγουρα η εύκολη διάσπαση των 790 μονάδων θα οδηγούσε στις 750 μονάδες.
Μπορεί να ειπωθεί ότι όντως σε αυτά τα επίπεδα οι μετοχές τράπεζες και FTSE 25 είναι σε υπερ-πουλημένα επίπεδα.
Δικαιολογείται μια αντίδραση ανοδική η οποία εάν έρθει θα είναι ευκαιρία για πωλήσεις όχι για αγορές.
Τα 3 σενάρια εξαρτώνται με βάση την έκβαση του κορωνοιού με βάση το εάν θα υπάρξει επιδείνωση ή ύφεση της νόσου, εάν η κατάσταση θα παραμείνει υπό έλεγχο ή οι καραντίνες θα ενταθούν.
Άρα στο ερώτημα που θα ολοκληρωθεί το ξεφούσκωμα των αγορών η απάντηση εξαρτάται αποκλειστικά από την πορεία της επιδημίας του κορωνοιού.

Υποσημείωση

Αποτελεί ορθή απόφαση της Lagarde ΕΚΤ να δηλώσει ότι η ΕΚΤ δεν θα πάρει μέτρα για τον κορωνοιό.
Οτιδήποτε μέτρο θα ήταν αναποτελεσματικό, η στάση της Lagarde είναι σωστή, οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να κατανοούν την πραγματικότητα.
H FED στις 18 Μαρτίου μπορεί να μειώσει τα επιτόκια 0,25% ή 0,50% στρατηγική που θα αποδειχθεί λάθος γιατί τα χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας επιτείνουν τις στρεβλώσεις.
Ίσως η μόνη παρέμβαση με αποτέλεσμα από την FED θα ήταν να αγοράσει ETFs αμοιβαία κεφάλαια ή μετοχές έτσι θα βοηθούσε τα χρηματιστήρια.
Όμως αγορές μετοχών από την FED θα σηματοδοτούσε και την αρχή του τέλους της χαλαρής νομισματικής πολιτικής θα ήταν επιλογή αδιεξόδου και θα αποκάλυπτε ότι η FED είναι κερδοσκόπος όχι ο θεσμικός πυλώνας της σταθερότητας της αμερικανικής οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης