Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Συρία - Μπαράζ επαφών Erdogan με ξένους ηγέτες - Νεκροί 33 Τούρκοι στρατιώτες στην Idlib

tags :
Φόβοι για γενικευμένο πόλεμο στη Συρία - Μπαράζ επαφών Erdogan με ξένους ηγέτες - Νεκροί 33 Τούρκοι στρατιώτες στην Idlib
Εκνευρισμός Άγκυρας για τη στάση της Μόσχας - Άμεση κατάπαυση πυρός ζητά ο ΟΗΕ
(upd4) Ενισχύονται οι φόβοι για μια γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην επαρχία Idlib της Συρίας μετά το θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων του Bashar al Assad, γεγονός που προκαλεί συναγερμό και στην Ελλάδα, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη – όπως και το 2015 – με μια νέα μαζική άφιξη Σύρων προσφύγων.
Σε μια προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για την Idlib, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του, Recep Tayip Erdogan κατά την οποία οι δύο πλευρές δήλωσαν έτοιμες να συνεχίσουν το συντονίζουν τους, επισημαίνοντας την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων για την εξομάλυνση της κατάστασης στην επαρχία της Συρίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος θα επικοινωνήσει επίσης τηλεφωνικά με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump, της Γαλλίας Emmanuel Macron, της Γερμανίας Angela Merkel και της Βρετανίας Borris Johnson.
Την ίδια στιγμή πάντως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και ιδίως την πλευρά εκείνη των γεγονότων που αφορά τις προσφυγικές ροές.

Το σενάριο αυξημένων ροών ενισχύεται ύστερα από δηλώσεις κυβερνητικών πηγών της Τουρκίας, κατά τις οποίες η Άγκυρα αποφάσισε μετά την πολεμική κλιμάκωση στην Idlib - κατά την οποία σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 32 από πυρά των δυνάμεων του Assad - να επιτρέπει πλέον σε Σύρους πρόσφυγες να περνούν από το έδαφός της προς χώρες της Ευρώπης, αψηφώντας την Κοινή Δήλωση Τουρκίας-ΕΕ για το Προσφυγικό, όπως είναι η επίσημη ονομασία της διμερούς συμφωνίας του 2016.
Η τοποθέτηση αυτή που αν μη τι άλλο προκαλεί συναγερμό στην Ελλάδα, μια και αυτό συνεπάγεται την άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, επιχείρησε να ανασκευάσει εν μέρει λίγο αργότερα ο Omer Celik, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Σε δηλώσεις του ο Omer Celid διατύπωσε τη θέση ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην τρέχουσα πολιτική της στο προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, αλλά δεν είναι πλέον σε θέση να συγκρατήσει την εντεινόμενη ροή των προσφύγων από τη Συρία.
«Η πολιτική της Τουρκίας παραμένει αμετάβλητη, αλλά η χώρα δεν μπορεί πλέον να συγκρατεί τη μαζική εισροή (προσφύγων) από την Ιντλίμπ στα σύνορά της» υποστήριξε ο Celik.

Δραματική έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres για τη βορειοδυτική Συρία.

Ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία προτού η κατάσταση ξεφύγει εντελώς εκτός ελέγχου.
Σε δηλώσεις του μετά τον θάνατο δεκάδων Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή, ο António Guterres δήλωσε ότι η κλιμάκωση αυτή είναι «μια από τις πιο ανησυχητικές στιγμές» του πολέμου.
«Σε όλες τις επαφές μου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών, είχα ένα απλό μήνυμα: μείνετε μακριά από περαιτέρω κλιμάκωση», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.


Image
Απειλεί με ολοκληρωτική στρατιωτική απάντηση η Τουρκία

Τα τύμπανα πολέμου ήχησαν όταν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις δέχθηκαν πυρά από τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al Assad που έχει τη στήριξη της Ρωσίας.
Από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 33 Τούρκοι στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 32.
Άμεσα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), με στελέχη της κυβέρνησής του, τους επιτελάρχες και τον αρχηγό της υπηρεσίας πληροφοριών προκειμένου να καθορίσει τα επόμενα βήματα του.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει πριν λίγες ημέρες πως αν τραυματιζόταν έστω και ένας Τούρκος στρατιώτης στην Idlib, η απάντηση θα ήταν ολοκληρωτική.
Πράγματι, από αργά χθες το βράδυ, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σφυροκοπούν με βαριά πυροβόλα τη θέσεις των στρατευμάτων του Assad.
Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα απαίτησε από τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» ενώ διεμήνυσε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκαν οι ένοπλες δυνάμεις της, με «τον ίδιο τρόπο», αναφέροντας ότι «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο πληγμάτων από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα στοιχεία.

Image

Δύο πολεμικά πλοία στέλνει στις ακτές της Συρίας η Ρωσία

Ενδεικτικό της κλιμάκωσης είναι ότι ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας γνωστοποίησε ότι στέλνει δύο πολεμικά πλοία ικανά να εκτοξεύουν πυραύλους Κρουζ τύπου Kalibr στη Μεσόγειο, προς τις ακτές της Συρίας.
Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων ανακοινώθηκε καθώς η ένταση μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας έχει φτάσει στην κορύφωσή της στην Idlib.
Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι τα τουρκικά στρατεύματα επλήγησαν από πυρά των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, στην προσπάθεια τους να απωθήσουν τους Σύρους αντάρτες.
Ρώσος αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε πως η Άγκυρα δεν ενημέρωσε τη Μόσχα για τη παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, παρά το γεγονός ότι οι δύο πλευρές είναι σε επικοινωνία με το ρωσικό υπ. Άμυνας να επισημαίνει πως δεν υπήρξε καμία επίθεση από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στην περιοχή και ότι από τη στιγμή που η Μόσχα πληροφορήθηκε την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων, έκανε ότι μπορούσε για να βοηθήσει, όπως να ζητήσει από τα συριακά στρατεύματα να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς προκειμένου η Τουρκία να πάρει τους τραυματίες και τους νεκρούς της.
Εν τω μεταξύ, σαφή προειδοποίηση ότι μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στην Idlib της Συρίας θα έχει άσχημο τέλος για την Άγκυρα απηύθυνε ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας Vladimir Dzhabarov.

Διαψεύδει Μόσχα ο υπ. Άμυνας Τουρκίας H. Akar

Στη διάψευση των ισχυρισμών της Ρωσίας ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιχειρήσεων στην Idlib επλήγησαν διότι βρίσκονταν ανάμεσα σε «τρομοκράτες» Σύρους αντάρτες προχώρησε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Hulusi Akar.
«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι κανένα ένοπλο στοιχείο δεν βρισκόταν στο πλευρό των δυνάμεών μας την ώρα της επίθεσης αυτής» τόνισε ο Akar, ο οποίος διέψευσε και τον ισχυρισμό της Μόσχας ότι η Τουρκία δεν είχε ενημερώσει για την παρουσία των στρατευμάτων της στην περιοχή αυτή και ότι «δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί».
«Η επίθεση πραγματοποιήθηκε παρά το ότι οι συντεταγμένες των μονάδων μας είχαν αναφερθεί στους Ρώσους αξιωματούχους που βρίσκονταν επί του πεδίου.
Η επίθεση συνεχίστηκε παρά τις προειδοποιήσεις μας μετά την πρώτη επιδρομή.
Κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, επλήγησαν επίσης ασθενοφόρα», είπε ο Akar επιβεβαιώνοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Άγκυρας απέναντι στη στάση που τηρεί η Μόσχα στη Συρία.

Η Τουρκία απαιτεί οι μεγάλες δυνάμεις να επιβάλλουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Idlib

Η κυβέρνηση της Τουρκίας αξίωσε η διεθνής κοινότητα να επιβάλλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βορειοδυτική Συρία, προκειμένου να αποτραπεί η συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων του συριακού καθεστώτος και της συμμάχου του Ρωσίας.
«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να λάβει μέτρα για να προστατεύσει τους αμάχους και θα θέσει σε εφαρμογή μια ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού» στην περιοχή της Ιντλίμπ, όπου 34 τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε βομβαρδισμούς για τους οποίους η Άγκυρα κατηγορεί τη Δαμασκό, ανέφερε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Fahrettin Altun.
«Εκατομμύρια άμαχοι βομβαρδίζονται εδώ και μήνες. Υποδομές, όπως σχολεία και νοσοκομεία, γίνονται συστηματικά στόχος από το καθεστώς» της Συρίας, πρόσθεσε ο Αλτούν σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.
«Οι προστάτες [του καθεστώτος], η Ρωσία και το Ιράν, θα χάσουν όλη τους την αξιοπιστία εάν αποτύχουν να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να μειωθούν τα βίαια επεισόδια και οι εχθροπραξίες στην Ιντλίμπ», συμπλήρωσε ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν σήμερα για διαβουλεύσεις όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία βάσει του Άρθρου 4 της συνθήκης της συμμαχίας κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Jens Stoltenberg, μετά τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών σε αεροπορική επιδρομή των συριακών δυνάμεων στην περιοχή της Ιdlib.
"Σήμερα το Συμβούλιο του NATO συναντάται κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας για να διαβουλευτεί βάσει του άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στη Συρία", έγραψε ο Stoltenberg στο Twitter.
Βάσει του Άρθρου 4 ένας σύμμαχος μπορεί να ζητήσει διαβουλεύσεις αν πιστεύει ότι απειλείται η εδαφική του ακεραιότητα, η πολιτική του ανεξαρτησία ή ασφάλεια.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu μίλησε τηλεφωνικώς με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ αργά χθες το βράδυ.

Guterres (ΟΗΕ): Να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός στην Idlib της Συρίας


Να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση πυρός στην επαρχία Idlib στη βορειοδυτική Συρία διαφορετικά αυξάνεται από «ώρα σε ώρα» ο κίνδυνος μιας πολεμικής σύρραξης διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres.
«Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός και δηλώνει πως ανησυχεί ιδιαίτερα όσον αφορά τον μεγεθυνόμενο κίνδυνο για τον άμαχο πληθυσμό εξαιτίας των κλιμακούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων στην επαρχία Idlib.
Εάν δεν αναληφθεί δράση γρήγορα, ο κίνδυνος ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης θα αυξάνεται ώρα με την ώρα» επισημαίνει ο γ.γ. του ΟΗΕ.

State Department: Assad και Ρωσία να σταματήσουν την αποτροπιαστική επίθεση τους στην Idlib

Να σταματήσουν την «αποτροπιαστική» επίθεση τους στην Idlib της Συρίας καλεί το State Department τις κυβερνητικές δυνάμεις του Σύρου προέδρου Bashar al Assad και τη Ρωσία που τον στηρίζουν.
«Υποστηρίζουμε τη σύμμαχό μας στο NATO Τουρκία και συνεχίζουμε να ζητούμε να υπάρξει άμεση διακοπή αυτής της αποτροπιαστικής επίθεσης του καθεστώτος του Assad, της Ρωσίας και δυνάμεων υποστηριζόμενων από το Ιράν.
Μελετάμε τον καλύτερο τρόπο για να (...) προσφέρουμε βοήθεια στην Τουρκία σε αυτή την κρίση» αναφέρει σε ανακοίνωση του το State Department, το οποίο ανέφερε πως βρίσκεται σε επαφή με την Άγκυρα για να ενημερωθεί σχετικά με τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία στοίχισαν τη ζωή σε 33 Τούρκους στρατιωτικούς, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό που δημοσιοποιήθηκε από τις τουρκικές αρχές.
Νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε παροτρύνει την Τουρκία, όταν ακόμη ο απολογισμός ήταν λιγότερο βαρύς, να εξαγάγει τα σωστά κατ’ αυτήν συμπεράσματα από τις πρόσφατες εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις της και εκείνες της Δαμασκού, που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, και να προχωρήσει στην ακύρωση της αγοράς των προηγμένων ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400.
«Οι Τούρκοι τώρα «βλέπουν τη Ρωσία όπως είναι στ’ αλήθεια».
Βλέπουν «τι κάνει», κι όταν δέχονται επίθεση Τούρκοι στρατιώτες, αυτό πια «ξεπερνά ό,τι κι αν ενώνει την Τουρκία και τη Ρωσία» ανέφερε η πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.
«Η αμερικανική κυβέρνηση είναι ο σύμμαχος του παρελθόντος και του μέλλοντος για τους Τούρκους» τόνισε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Καταδικάζει ο Stoltenberg (ΝΑΤΟ) τις επιθέσεις κατά Τούρκων στρατιωτών στην Idlib

Στην καταδίκη των αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσαν «αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Idlib σκοτώνοντας 33 Τούρκους στρατιωτικούς προχώρησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είχε επικοινωνία με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu.
«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Idlib και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση» ανέφερε η εκπρόσωπος του NATO πως είπε ο Stoltenberg στον Τούρκο ΥΠΕΞ.
Παράλληλα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ φέρεται να «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή».
Image
Το μέτωπο της Idlib

Σημειώνεται πως χθες Πέμπτη 27/2 οι Σύροι αντάρτες με την υποστήριξη της Τουρκίας, απέσπασαν τη στρατηγικής πόλη Σαρακέμπ από τα χέρια του συριακού στρατού, ο οποίος την είχε ανακαταλάβει προ ημερών.
Η Δαμασκός διεμήνυσε ότι θα άρχιζε νέα επιχείρηση για να θέσει ξανά αυτήν την πόλη καίριας σημασίας, από όπου διέρχονται μεγάλοι οδικοί άξονες, υπό τον έλεγχό της.
Σε δηλώσεις του ο Erdogan είχε αναφέρει πως η ανάκτηση της Σαρακέμπ έδειχνε πως η κατάσταση μεταβάλλεται «προς όφελος» της Άγκυρας ενώ είχε υπενθυμίσει το τελεσίγραφο του στις συριακές ένοπλες δυνάμεις να σταματήσουν να πολιορκούν τις «θέσεις παρατήρησης», δηλαδή τις βάσεις του τουρκικού στρατού στην Idlib μέχρι το τέλος του τρέχοντα μήνα.
«Ο χρόνος έχει σχεδόν τελειώσει.
Σχεδιάζουμε να απελευθερώσουμε τις πολιορκημένες θέσεις παρατήρησής μας, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ως το τέλος του μήνα» ανέφερε ο Erdogan, σε δηλώσεις πριν το «χτύπημα» που άφησε πίσω του δεκάδες Τούρκους στρατιώτες.
Πολλές από τις τουρκικές θέσεις βρίσκονται πλέον πίσω από τις γραμμές των μετώπων, μετά την προέλαση τις τελευταίες εβδομάδες του στρατού της Συρίας, που υποστηρίζεται από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.
Σύροι και Τούρκοι έχουν εμπλακεί επανειλημμένα σε εχθροπραξίες το τελευταίο διάστημα.
Η κλιμάκωση στην Idlib, όπου από τον Δεκέμβριο σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν σκοτωθεί 400 άμαχοι και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχουν εκτοπιστεί άλλοι 948.000, αυξάνει την πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση, κυρίως διότι αναμένεται να ωθήσει ακόμα περισσότερους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως φιλοξενεί ήδη 3,6 εκατ. Σύρους.
Σημειώνεται πως εντός του Φεβρουαρίου η Άγκυρα μετρά ήδη 50 νεκρούς στρατιώτες της στο μέτωπο της Συρίας.
Χθες ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα και ο νέος γύρος συνομιλιών Ρώσων και Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς της Idlib, γεγονός που επιβεβαιώνει το χάσμα πλέον μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας για τη Συρία.
 
(πρώτη ενημέρωση Παρασκευή 28/2 08:48)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης